Πώς μπορεί ένα ψωμί του τοστ να προσφέρει μεγαλύτερη αξία στη διατροφή μας

Ο ήλιος και η μεσογειακή διατροφή αρκούν για να μας προσφέρουν ό,τι χρειάζεται ο οργανισμός μας; Τα αποτελέσματα της μεγάλης Πανελλαδικής Μελέτης Διατροφής και Υγείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου έδειξαν ότι μεγάλο μέρος του Ελληνικού Πληθυσμού παρουσιάζουν ελλείψεις σε βασικές για τον οργανισμό βιταμίνες όπως η Βιταμίνη D και το φολικό οξύ αλλά και σε μέταλλα, όπως το σίδηρο και το ασβέστιο. Συγκεκριμένα:

  • Tο 98% του πληθυσμού έχει χαμηλή πρόσληψη σε βιταμίνηD
  • Tο 66% του πληθυσμού έχει χαμηλή πρόσληψη σε ασβέστιο
  • Το 83% του πληθυσμού έχει χαμηλή πρόσληψη σε φολικό οξύ
  • Το 35% του πληθυσμού έχει χαμηλή πρόσληψη σε σίδηρο

Το ψωμί του τοστ αποτελεί ένα προϊόν που δεν λείπει από κανένα σπίτι. Πολλοί μάλιστα το καταναλώνουν σε καθημερινή βάση, αφού το τοστ είναι η πιο εύκολη και γρήγορη λύση για πρωινό, σνακ στο γραφείο, για απογευματινό, για βραδινό.

Πώς μπορεί ένα ψωμί του τοστ να συμβάλλει στην καθημερινή πρόσληψη των απαραίτητων αυτών στοιχείων;

papadopoulou plus psomi tost

Η εταιρεία Παπαδοπούλου συνεργάστηκε με το τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικό Πανεπιστήμιο για την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της μελέτης  και δημιούργησε ένα νέο ψωμί του τοστ, το  «Παπαδοπούλου Plus». Το «Παπαδοπούλου Plus» με σίδηρο, φολικό οξύ, ασβέστιο και Βιταμίνη D  αποτελεί ένα πολύ σημαντικό… Plus στη διατροφή μας καθώς συμβάλλει στην πρόσληψη αυτών των απαραίτητων στοιχείων, στα οποία παρουσιάζουμε ελλείψεις.

Βάλε το ψωμί «Παπαδοπούλου Plus» στην καθημερινότητα σου και κάνε την αγαπημένη συνήθεια του τοστ ή sandwich πιο ωφέλιμη!

Γιατί αυτά τα στοιχεία είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας;

 

psomi papadopoulou video3

Bιταμίνη D

Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι άνθρωποι διαγιγνώσκονται με έλλειψη σε βιταμίνη D! Όσο παράξενο και αν φαίνεται αυτό, καθώς βασική πηγή βιταμίνης D είναι ο ήλιος που στη χώρα μας υπάρχει σε αφθονία!
Η βιταμίνη D είναι ένα θρεπτικό συστατικό τόσο σημαντικό όσο και το ασβέστιο για τη σκελετική υγεία. Η μορφή της βιταμίνης που χρησιμοποιεί το σώμα μας, είναι γνωστή ως καλσιτριόλη και είναι υπεύθυνη για την απορρόφηση του ασβεστίου
Η βιταμίνη D, εκτός από τη συμβολή της στην καλή υγεία των οστών, συντελεί στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ ταυτόχρονα βοηθά και στην ενδυνάμωση του μυϊκού συστήματος. Η μειωμένη δύναμη, ο μυϊκός συντονισμός και η ισορροπία αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για κατάγματα λόγω πτώσεων σε ηλικιωμένα άτομα.

Σίδηρος

Ο σίδηρος αποτελεί σημαντικό συστατικό της χρωστικής του αίματος, της αιμοσφαιρίνης, η οποία μέσω των ερυθρών αιμοσφαιρίων μεταφέρει το οξυγόνο στο σώμα και της μυοσφαιρίνης (αντίστοιχη της αιμοσφαιρίνης στους μύες) για την απελευθέρωση ενέργειας.
Η σιδηροπενία ή αλλιώς η έλλειψη σιδήρου εκδηλώνεται ποικιλοτρόπως. Συμπτώματα όπως εύκολη κόπωση και αδυναμία, τάσεις λιποθυμίας, δύσπνοια, ευαισθησία στις λοιμώξεις, ωχρό δέρμα, κακή διάθεση, αδυναμία συγκέντρωσης, μειωμένη ανοχή στο κρύο, υπνηλία και απώλεια μαλλιών είναι ενδεικτικά της σιδηροπενικής αναιμίας.

Παράλληλα, ο σίδηρος συμβάλλει στη βελτίωση της γνωσιακής λειτουργίας.

Φολικό οξύ

Μπορεί, όταν ακούς τη λέξη φολικό οξύ να σου έρχεται στο νου κατευθείαν η εγκυμοσύνη, όμως θα πρέπει να έχεις υπόψη σου ότι το φολικό οξύ ανήκει στην κατηγορία της ομάδας της βιταμίνης Β, που μπορεί να έχει τα θετικά αποτελέσματα μιας «σούπερ τροφής» για κάθε γυναίκα, είτε είναι έγκυος είτε όχι.
Βασικός του ρόλος είναι η δημιουργία νέων κυττάρων με την υποστήριξη της παραγωγής γενετικού υλικού (DNA και RNA).

Επίσης, η έλλειψή του μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση αναιμίας, με συνέπεια την αδυναμία, την κόπωση και την έντονη δύσπνοια.

Ασβέστιο

Το ασβέστιο ανήκει στην κατηγορία των μικροθρεπτικών συστατικών. Ανήκει με άλλα λόγια στα συστατικά της τροφής που το σώμα μας χρειάζεται σε μικρές ποσότητες.

Αν και «μικρο» – συστατικό, θεωρείται από τα σπουδαιότερα συστατικά της τροφής μας εφόσον δομεί ολόκληρο το σκελετό μας. Το 99% του ασβεστίου στο σώμα μας εντοπίζεται στα οστά και στα δόντια, ενώ το υπόλοιπο 1% διαμοιράζεται σε άλλους ιστούς.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό για το σώμα μας;

  • Συμβάλλει στη διατήρηση υγιών και δυνατών οστών
  • Είναι απαραίτητο για την ομαλή νευρική και μυϊκή λειτουργία
  • Συμμετέχει στην πήξη του αίματος

Σχετικά άρθρα