Σεξουαλική παρενόχληση στην εφηβεία: Πόσο μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις μου με τα αγόρια;

Όταν πήγαινα Α’ γυμνασίου, δέχτηκα σεξουαλική παρενόχληση από έναν πολύ μεγαλύτερό μου. Πιο συγκεκριμένα,  ένας φίλος του μπαμπά μου με “χούφτωσε” και εγώ τρόμαξα.  Μετά από αυτό, έμεινα μόνη χωρίς φίλους και άρχισα να φτιάχνω ιστορίες στο μυαλό μου με αφορμή πχ μια σειρά από είχα δει την προηγούμενη μέρα…  Αυτό γίνεται εδώ και 5 χρόνια και έχω και σεξουαλικές φαντασιώσεις με βιασμό… Είμαι πολύ κλειστή με τα αγόρια και δεν έχω κάνει καμία σχέση και είμαι 18 χρόνων….

Στο ερώτημά σας απάντησε η Γωγώ Ανδριανάκη, κοινωνική λειτουργός- ψυχοθεραπεύτρια MSc

Αγαπητή μου αναγνώστρια,

koritsi thlipsiΔιαβάζοντας το ερώτημά σου, αντιλαμβάνομαι  το πόσο δύσκολο και σαφώς πόσο άβολο ήταν αυτό που βίωσες  με τη  χειρονομία του εν λόγω κυρίου.  Ίσως να σου πέρασαν πολλά από το μυαλό, πολλές σκέψεις , πολλά συναισθήματα ενοχής και απελπισίας  αλλά η αλήθεια είναι πως  δυστυχώς δεν μπορεί κανένας να ελέγξει την συμπεριφορά του άλλου. Επομένως είναι σημαντικό να κατανοήσεις και να ακούσεις αυτό που θα σου επισημάνω παρακάτω.

Δεν έχεις καμία ευθύνη για την δική του συμπεριφορά, δεν φταις εσύ για το τι μπορεί να έχει κάποιος άλλος στο μυαλό του αλλά υπεύθυνος είναι ο ίδιος. Είναι μια βασική αρχή που πρέπει να την «αγκαλιάσεις» και να την κάνεις δική σου.

Οι φόβοι

Τώρα αυτό που χρειάζεται να δεις και να ψάξεις  είναι οι  φόβοι  που σου έχουν προκληθεί και οι φαντασιώσεις σου. Γενικότερα οι φόβοι είναι ένας τρόπος να επεξεργαστεί το άτομο   βαθύτερα ζητήματα που το επηρεάζουν ή το προβληματίζουν σε σχέση με τη ζωή του.  Είναι τρόπος κινητοποίησης και αφύπνισης, είναι κινητήρια δύναμη ώθησης σε μια νέα διέξοδο για ένα νέο τρόπο σκέψης.

Φαντασιώσεις βιασμού: Τι λέξεις θα έβαζες στις βαθύτερες σκέψεις σου;

sad teen girlΠάνω σε αυτό, καλό θα ήταν να αναρωτηθείς τι συναισθήματα σου προκαλούνται με αυτές τις φαντασιώσεις βιασμού; τι συναισθήματα βιώνεις έχοντας τέτοιους φόβους;  αν οι φαντασιώσεις σου είχαν φωνή, τι θα έλεγαν ; Τι λέξεις θα έβαζες στις βαθύτερες σκέψεις σου;

Δούλεψέ το μόνη σου για αρχή, αλλά σε δεύτερη φάση καλό θα ήταν  να απευθυνθείς σε ένα ειδικό να βρείτε μαζί  αυτά που εσύ θα έχεις σκεφτεί και αναρωτηθεί. Να αναζητήσεις  τι συμβαίνει.  Πώς νιώθεις; Τι φοβάσαι; Τις ερωτικές σου σχέσεις με το άλλο φύλο;

Οι σκέψεις σου είναι το εργαλείο στη λύση του προβλήματος

Οι σκέψεις σου είναι ένα εργαλείο που καλό θα ήταν να το χρησιμοποιήσεις για να κάνεις ένα βαθύτερο εσωτερικό διάλογο και να αναζητήσεις απαντήσεις  με τη βοήθεια κάποιου ειδικού που γνωρίζει. Δεν είσαι μόνη σε αυτό, είναι δύσκολο να εμπιστευτείς τους εσωτερικούς διαλόγους σε κάποιον άλλον αλλά είναι σημαντικό να κατανοήσεις ότι αυτός ο άλλος είναι ειδικός, με ενσυναίσθηση και θα σε βοηθήσει  πραγματικά.

Ελπίζω να βοήθησα…

 

Ανδριανάκη Γωγώ,

Κοινωνική λειτουργός- ψυχοθεραπεύτρια MSc.

Ψυχοθεραπεύτρια σχεσιακής και αναλυτικής προσέγγισης,

Μέλος της Διεθνούς Ένωσης  Σχεσιακής Ψυχανάλυσης  και Ψυχοθεραπείας ( IARPP)

Ειδικευμένη σε θέματα ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού σε ΛΟΑΤ+ άτομα.

Τηλέφωνο επικοινωνίας : 6943072669- περιοχή Γαλάτσι.

Mail: [email protected]  & [email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Βιασμός – Σεξουαλική κακοποίηση: Πώς να προστατεύσουμε τα παιδιά μας;

Σεξουαλική παρενόχληση: «Προσπαθεί να με αγγίξει κάτω από το θρανίο»

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και νοητική στέρηση: Πώς να το διαχειριστούν οι γονείς;

Πώς να διδάξω στο παιδί μου την έννοια της σεξουαλικής συναίνεσης;

 

Σχετικά άρθρα