Κατάθλιψη: Σε ποιες περιπτώσεις δεν αρκεί η φαρμακευτική αγωγή;

Έχω αγχώδεις διαταραχές και κατάθλιψη. Παίρνω αγωγή από το 2015 και δυσκολεύομαι να διαχειριστώ τη στεναχώρια, τα προβλήματα. Πριν από 6 μήνες πήρα διαζύγιο. Γενικά νιώθω δεν μπορώ πλέον να καταλάβω τι είναι σωστό και τι λάθος.

Στο ερώτημα απαντά η Χριστίνα Μπούφαλη-Μπαβέλλα, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια:

Η αγωγή από μόνη της δεν αρκεί για να αντιμετωπιστεί η κατάθλιψη και το άγχος. Ο συνδυασμός ψυχοθεραπείας και αγωγής έχει δείξει ότι έχει τα καλύτερα αποτελέσματα και σε σύντομο χρονικό διάστημα, τα συμπτώματα μειώνονται και επανέρχεται η ισορροπία στη ψυχική υγεία.

Θα σας πρότεινα ανεπιφύλακτα να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία διαλέγοντας έναν επαγγελματία που θα εμπιστευτείτε και θα νιώσετε ασφαλής ώστε να εκφράσετε όλα όσα βιώνετε τον τελευταίο καιρό.

Είναι πολύ λογικό να μην μπορείτε να διαχειριστείτε τη στεναχώρια που βιώνετε και τα προβλήματα. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από κατάθλιψη συνήθως δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν καθημερινά θέματα, καθώς τους φαίνονται πολύ μεγαλύτερα από ό,τι είναι όντως. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να νιώθετε άσχημα για αυτό, διότι όπως σας είπα και παραπάνω η αγωγή και τα φάρμακα δεν αρκούν σε αυτήν την περίπτωση. Το θέμα είναι συνήθως κάτι πολύ πιο βαθύ και υπαρξιακό, το οποίο χρειάζεται να συζητηθεί και να δουλευτεί, παράλληλα με την αγωγή. Είμαι πεπεισμένη ότι μόλις ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία, θα μπορέσετε να βρείτε τη δύναμη ώστε να αντιμετωπίσετε όλα όσα συμβαίνουν.

Με εκτίμηση,

Χριστίνα Μπούφαλη-Μπαβέλλα
MSc, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
[email protected]

Σχετικά άρθρα