Θλίψη: Πάει καιρός από τότε που ένιωσα πραγματικά χαρούμενη

Είμαι 16 ετών και αισθάνομαι εγκλωβισμένη έχω συνεχώς ναυτίες (πράγμα που με περιορίζει πολύ) και γενικότερα μια ατονία. Αμφιβάλλω για τα πάντα… Πάει καιρός από τότε που έχω νιώσει πραγματικά χαρούμενη, αισθάνομαι πως τίποτα δεν έχει νόημα και παράλληλα δεν έχω διάθεση για εξόδους ενώ προτιμώ την μοναξιά πλέον.
Τι με συμβουλεύετε; σας παρακαλώ,  η απάντηση σας θα με βοηθήσει πολύ! Είναι ανάγκη!
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Στο ερώτημά σας απάντησε η ψυχολόγος Λουκία Αποστολίδη

Αρχικά θα σου πρότεινα να κάνεις κάποιες εξετάσεις για τη ναυτία και την ατονία, ώστε να αποκλίσεις κάποιο θέμα ορμονικό που μπορεί να σε καταστέλλει και ψυχολογικά. Επίσης, δεν γνωρίζω ποια είναι η σχέση σου με τους γονείς σου και πόσο ανοιχτά θα μπορούσες να μιλήσεις, να εκφράσεις τη μοναξιά σου, τη λύπη σου και να σε υποστηρίξουν κάπως εάν μπορούν.

Αφού αυτό γίνει, θα σου πρότεινα να επισκεφθείς κάποιον ειδικό της ψυχικής υγείας, είτε σε ατομικό επίπεδο, είτε σε ομάδα εφήβων ή ακόμα και μέσω skype θα μπορούσες να δημιουργήσεις μια επαφή ώστε να αρχίσεις να μοιράζεσαι τις σκέψεις σου, τα συναισθήματά σου και να τα επεξεργαστείς. Δυστυχώς, δεν μπορώ να σε συμβουλέψω με κάποια παραπάνω πληροφορία ή να σου προτείνω κάποια άλλη λύση άμεση, γιατί δεν γνωρίζω τι σε απασχολεί και τι σου δημιουργεί την αίσθηση του εγκλωβισμού, ώστε να βοηθήσω.

Το σίγουρο είναι ότι όσο περισσότερο το κρατάς μέσα σου όλο αυτό που σου συμβαίνει τόσο περισσότερο θα παγιδεύεσαι! Εκφράσου, μοιράσου τον εσωτερικό σου κόσμο, δοκίμασε να μην κλείνεσαι στον εαυτό σου και να δοκιμάσεις την επικοινωνία, ή ακόμα και μέσα από τη μοναξιά σου άρχισε να γράφεις ό,τι υπάρχει στο μυαλό και την καρδιά σου ώστε να αποτυπώνεται κάπου και να αρχίσει να γίνεται πιο σαφές με τον καιρό.

Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσει το συναισθηματικό τοπίο μέσα σου, ώστε να πάρεις πληροφορίες για το τι χρειάζεσαι να κάνεις!

Λουκία Αποστολίδη,
Ψυχολόγος, Msc Ψυχολόγος της Υγείας, Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, Δραματοθεραπεύτρια
[email protected],

Home Page

Σχετικά άρθρα