Χαμηλή αυτοεκτίμηση: «Αισθάνομαι ότι όλοι γελάνε μαζί μου»…

Καλησπέρα σας. Νιώθω ότι όλα τα παιδιά στην ηλικία μου που βλέπω στον δρόμο που περπατάω με κοροϊδεύουν αφού κάποιες φορές γελάνε. Στο σχολείο δεν έχω κάποιο θέμα αλλά όταν κυκλοφορώ με τους γονείς μου δέχομαι πολλή κοροϊδία, ενώ αυτό γίνεται όταν βγαίνω και με κάποιους φίλους μου.

Είναι όλα στην φαντασία μου ή όντως συμβαίνουν αυτά; Τι λέτε; Πώς να το ξεπεράσω;

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος Μάριος Παππάς

Θα ξεκινήσω από το τέλος του ερωτήματος σου. Εκφράζεις την εύλογη απορία λοιπόν. Όλα αυτά είναι στην φαντασία μου ή όντως συμβαίνουν; Σίγουρα δεν μπορώ να μαντέψω αλλά μπορώ να σου προτείνω κάτι ώστε ο ίδιος να καταφέρεις να διακρίνεις αν είναι στην φαντασία σου ή πράγματι συμβαίνουν. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να σκεφτείς τι ενδείξεις έχεις για το ότι σε κοροϊδεύουν και τι ενδείξεις έχεις για το αντίθετο;

efivo agori lypi xamili aytoektoimisiΣτο σχολείο όπως λες δεν αντιμετωπίζεις κάποιο θέμα. Αυτό θα μπορούσε να μπει στη λίστα ενδείξεων ότι τελικά δεν ισχύει αυτό που πιστεύεις.Κάποιοι φίλοι σου σε κοροϊδεύουν όταν βγαίνετε έξω.Αυτό θα μπορούσε να το βάλεις στις ενδείξεις υπέρ αυτού που πιστεύεις. Το κάνουν κάποιοι όμως λες και όχι όλοι… Και αυτοί που το κάνουν είναι όντως φίλοι σου; Επίσης υπάρχει αυτό που λέμε πείραγμα μεταξύ φίλων και δεν είναι κοροϊδία. Όλα αυτά πρέπει να τα σκεφτείς και πιθανόν και άλλες ενδείξεις για να δεις τι τελικά ισχύει.

Έχω την εντύπωση ότι αν ακόμα και ως ένα βαθμό να συμβαίνει, μέσα στο μυαλό σου το κάνεις λίγο πιο μεγάλο. Στην αρχή αναφέρεις πως νιώθεις πως όλα τα παιδιά στο δρόμο που σε βλέπουν γελάνε και αυτό είναι σημάδι ότι σε κοροϊδεύουν. Τα παιδιά μπορεί να γελάνε με χιλιάδες λόγους που μπορεί να μην έχουν να κάνουν με σένα.Την αγωνία αυτή που εκφράζεις συνήθως την εκφράζουν πολλοί συνομήλικοί σου και η βάση της βρίσκεται στο βαθμό αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης.

Αν δουλέψεις πάνω σε αυτά τα πράγματα τότε αυτό το θέμα θα πάψει να σε απασχολεί και ακόμα και αν συμβαίνει από κάποιους γιατί δεν γίνεται από όλους δεν θα σε επηρεάζει τόσο. Είμαι σίγουρος πως έχεις και φίλους και ανθρώπους στο περιβάλλον σου που σε εκτιμούν και σε σέβονται και για να το κάνουν κάτι καλό βρίσκουν σε σένα. Προσπάθησε να καταλάβεις ποια είναι αυτά τα καλά σου στοιχεία και χτίσε πάνω σε αυτά.

Μάριος Παππάς

Ψυχολόγος

[email protected]

 

 

Σχετικά άρθρα