10 τρόποι για να προστατεύσεις το παιδί σου από τη σεξουαλική παρενόχληση

Το φαινόμενο της σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων έχει πάρει πλέον παγκοσμίως ανεξέλεγκτες διαστάσεις και μπορεί να οδηγήσει σε πολύ δυσάρεστες εξελίξεις, όπως για παράδειγμα η αυτοκτονία της 14χρονης στο Μοσχάτο…

Πώς μπορείς να προστατεύσεις το παιδί σου ενάντια στη σεξουαλική παρενόχληση; Πώς μπορείς να του δώσεις τα εργαλεία για να μπορέσει να υπερασπιστεί τον εαυτό του, να μιλήσει αν του συμβεί κάτι «ύποπτο», να μη νομίζει ότι φταίει σε κάτι…

Υπάρχουν 10 τρόποι που μπορούν να λειτουργήσουν ως «ασπίδα» για το παιδί σου και πρέπει να το εκπαιδεύσεις από μικρό, ώστε αν -ω μη γένοιτο- του συμβεί κάτι να είναι προετοιμασμένο!

Δες εδώ ποιοι είναι οι τρόποι:

Μίλα του από νωρίς για όλα τα σημεία του σώματός του

Όταν του μιλάς για τα μέρη του σώματός του, μην… αποκλείεις κάποια λόγω ντροπής και αμηχανίας! Πρέπει το παιδί να μάθει από νωρίς όλα τα μέρη του σώματός του και μάλιστα με τα ονόματά τους και όχι διάφορα «παιδιάστικα» υποκοριστικά! Εννοείται ότι θα χρησιμοποιήσετε τους επιστημονικούς όρους!

Εξήγησε του ότι κάποια μέρη του σώματος είναι… ιδιωτικά

Πρέπει το παιδί να μάθει ότι τα σημεία που καλύπτουμε με μαγιό το καλοκαίρι για παράδειγμα είναι εντελώς ιδιωτικά. Ωστόσο, πρέπει να του εξηγήσετε ότι εσείς τα βλέπετε όταν φροντίζετε την προσωπική του υγιεινή: όταν το πλένετε ή όταν το αλλάζετε. Κι αυτό συμβαίνει μέχρι να μπορέσει να αυτο-εξυπηρετείται εντελώς!

sexoualiki parenoxlisi

Υπάρχουν όρια στο ανθρώπινο σώμα!

Πείτε τους ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να αγγίξει τα σημεία που είναι εντελώς ιδιωτικά. Μην αμελήσετε ωστόσο να τους διευκρινίσετε ότι αν κάποιος τους ζητήσει να τον αγγίξουν σε εκείνα τα σημεία, πρέπει να το αρνηθούν χωρίς να αισθανθούν άσχημα!

Δεν υπάρχουν «σωματικά μυστικά»

Συχνά οι άνθρωποι που παρενοχλούν παιδιά τα εκβιάζουν λέγοντάς τους ότι αυτό είναι το μυστικό τους και δεν πρέπει να το πουν σε κανέναν. Εξηγήστε τους ότι δεν υπάρχουν μυστικά σε σχέση με το σώμα τους, ακόμα και με τους παππούδες τους! Αυτό μπορούν να το χρησιμοποιήσουν και τα ίδια ως επιχείρημα: “εμείς στην οικογένειά μας δεν έχουμε τέτοια μυστικά”.

Παίξτε παιχνίδια ρόλων για να το… εκπαιδεύσετε ενάντια σε οποιουδήποτε είδους παρενόχληση

Όσο δύσκολο και αμήχανο και αν σας είναι, θα είναι πολύ χρήσιμο για το παιδί να είναι προετοιμασμένο για το οτιδήποτε! Το παιχνίδι είναι ο πιο ανώδυνος πλην όμως αποτελεσματικός τρόπος για να το… εκπαιδεύσετε!

Κάνε του ερωτήσεις του τύπου:

  • Τι θα έκανες αν κάποιος σου ζητούσε να αγγίξει το πέος/ αιδοίο/ στήθος σου;
  • Γιατί είναι πολύ σημαντικό να το πεις;
  • Σε ποιον θα το έλεγες
  • Τι θα απαντούσες σε αυτό το άτομο αν σου έλεγε “είναι το μυστικό μας”;

seksoualiki kakopoiisi 1

Κανείς δεν μπορεί να φωτογραφίζει τα απόκρυφα σημεία του σώματός του

Ξεκαθάρισέ του ότι κανείς δεν μπορεί να το φωτογραφίζει γυμνό και ότι αν κάτι τέτοιο συμβεί πρέπει να σας πληροφορήσει αμέσως!

Μην υποχρεώνεις τα παιδιά σου να αγκαλιάζουν κόσμο όταν δεν θέλουν!

Πρέπει να μάθεις τα παιδιά σου από νωρίς ότι είναι εκείνα υπεύθυνα να χρησιμοποιούν το σώμα τους όπως θέλουν. Οπότε μην τα αναγκάζεις να αγκαλιάζουν και να φιλάνε θείους και θείες που δεν θέλουν. Εύκολα μετά θα… υποκύψουν σε πιο «ύποπτες» αγκαλιές, που δεν θα καταλάβουν ότι είναι ανεπίτρεπτες…

Εξήγησέ του ότι δεν πρέπει ποτέ να αισθανθούν αμήχανα να σας ομολογήσουν ένα «σωματικό μυστικό»

Πολλά παιδιά φοβούνται ότι οι γονείς τους θα τα μαλώσουν αν ομολογήσουν ότι κάποιος τους προσέγγισε με έναν πιο πονηρό τρόπο ή αν τα άγγιξε σε απόκρυφα σημεία. Ειδικά τα παιδιά στην εφηβεία βγάζουν μια έντονη ενοχικότητα, με αποτέλεσμα να συντηρούν καταστάσεις παρενόχλησης ή κακοποίησης που θα είχαν τελειώσει αν δεν ντρεπόντουσαν ή δεν φοβόντουσαν να μιλήσουν! Ξεκαθάρισέ τους πόσο σημαντικό είναι να σας μιλήσουν για οτιδήποτε τους συμβεί, χωρίς ντροπές και ενοχές. Και ότι φυσικά δεν θα τα μαλώσεις, δεν θα τα βάλεις τιμωρία!

sexoualiki parenoxlisi1

Μην αφήνεις το παιδί σου με κανέναν αν δεν τον έχεις ελέγξει και δεν τον εμπιστεύεσαι!

Οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής μάς εξαναγκάζουν να αφήνουμε συχνά το παιδί σε άλλους! Ωστόσο, πρέπει να έχεις ελέγξει τόσο τον ξένο όσο και τον συγγενή ότι μπορεί να μείνει με το παιδί σου! Υπάρχουν άλλωστε κάμερες που μπορείς να παρακολουθείς ανά πάσα στιγμή πώς μπορεί να φέρεται ένας ξένος άνθρωπος στο παιδί σου…

Αυτοί οι κανόνες ισχύουν και για συγγενείς, γνωστούς ή κάποιο άλλο παιδί!

Είναι πολύ σημαντικό να του εξηγήσετε ότι αυτοί οι κανόνες δεν αφορούν αγνώστους μόνο αλλά και πολύ κοντινούς. Άλλωστε πολλά περιστατικά κακοποίησης πραγματοποιούνται από συγγενείς ή οικογενειακούς φίλους. Ή ακόμα και συμμαθητές! Όποιος και να είναι αυτός που θα παρενοχλήσει το παιδί, πρέπει να μιλήσει, να μη μείνει μυστικό!

Ν.Κ.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Αυτοκτονία 14χρονης: Η αποπλάνηση, η καταγγελία και το σημείωμα

Σεξουαλική παρενόχληση: «Προσπαθεί να με αγγίξει κάτω από το θρανίο»

Σεξουαλική παρενόχληση: πώς θα προστατεύσω το παιδί μου;

Απορίες για το σώμα: Τι λέξεις πρέπει να χρησιμοποιούν οι γονείς;

Σεξουαλική παρενόχληση στην εφηβεία: Πόσο μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις μου με τα αγόρια;

 

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα