Νάρκισσος: Πώς θα αντιμετωπίσετε αυτό το είδος συναισθηματικού βαμπίρ;

Με τον Πέτρο είμαστε παντρεμένοι 15 χρόνια. Παντρευτήκαμε 4 μήνες μετά τη γνωριμία μας, επειδή με πίεσαν από το σπίτι μου. Μεγάλο λάθος. Πάντα είχαμε τις δυσκολίες μας, γιατί είναι άνθρωπος που δεν ακούει, δεν βλέπει τα λάθη του και κατηγορεί αποκλειστικά τους άλλους. Με γοήτευσε όμως επειδή φρόντιζε τον εαυτό του, ήταν πάντα καλοντυμένος,, πήγαινε γυμναστήριο, έδειχνε να ξέρει τι θέλει στη ζωή του και να το παίρνει. Είχε μεγάλα όνειρα, φανταζόταν μια υπέροχη, πλούσια, ανέφελη ζωή. Με έκοψε από τους περισσότερους φίλους μου γιατί θεωρούσε ότι ο ίδιος ήταν τόσο σημαντικός που ήθελε να σχετιζόμαστε μόνο με σπουδαίους και σημαντικούς ανθρώπους.

Θα έπρεπε να με παραξενέψει ο γεγονός ότι γενικά είχε λίγο συναίσθημα και ποτέ δεν μπορούσε να κατανοήσει τη θέση του άλλου. Όταν για παράδειγμα η αδελφή του ανακάλυψε ότι ο σύζυγός της την πατά και ήταν στα χωρίσματα, το μόνο που βρήκε να της πει ήταν «ας μην γινόσουν 100 κιλά, τι περίμενες»; Καμία συναισθηματική κατανόηση για την ίδια τους την αδελφή! Και φυσικά δεν την υποστήριξε σε τίποτα. Αυτό ήταν το πρώτο έντονο παράδειγμα που μου χτύπησε ένα καμπανάκι ότι κάτι δεν πάει καλά.

Σε κάποιες διακοπές είδαμε ένα κουταβάκι που είχε βγει από μία αυλή στον δρόμο. Τα παιδιά τον παρακαλούσαν να σταθεί να το βάλουμε πίσω από τον φράχτη για να μην το πατήσει κανένα αυτοκίνητο, αλλά κείνος τους είπε « έτσι είναι τα αυτοκίνητα, πατάνε τα μπάσταρδα για να μην γεμίζει ο τόπος».

Τώρα τελευταία βλέπει συνέχεια πορνό στο κινητό του κάτι που ξέρει ότι με ενοχλεί και  με στεναχωρεί, ειδικά επειδή το κάνει μπροστά στον δεκατριάχρονο γιο μας, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν κάνει καμία προσπάθεια να είναι τουλάχιστον διακριτικός.

Κατέληξα ότι είναι τόσο αφοσιωμένος στον εαυτό του και τα «θέλω» του, που εμείς οι υπόλοιποι δεν τον νοιάζουμε, δεν υπάρχουμε συναισθηματικά γι’ αυτόν, είμαστε απλώς κομπάρσοι στο έργο του».

Βερόνικα, 45 ετών

Αυτό το συναισθηματικό βαμπίρ έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του, θεωρεί ότι είναι το σημαντικότερο άτομο στη γη, αποζητά την προσοχή και τον θαυμασμό των άλλων. Δεν έχει ενσυναίσθηση, δεν μπορεί δηλαδή να κατανοήσει τα συναισθήματα των άλλων και δεν μπορεί να μπει στη θέση τους. Έχει μία μεγαλειώδη αίσθηση για τη σημαντικότητα του εαυτού του (π.χ. υπερβάλλει τα επιτεύγματα και τα ταλέντα του, προσδοκά να αναγνωρίζεται ως ανώτερος χωρίς ανάλογα επιτεύγματα. Είναι απασχολημένος με φαντασιώσεις απεριόριστης επιτυχίας, δύναμης ή ιδανικής αγάπης. Πιστεύει ότι είναι «ιδιαίτερος» και μοναδικός και μπορεί να τον καταλάβουν ή να σχετιστεί μόνο με άλλα «ιδιαίτερα» ή υψηλού επιπέδου άτομα ή φορείς.

Απαιτεί να τον θαυμάζουν όλοι γύρω του. Έχει παράλογες απαιτήσεις για ιδιαίτερα ευνοϊκή μεταχείριση και θέλει όλοι να συμμορφώνονται με τις επιθυμίες του. Ζηλεύει έντονα ή πιστεύει ότι οι άλλοι το ζηλεύουν και είναι αλαζόνας. Πρόκειται για άτομο που είναι ψυχρό και υπολογιστής, δεν νοιάζεται για τους άλλους.

Μέσα του αισθάνεται κατώτερος και το «εγώ» του είναι εύθραυστο και γι’ αυτό θέλει να «καπελώνει» τους άλλους και να έχει το πάνω χέρι, για να αισθάνεται ανώτερο και καλύτερο από τους άλλους. Συχνά είναι έξυπνο και γοητευτικό άτομο – μέχρι να αισθανθεί ότι κάποιος το απειλεί (κάτι σαν την κακιά βασίλισσα στη Χιονάτη…).

Η δική σας αυτοάμυνα: Αν δεν μπορείτε να αποφύγετε αυτό το άτομο, απολαύστε τα θετικά χαρακτηριστικά του, αλλά κρατήστε χαμηλές προσδοκίες. Επειδή το μότο του είναι «πρώτα εγώ», το να θυμώσετε μαζί του ή να δηλώσετε τις ανάγκες σας δεν πρόκειται να αλλάξει τη συμπεριφορά του. Είναι προτιμότερο να θέσετε τις ανάγκες σας με διπλωματία, ώστε να νιώσει κολακευμένο και να τονωθεί ο εγωισμός του. Αν δεν αντέχετε αυτόν τον τύπο συναισθηματικού βαμπίρ, απλώς ην ασχολείστε!

Απόσπασμα από το βιβλίο της Δρ. Λίζας Βάρβογλη «Συναισθηματικά Βαμπίρ». Ευχαριστούμε τις εκδόσεις mamaya για την ευγενική παραχώρηση του υλικού.

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Μπορεί ένας ναρκισσιστής να νιώσει αγάπη για τον σύντροφό του;

Ναρκισσιστής: 6 συμπεριφορές που σαμποτάρουν τη επιτυχία τη δική του και των γύρω του

​Ναρκισσιστής ή ψυχοπαθής: Τι διαφορές έχουν και πώς τους ξεχωρίζουμε;

Σχετικά άρθρα