Δεν έχω κοιμηθεί εδώ και 10 ημέρες. Μήπως πάσχω από θανατηφόρα αϋπνία;

Εδώ και 10 μέρες έχω θέμα με την αϋπνία, δεν έχω κοιμηθεί σχεδόν καθόλου, και αυτό με ανησυχεί αρκετά. Πήγα σε ειδικό και μου έγραψε ένα αντικαταθλιπτικό και ένα αγχολυτικό για να κοιμάμαι,  αλλά και πάλι δεν μπορώ να κοιμηθώ καλά, έχω ανήσυχο ύπνο και σηκώνομαι αρκετές φορές από το κρεβάτι και βλέπω περίεργα όνειρα.

Έχω πάρει και άλλα διάφορα φυτικά σκευάσματα αλλά και πάλι τα ίδια. Εγώ κοιμόμουν μέχρι 10 ώρες σερί πριν από 1 μήνα που άρχισαν οι αϋπνίες, βέβαια πάντα αργά μετά  τις 12 δώδεκα, αλλά πάντα κοιμόμουν 7 με 8 ώρες το λιγότερο.

Πήγα και σε νευρολόγο και μου είπε ότι είναι από παρενέργειες από το αντικαταθλιπτικό και έλλειψη βιταμινών. Εν τω μεταξύ έχω διαβάσει στο ίντερνετ για μια σπάνια μορφή αϋπνίας που λέγεται οικογενής θανατηφόρα αϋπνία και με έχει πιάσει ένας πανικός. Δεν ξέρω τι να κάνω. Nα πάρω κάποιο υπνωτικό ίσως; Δεν βλέπω άλλη λύση…

Στο ερώτημα απαντά ο ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Σεφεριάδης:

Είναι θετικό που ξεκινήσατε έναν οργανικό έλεγχο ώστε να αποκλειστούν σωματικά αίτια.Θα χρειαστεί να αφήσετε τα φάρμακα να δράσουν και αν χρειαστεί να γίνει κάποια αλλαγή από τον ψυχίατρο.

Θα πρέπει επίσης να δείτε τι έγινε τις αμέσως προηγούμενες ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Πιθανότατα κάπου εκεί κρύβεται και η αιτία της αυπνίας. Τώρα το ότι επικεντρώνεστε κάθε στιγμή στο σύμπτωμα ,εμποδίζεται τον οργανισμό να ηρεμήσει βιολογικά.

Βρίσκεστε συνεχώς σε ένταση η οποία με τη σειρά της εντείνει την αϋπνία. Η ενασχόληση δε με εξαιρετικά σπάνιες νόσους αυξάνει αυτήν την ένταση. Ο οργανισμός σας είναι σε επιφυλακή και θέση μάχης. Με αυτόν τον τρόπο δικαιολογείται η αϋπνία που έχετε τόσες μέρες.

Αν εργάζεστε ίσως χρειάζεται να πάρετε άδεια ώστε να χαλαρώσετε και να αφήσετε ελεύθερο το σώμα σας να ξεκουραστεί, όποτε θελήσει αυτό.

Βάλτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας και ελάτε σε επαφές με φίλους συζητώντας διάφορα άλλα θέματα.

Δημήτρης Σεφεριάδης
Ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής
Λ. Αλεξάνδρας 209, T.K. 11523 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 2106462030
κιν: 6973537970
email: [email protected]
www.dimseferiadis.com

Σχετικά άρθρα