Λιπαρά ψάρια: Είναι το… αντίδοτο για την υψηλή χοληστερίνη;

Μπορεί να κυκλοφορεί ευρέως η άποψη ότι – διατροφικά – η υψηλή χοληστερόλη αντιμετωπίζεται με διακοπή κατανάλωσης όλων των λιπαρών και των τροφών που περιέχουν τέτοια, όμως όλα δείχνουν ότι αυτή η άποψη δεν είναι ακριβώς σωστή.

Κι αυτό, γιατί υπάρχουν και τα λεγόμενα «καλά» λιπαρά, όπως είναι τα ωμέγα – 3, που βρίσκονται στα ψάρια.

«Καλή» και «κακή» χοληστερόλη

Αρχικά θα πρέπει να γίνει ένας διαχωρισμός των τύπων χοληστερόλη, μιας και διακρίνεται σε «καλή» (HDL) και «κακή» (LDL) χοληστερόλη. H «κακή» χοληστερόλη προκαλείται κυρίως από την κακή διατροφή, η οποία δεν έχει καμία ισορροπία και προέρχεται από την υπερβολική κατανάλωση αλλαντικών, γλυκών, κόκκινου κρέατος, βουτύρου και γάλακτος.

Στη συνέχεια αποτίθεται με τη μορφή πλακών αθηρώματος στις αρτηρίες και μπορεί να οδηγήσει σε φραγή τους και συνεπώς σε κινδύνους καρδιαγγειακής νόσου.

Αντίθετα, η καλή χοληστερόλη, που προέρχεται από τα ακόρεστα λιπαρά οξέα του τύπου ωμέγα-3, συμβάλλει στην ικανοποιητική λειτουργία του σώματος και του οργανισμού γενικότερα.

«Σύμμαχοι» τα λιπαρά ψάρια

Το σκουμπρί, οι σαρδέλες, ο σολομός, οι αντσούγιες, η ρέγκα ή ο τόνος συγκαταλέγονται στα λιπαρά ψάρια. Αυτά τα ψάρια συνιστώνται πολύ από τους ειδικούς, δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα, σε μια δίαιτα κατά της χοληστερόλης.

Ο λόγος; Επειδή είναι πλούσια σε ωμέγα-3 ακόρεστα λίπη, τα οποία βοηθούν στη μείωση των κακών επιπέδων χοληστερόλης και διατηρούν υψηλά επίπεδα «καλής» χοληστερόλης, χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων, καθώς και αραίωση αίματος.

Η κατανάλωση λιπαρών ψαριών, λοιπόν, δεν είναι μόνο συμβατή με μια δίαιτα κατά της χοληστερόλης, αλλά συνιστάται ιδιαίτερα από τους ειδικούς!

Με πληροφορίες από e-sante.fr

Σχετικά άρθρα