Σεξουαλική αφύπνιση στο νήπιο: Πώς να το διαχειριστούν οι γονείς;

Δεν ξέρω πώς να διαχειριστώ τη… σεξουαλική αφύπνιση του ανιψιού μου. Είναι 4,5 ετών και προφανώς έχει αρχίσει να… ανακαλύπτει το σώμα του. Τον βλέπω σχετικά αραιά αλλά όταν βλεπόμαστε παίζουμε με τις ώρες. Και πάντα έτσι κάναμε. Τις τελευταίες δυο φορές που τον έχω δει όμως, θέλει να παίζουμε μόνοι μας στο δωμάτιό του και διώχνει τους γονείς του ενώ όταν παίζουμε συχνά πιάνει τα γεννητικά του όργανα κι όταν τον ρωτάω αν θέλει να πάει τουαλέτα απαντά αρνητικά.

Τα παιχνίδια που θέλει να παίζουμε έχουν να κάνουν με… διαφορετικές μαγικές δυνάμεις που έχουμε. Εκείνος έχει δυνάμεις πολέμου και εγώ δυνάμεις μητρικού γάλατος, αγκαλιάς και φιλιών! Αναπαράγει δηλαδή κλισέ περί των δυο φύλων. Αναρωτιέμαι αν παίζει τέτοια παιχνίδια και με τις συμμαθήτριές του.

Πώς να το διαχειριστώ, χωρίς να το φοβίσω αλλά και χωρίς να έρχομαι και εγώ σε δύσκολη θέση;

Στο ερώτημά σας απάντησε η Σμαρούλα Κυριαζίδη, Σεξολόγος, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Αγαπητή αναγνώστρια, αρχικά να σας καθησυχάσω λέγοντας σας ότι η σεξουαλικότητα του ανιψιού σας είναι κάτι εντελώς φυσιολογικό.

Ανακαλύπτει το σώμα του, αγγίζει τα γεννητικά του όργανα, ερεθίζεται/διεγείρεται και παίρνει ρίγη ευχαρίστησης από αυτό. Όσο το αισθάνεται, σαφώς θα συνεχίζει να τα αγγίζει και να επαναλαμβάνει τη διαδικασία.

Στην προκειμένη περίπτωση, σαφώς δεν έχει να κάνει με εσάς συγκεκριμένα αλλά με τη γυναικεία φιγούρα/παρουσία.

Ειδικά αν μοιάζετε στη μητέρα του είναι πολύ πιθανό να μεταθέτει σε εσάς τη φυσιολογική εξελικτική διαδικασία την οποία διανύει και θα εξηγηθεί παρακάτω.

Τα στάδια της υγιούς ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης στα αγόρια

Λεπτομερέστερα, η υγιής ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη στα αγόρια, (η οποία ξεκινά τώρα και θα τα συνοδεύει και για τη μετέπειτα πορεία τους) απαιτεί να ποθήσουν το γονέα του αντίθετου φύλου (εδώ τη μητέρα) και να της εκφράσουν με κάποιο τρόπο αυτή τους την προτίμηση, αγάπη, πόθο.

Η μητέρα με τη σειρά της, θα χρειαστεί να το διαχειριστεί κατάλληλα το θέμα, με συμπόνοια και ειλικρίνεια, εξηγώντας στο παιδί με τρόπο κατανοητό ότι εκείνη είναι ήδη δεσμευμένη με τον πατέρα του παιδιού. Ωστόσο, αν γίνει σαν εκείνον (δηλαδή τον πατέρα του) θα βρει μια γυναίκα σαν εκείνην για να παντρευτεί.

Σε αυτή την περίπτωση το αγόρι θυμώνει (συνήθως) μαζί της αλλά παράλληλα οδηγείται και στη διαδικασία ταύτισης με το φύλο του πατέρα του, τις συνήθειες κοκ που σε λίγα χρόνια θα τον καθιστούν Άντρα.

Η παραπάνω διαδικασία είναι εν ολίγοις η λύση του Οιδιποδείου όπως αναφέρεται σε όρους ψυχολογίας για την ομαλή ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη του παιδιού (αγοριού).

Στην προκειμένη περίπτωση, καλείστε εσείς αγαπητή αναγνώστρια να γίνετε μέρος της εν λόγω διαδικασίας και αυτό σαφώς είναι κάτι που σας φορτίζει με ανησυχία.

Πώς πρέπει να το διαχειριστείτε;

Αρχικά, θα χρειαστεί να μη δοθεί περαιτέρω ενίσχυση αναφορικά με τη συμπεριφορά να αγγίζει τα γεννητικά του όργανα. Θα χρειαστεί να κάνετε ότι “δεν το βλέπετε” επειδή τα παιδιά έχουν την τάση να επαναλαμβάνουν αυτό το οποία τους απαγορεύεται.

Επιπλέον θα χρειαστεί να μιλήσετε με τους γονείς του ανηψιού σας και να τους ενημερώσετε αν και σε εκείνους επιδίδεται στις ίδιες συμπεριφορές και να τους παρακινήσετε να ακολουθήσουν τη διαδικασία που προαναφέρθηκε ώστε να τακτοποιηθεί το εν λόγω ζήτημα σωστά και με τρόπο που θα ευνοήσει τον ανηψιό σας.

Χρειάζεται ψυχραιμία και ανοχή από μεριάς σας, σωστές κινήσεις ώστε να μεταβεί στο επόμενο εξελικτικό στάδιο ο ανιψιός σας, με επιτυχία.

Σμαρούλα Κυριαζίδη

Yποψήφια Διδάκτωρ Κλινικής Σεξολογίας,

Doctor of Human Sexuality, IASHS, CA, USA

Σεξολόγος, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Κλινική Ύπνωση για σεξουαλικές δυσλειτουργίες

MA Columbia University, N.Y., USA/ MSc IASHS, CA, USA

Διατηρεί γραφείο στην οδό Άλυος 9, όπισθεν Χίλτον, Αθήνα

Τηλ. Επικοινωνίας: 210 7235590, 697 1506859

Email: [email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα παιδιά- Πράγματα που πρέπει να ξέρουν οι γονείς

Όταν το παιδί… ανακαλύπτει το σώμα του. Πώς αντιδρούν οι γονείς;

Παιδί και σεξουαλικότητα: Ο ρόλος του γονέα τι συμβαίνει με την αυτοϊκανοποίηση

 

 

Σχετικά άρθρα