Πένθος στην εφηβεία: Μπορεί να προκαλέσει επιθετική συμπεριφορά;

Είμαι 21 χρονών. Έχω μια ιδιαίτερη προσωπικότητα και κυρίως μεγάλη ευαισθησία.. Έχασα τον πατέρα μου στα 17 από τότε έχω πολύ κακή συμπεριφορά… Τι φταίει και πώς πρέπει να το χειριστώ;

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος Μάριος Παππάς

Δεν έχω πολλές πληροφορίες για να απαντήσω στο ερώτημα σας δυστυχώς… Σίγουρα όπως και η ίδια αναφέρετε το γεγονός που σας έχει επηρεάσει είναι η απώλεια του πατέρα σας στην ευαίσθητη ηλικία των 17 χρόνων. Σίγουρα αυτό είναι κάτι που σας έχει καθορίσει και ο τρόπος που αυτό έχει γίνει εξαρτάται και από τη σχέση που είχατε μαζί του.

Από τη μια μου λέτε πως είστε μια ιδιαίτερη προσωπικότητα… Σε τι συνίσταται αυτή η ιδιαιτερότητα που αναφέρετε; Από την άλλη ευαισθησία και κακή συμπεριφορά δεν πάνε μαζί. Οπότε θεωρώ πως η κακή συμπεριφορά είναι αποτέλεσμα αυτής της ευαισθησίας σας ίσως. Δεν αναφέρετε τι είδους είναι αυτή η συμπεριφορά που αποκαλείτε κακή, αλλά θα μπορούσα να εικάσω ότι είναι ένα είδος στρατηγικής που έχετε υιοθετήσει. Κάτι σαν πανοπλία και κέλυφος για να μπορείτε να κρύβετε την ευαισθησία σας που μπορεί να την θεωρείτε μειονέκτημα.
Ο χειρισμός που μπορείτε να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να νοηματοδοτήσετε κάποια πράγματα και τη σύνδεση που αυτά έχουν και να έρθετε σε μεγαλύτερη επαφή με το συναίσθημα σας. Αν είχα περισσότερες πληροφορίες θα μπορούσαν να γίνω και πιο συγκεριμένος. Ίσως το κλειδί να βρίσκεται ακριβώς σε αυτό.

Αν μπορέσετε να έρθετε σε μεγαλύτερη επαφή με τον εσωτερικό σας κόσμο και τις συγκρούσεις που βιώνετε εσωτερικά, να μπορείτε να διαχειριστείτε καλύτερα αυτήν την κατάσταση.Γνωρίζω ότι δεν είναι κάτι εύκολο και η βοήθεια ενός ειδικού εδώ θα μπορούσε να είναι πολύτιμη.

Μάριος Παππάς
Ψυχολόγος
[email protected]

Σχετικά άρθρα