Η γενναιοδωρία των καταθλιπτικών ατόμων: Ποιοι θα την εκμεταλλευτούν;

Βαρέθηκα τους ανθρώπους που σε θυμούνται μόνο όταν σε χρειάζονται. Βαρέθηκα να με πιάνει το στομάχι μου όταν πρέπει να αρνηθώ ή να πάρω το χρόνο μου για κάτι και χαλάω τα σχέδια των άλλων. Βαρέθηκα να κλαίω και να νιώθω μόνη μου, τις λάθος μου επιλογές και αυτές τις βαρέθηκα, τις κοινωνικές υποχρεώσεις των και καλά φιλών μου, που δε θέλω να πάω και πιστεύω πως πρέπει να πάω.

Βαρέθηκα να μη διεκδικώ το καλύτερο για μένα και όταν φεύγω από καταστάσεις να αφήνω μια πόρτα μισάνοικτη να μπαινοβγαίνει όποιος και όσο θέλει, μέχρι να γίνω τελείως κουρέλι και να αναγκαστώ να πάρω μια απόφαση πιο δραστική και μόνιμη. Βαρέθηκα να με εξαντλώ. Δε μπορώ άλλο, αλήθεια.

Και στο τέλος πάντα τα παίρνω επάνω μου, ότι φταίω που σίγουρα φταίω. Δεν ξέρω τι να κάνω, δεν απολαμβάνω τη ζωή και εδώ και 2 μήνες βλέπω στον ύπνο μου ότι πεθαίνω ή ότι πεθαίνει κάποιος. Στον ξύπνιο μου νομίζω πως κάτι θα πάθω. Τέλος πάντων και τώρα που σας γραφώ δε είναι το καλύτερο μου, δυσκολεύομαι να λέω τα όσα νιώθω. Θα ήθελα πολύ τη γνώμη σας. Σας ευχαριστώ!

Στο ερώτημα απαντά ο ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Σεφεριάδης:

Πιθανότατα υπάρχει και μια αφορμή, κάποιο γεγονός που σας οδήγησε στο να επικοινωνήσετε τώρα. Δεν μπορεί να εκφραστεί καλύτερα αυτό που νιώθετε όσο μέσα από τα όνειρα που περιγράφετε. Ο θυμό σας για τη συμπεριφορά των άλλων, αλλά κυρίως για τον τρόπο που εσείς την αντιμετωπίζεται φαίνεται μέσα από τους «θανάτους ».

Εξουσία είναι ο χώρος που παραχωρούμε στους άλλους. Όσο αφήνετε ζωτικό δικό σας χώρο, τόσο οι άνθρωποι γύρω σας θα τείνουν να εισβάλλουν. Ακόμα και πολύ ηθικά άτομα το εκμεταλλεύονται ασυνείδητα, χωρίς να το καταλαβαίνουν. Χρειάζεται να δείτε γιατί γίνεστε τόσο αυστηρή με τον εαυτό σας και τι είναι αυτό που σας εμποδίζει να βάζετε όρια στο περιβάλλον σας ώστε να έχουν εξουσία πάνω σας. Αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης των καταστάσεων δείχνει μια προσωπικότητα με καταθλιπτικά στοιχεία. Παρακάτω παραθέτω ένα απόσπασμα από άρθρο το συγκεκριμένο θέμα:

Παρατηρήθηκε ότι τα άτομα που βιώνουν καταθλιπτικές καταστάσεις κατευθύνουν το μεγαλύτερο μέρος των αρνητικών τους συναισθημάτων μακριά από τους άλλους, προς τον εαυτό τους , με αποτέλεσμα να μισούν τον εαυτό τους με τρόπο που δε αναλογεί προς τις πραγματικές τους αδυναμίες. Τα περισσότερα καταθλιπτικά άτομα εύκολα εμπνέουν συμπάθεια και θαυμασμό. Συνήθως επιδεικνύουν γενναιοδωρία , ευαισθησία και συμπόνια χωρίς όρια . Αγωνίζονται για τη διατήρηση των διαπροσωπικών τους σχέσεων ακόμα και αν χρειαστεί να κάνουν πολλές παραχωρήσεις.

 Ποια η θεραπεία; 

Η πιο σημαντική συνθήκη για τη θεραπεία ενός καταθλιπτικά οργανωμένου ατόμου είναι η δημιουργία μιας ατμόσφαιρας αποδοχής, σεβασμού και κατανόησης. Η ανάλυση της υπόθεσης που κάνουν οι καταθλιπτικοί ασθενείς ότι ο θεραπευτής χωρίς άλλο θα τους απορρίψει και η επίγνωση ενός θεραπευτή των προσπαθειών τους να είναι «καλοί» για να αποφύγουν την απόρριψη, συνιστούν ένα μεγάλο τμήμα της θεραπείας. Για τους ασθενείς που διαθέτουν ένα υψηλότερο λειτουργικό επίπεδο, το περίφημο ψυχαναλυτικό ντιβάνι είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, επειδή μέσω της χρήσης του τέτοια θέματα έρχονται γρήγορα στο επίκεντρο της προσοχής.

Με τους καταθλιπτικούς ασθενείς είναι ανάγκη να διερευνώνται και να ερμηνεύονται οι αντιδράσεις τους απέναντι στον αποχωρισμό. Οι μακρόχρονες παύσεις θα πρέπει να αποφεύγονται, γιατί υποκινούν το συναισθήματα ότι ο ίδιος δεν παρουσιάζει κάποιο ενδιαφέρον για το θεραπευτή, είναι ανάξιος, ανήμπορος και παραμένει έρμαιο των καταστάσεων. Τα καταθλιπτικά άτομα είναι πολύ ευαίσθητα στην εγκατάλειψη και νιώθουν δυστυχισμένα όταν μένουν μόνα τους. Επιπλέον, βιώνουν την απώλεια ως αποτέλεσμα και απόδειξη της κακότητάς τους.

Έχουν τη χρόνια πεποίθηση ότι το ενδιαφέρον του θεραπευτή και ο σεβασμός του προς το πρόσωπό τους θα εξαφανιζόταν αν εκείνος τους γνώριζε πραγματικά. Αυτή η πεποίθηση μπορεί να εμμένει για μήνες ή και για χρόνια, ακόμη και αν οι ασθενείς έχουν αναφέρει καθετί αρνητικό για τον εαυτό τους και έχουν λάβει μόνο σταθερή αποδοχή από το θεραπευτή τους.

Δημήτρης Σεφεριάδης
Ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής
Λ. Αλεξάνδρας 209, T.K. 11523 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 2106462030
κιν: 6973537970
email: [email protected]
www.dimseferiadis.com

Σχετικά άρθρα