Από το άγχος δεν μπορώ να κοιμηθώ. Φοβάμαι ότι θα αρρωστήσω!

Έχω πολύ άγχος και πολλές φορές δεν μπορώ να κοιμηθώ και δεν μπορώ να αναπνεύσω. Έχω κάποια προβλήματα με τον άνδρα μου. Δεν με καταλαβαίνει. Την περασμένη χρονιά ψυχολογικά ήμουν χάλια. Κόντεψα να αρρωστήσω. Ο γιατρός μου λέει ότι αν συνεχίσω έτσι θα αρρωστήσω. Δεν ξέρω τι να κάνω;

Στο ερώτημα απαντά η Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας/Ψυχολόγος Αγγελική Καβαλλιεράτου:

Καλησπέρα σας και σας ευχαριστούμε για το μήνυμά σας. Πράγματι πολλές φορές το άγχος και αρνητικά συναισθήματα, όπως θλίψη, απογοήτευση, στενοχώρια, πολλές φορές φτάνουν στο σημείο να εμφανίζονται σε μεγάλο βαθμό και πολλές φορές ακόμη και στο σώμα μας. Το άγχος είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας όπου μπορεί να έχει πολλές ρίζες και αιτίες από τη ζωή και την καθημερινότητά μας. Τα συμπτώματα που αναφέρετε προκύπτουν από το άγχος, όμως θα ήταν πολύ σημαντικό να δείτε τις προεκτάσεις του που ήδη διακρίνετε και αναφέρετε, όπως τα προβλήματα με τον σύζυγό σας.

Πολλές φορές οι άνθρωποι αναζητούμε λύση στα σωματικά συμπτώματα χωρίς να βλέπουμε τις αιτίες που τα προκαλούν, εσείς μιας και βλέπετε κάποιες δυσκολίες που ενδεχομένως να επηρεάζουν θα ήταν σημαντικό να σκεφτείτε μήπως συνδέονται κάποιες δυσάρεστες καταστάσεις και συναισθήματα με τα συμπτώματα που αναφέρετε ότι έχετε.

Θα ήταν σημαντικό μιας και τέτοιες καταστάσεις είναι αρκετά πολύπλοκες να δείτε κάποιον ψυχολόγο, ώστε να σας βοηθήσει συγκεκριμένα, μιας και δυσκολίες επηρεάζουν την υγεία σας πέρα από ψυχολογικά αλλά και οργανικά.

Είναι σημαντικό να πάρετε την απόφαση να δείτε και να δουλέψετε κάποια πράγματα για εσάς σε βάθος μιας και τέτοιες καταστάσεις είναι πολύ ιδιαίτερες για τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, γι’ αυτό και δεν υπάρχει κάποια γενική κατεύθυνση που να ακολουθήσετε, πέρα από ότι κάνετε εσείς προσωπικά.

Για οτιδήποτε θελήσετε είμαι στη διάθεσή σας.

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
BSc Ψυχολόγος
MSc Κλινική και Κοινοτική Ψυχολόγος
6983433267
[email protected]
www.aggelikikavallieratou.com

Σχετικά άρθρα