Γιατί παραμένεις σε μια σχέση που δεν σε γεμίζει;

Όταν εμφανίζονται τα πρώτα σύννεφα και οι πρώτες αμφιβολίες σε μια σχέση, το λογικό είναι να αρχίσεις να σκέφτεσαι να χωρίσεις. Πόσο εύκολα το κάνεις όμως;

Το να παραμένεις σε μια σχέση που δεν σε ικανοποιεί και δεν σε γεμίζει φαίνεται ανόητο, ωστόσο, πολλοί το κάνουν… Μάλιστα υπάρχει περίπτωση να συναινέσουν να προχωρήσει η σχέση τους στο επόμενο επίπεδο ενώ ήδη ξέρουν ότι δεν είναι ευτυχισμένοι! Και υπάρχει επιστημονική εξήγηση γι’ αυτό.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Utah ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι μένουν σε… αποτυχημένες σχέσεις διότι αδυνατούν να αφήσουν έναν άνθρωπο που δείχνει εξαρτημένος συναισθηματικά από εκείνους, δηλαδή από καθαρό αλτρουισμό!

Τι έδειχναν παλιότερες έρευνες

Παλιότερες έρευνες είχαν αποδείξει πιο… εγωιστικούς λόγους. Σύμφωνα με αυτούς, ο κόσμος παρέμενε σε αποτυχημένες σχέσεις από τον φόβο της μοναξιάς, του κενού…

Ωστόσο τα νέα στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση όσον αφορά στο ζήτημα του χωρισμού.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, που  δημοσιεύτηκε στο Journal of Personality and Social Psychology, όσο πιο εξαρτητική σχέση έχεις με κάποιον, τόσο πιο δύσκολο σου είναι να τον χωρίσεις, διότι ουσιαστικά τον νοιάζεσαι και δεν θέλεις να τον στεναχωρήσεις! Δεν χωρίζεις επομένως όχι για χάρη σου αλλά για χάρη του!

Γενικώς οι άνθρωποι που συμμετείχαν στην έρευνα δεν ήθελαν να πληγώσουν τους συντρόφους τους, ακόμα και εκείνοι που δεν έβλεπαν πολύ σοβαρά την εν λόγω σχέση.

Ωστόσο, μερικές φορές οι συμμετέχοντες υπερ-εκτιμούσαν την αγάπη και την αφοσίωση των συντρόφων τους, κάνοντας για τους εαυτούς τους πολύ πιο επίπονη την απόφαση του χωρισμού.

Παρά τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας, η ψυχολόγος  Madeleine Mason Roantree συνεχίζει να πιστεύει ότι η μεγαλύτερη αιτία που μένει ο κόσμος σε μια σχέση που δεν τον γεμίζει είναι ο φόβος του να μείνει μόνος του. Ή μπορεί να βρίσκονται σε άρνηση για το πώς είναι πραγματικά η σχέση τους και τι τους δίνει ο άλλος. Φυσικά, υπάρχει δυστυχώς και η επικρατούσα άποψη ότι ο χωρισμός είναι μια αποτυχία και γι’ αυτό δυσκολεύονται να λάβουν την απόφαση!

Νίκη Κοσκινά

Με πληροφορίες από independent.co.uk

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Εσύ ξέρεις να αγαπάς;

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα