Όταν η δυσκολία να δημιουργήσουμε σχέσεις οδηγεί στη μοναξιά

Ο λόγος που σας γράφω είναι ότι νιώθω μόνος. Είμαι 22 ετών και όλη μου η μέρα περνάει μέσα στο σπίτι με εξαίρεση ένα γυμναστήριο και και ένα μέρος που κάνω πρακτική. Έχω θεωρητικά μόνο 3 φίλους με τους οποίους επικοινωνώ 1-2 φορές το μήνα. Παρότι είμαι 22 δεν έχω κάνει ποτέ σχέση με κοπέλα και ο λόγος ότι δεν μπορώ να εκδηλώσω τα συναισθήματα μου λόγω ντροπαλότητας. 
Ακόμα και ποδόσφαιρο που παίζω ενώ όλοι μου λένε ότι έχω πολλά προσόντα, εγώ δεν μπορώ να βγάλω τον πραγματικό εαυτό μου στο γήπεδο. Έχω σκεφτεί αρκετές φόρες να επισκεφτώ κάποιον ειδικό ψυχολόγο αλλά την τελευταία στιγμή κάνω πίσω. Ευχαριστώ πολύ!

H απάντηση του ειδικού στο ερώτημά σας

Αγαπητέ αναγνώστη,
Περιγράφεις την καθημερινότητά σου ως «μοναχική» και αυτό σε προβληματίζει. Αν και κάνεις κάποιες δραστηριότητες που σε βγάζουν από το σπίτι και συναναστρέφεσαι με κόσμο, εσύ νιώθεις μόνος. Καταλαβαίνω ότι θέλεις να βγεις από αυτή την μοναχικότητα και, γιατί όχι, για κάνεις μια σχέση, αλλά φαίνεται να υπάρχει κάτι που να το εμποδίζει.
Η δυσκολία σου να εκφράσεις τα συναισθήματά σου σε δυσκολεύει να κάνεις σχέση με μία κοπέλα , να έχεις πιο στενούς φίλους που θα βρίσκεστε πιο συχνά ή ακόμα και να είσαι πιο πολύ ο εαυτός σου στο γήπεδο.
Καταρχήν δεν είσαι μόνος. Υπάρχουν γύρω μας τόσοι άλλοι άνθρωποι που βιώνουν ακριβώς τα ίδια πράγματα. Πολλές φορές πίσω από μια δυσκολία να εκφράσουμε αυτό που αισθανόμαστε βρίσκεται ο φόβος. Φοβόμαστε μήπως μας κρίνουν ή κρίνουμε εμείς τον εαυτό μας, φοβόμαστε μήπως δεν είμαστε αρεστοί ή μήπως μας απορρίψουν, φοβόμαστε ακόμα να έρθουμε σε επαφή με συναισθήματα που έχουμε και δεν γνωρίζαμε ότι υπήρχαν. Έχεις σκεφτεί εσύ τι μπορεί να φοβάσαι? Η έκφραση των συναισθημάτων μας κάνει να νιώθουμε εκτεθειμένοι και ευάλωτοι. Η απελευθέρωση όμως των συναισθημάτων μας μπορεί να λειτουργήσει ως δικλείδα ασφαλείας, απελευθερώνοντας πιθανές εσωτερικές εντάσεις.
Είναι πολύ σημαντικό που έχεις αναγνωρίσει την δυσκολία αυτή και προσπαθείς να βρεις μια λύση. Ίσως αρχικά θα βοηθούσε να υιοθετήσεις μια συμπεριφορά με την οποία θα ένιωθες πιο άνετα. Το κλειδί για την καταπολέμηση της μοναξιά δεν βρίσκεται στην ποσότητα των ανθρώπων στη ζωή σου, αλλά στην ποιότητα των σχέσεων σου με αυτούς. Το να μιλήσεις σε κάποιον φίλο με τον οποίο νιώθεις οικεία για αυτό που σου συμβαίνει είναι ένας τρόπος να έρθετε πιο κοντά και να δημιουργήσετε μια πιο κοντινή φιλική σχέση. Οι σχέσεις, φιλικές ή ερωτικές, απαιτούν και την δική μας συμμέτοχη, προσπάθεια αλλά και διεκδίκηση. Καταλαβαίνω ότι αυτό ίσως ακούγεται τρομακτικό και μεγάλο ρίσκο, αλλά το να πάρουμε τον έλεγχο της δικιάς μας ζωής μας γεμίζει με αυτοπεποίθηση, ανεξάρτητα με το αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση, ο ειδικός ψυχικής υγείας, μέσα από την θεραπευτική σχέση, μπορεί να σε βοηθήσει να κατανοήσεις περισσότερο τον εαυτό σου.

Ντέντε Δήμητρα
Σύμβουλος Ψυχικής υγείας, MSc
[email protected]


Σχετικά άρθρα