Όταν το παιδί… ανακαλύπτει το σώμα του. Πώς αντιδρούν οι γονείς;

Έχω ένα αγοράκι, 5,5 ετών που ανακαλύπτει το σώμα του καθώς φαίνεται… Το τελευταίο χρονικό διάστημα τον παρατηρώ ότι βάζει συνέχεια το δάκτυλο του στον πρωκτό έχω προσπαθήσει να του εξηγήσω ότι δεν είναι καλό αυτό που κάνει πως μπορεί να αρρωστήσει και για τα προβλήματα που μπορεί να συμβούν αν δεν σταματήσει να το κάνει.

Τον έχω ρωτήσει γιατί το κάνει και μου λέει πως δεν ξέρει η ότι το κάνει κατά λάθος… Τον ρώτησα αν το έχει δει κάπου ή αν του το έχει δείξει κάποιος. Μου λέει όχι ότι μόνος του το σκέφτηκε.. Δεν ξέρω τι να κάνω!

Στο ερώτημά σας απάντησε η Μαρία Κούκνη, Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος

Η ενασχόληση με το σώμα μας, , με μέλη που συνδέονται με βασικές ανάγκες του οργανισμού ( στόμα- τροφή, γεννητικά όργανα –πρωκτός – τουαλέτα ), είναι μια διαδικασία που παρουσιάζεται κατά καιρούς στη ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών, είτε γιατί τα παιδιά ανακαλύπτουν και αντιλαμβάνονται κυριολεκτικά τα μέλη αυτά,  είτε συνδέουν την ευχαρίστηση που παίρνουν μέσω της άμεσης ικανοποίησης των αναγκών (πείνα – αφόδευση) που συνδέονται με αυτά τα μέλη. Στα διαστήματα αυτά πολλές φορές κυριαρχεί έντονη ενασχόληση με το κάθε μέρος του σώματος, κάτι όμως που θεωρείται «φυσιολογικό και αναμενόμενο».

paidi gelaei

Οι πιθανές εξηγήσεις

Στην ηλικία που βρίσκεται το παιδί σας μπορεί να δοθούν πολλές εξηγήσεις : πχ κάποια στιγμή ένιωσε πόνο σωματικό στη διάρκεια της εκκένωσης με αποτέλεσμα να θέλει βάζοντας το δάχτυλο στον πρωκτό να «εμποδίσει» την εκκένωση και άμεσα τον πόνο που ακολουθεί.Άλλη πιθανή ερμηνεία είναι απλά να «επεξεργάζεται» και σωματικά και ψυχικά την περιοχή αυτή και ο,τι συνδέεται με αυτή, με αποτέλεσμα το παιδί να « το κάνει χωρίς να το καταλαβαίνει».

Μην ενοχοποιείτε την πράξη!

Όπως και να έχει καλό θα είναι να μην το επισημαίνετε  συνέχεια με παρατήρηση ,γιατί μπορεί να «ενοχοποιηθεί» μια πράξη ,  η οποία ανήκει στην ευρύτερη φάση «ανακάλυψης» του σώματός. Παρατηρείστε πότε το κάνει και κάτω από ποιες συνθήκες ( « είναι κουρασμένος; . « έχει προηγηθεί επίσκεψη στην τουαλέτα;» « είναι κάτι που μπορεί να τον αγχώνει;» ) .

Μόνο άμα συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και δείτε ότι μπορεί και αρχίσει να συνδέεται και με άλλες πράξεις και συνήθειες , καλό θα ήταν να έρθετε σε επαφή με κάποιον ειδικό.

Μαρία Κούκνη

Ψυχολόγος- Παιδοψυχολόγος

mariakoukni.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Σεξουαλική αφύπνιση στο νήπιο: Πώς να το διαχειριστούν οι γονείς;

Είναι σωστό να κυκλοφορούμε γυμνοί μπροστά στο παιδί μας;

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα παιδιά- Πράγματα που πρέπει να ξέρουν οι γονείς

Πώς να διδάξω στο παιδί μου την έννοια της σεξουαλικής συναίνεσης;

Απορίες για το σώμα: Τι λέξεις πρέπει να χρησιμοποιούν οι γονείς;

10 τρόποι για να προστατεύσεις το παιδί σου από τη σεξουαλική παρενόχληση

 

Σχετικά άρθρα