Γιατί η κατάθλιψη «σκοτώνει» τη σεξουαλική επιθυμία; Υπάρχει λύση;

Η κατάθλιψη μπορεί να έχει βαθιές επιπτώσεις στις σεξουαλικές μας σχέσεις. Μπορεί να εμποδίσει την ικανότητά μας να αισθανόμαστε συναισθηματικά ασφαλείς με τον σύντροφό μας και  να μας στερήσει την επιθυμία και την απόλαυση της σεξουαλικής σχέσης.

Μερικά από τα πιο κοινά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η κατάθλιψη είναι:

Η έλλειψη ευχαρίστησης

Οι καταθλιπτικοί άνθρωποι δεν βρίσκουν ευχαρίστηση στα πράγματα που παλαιότερα απολάμβαναν, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής σε μια σεξουαλική σχέση.

Αυξημένη συναισθηματική ευαισθησία

Όταν τα πράγματα πάνε στραβά σε μια σεξουαλική σχέση, όπως μπορεί να συμβεί σε διάφορες χρονικές περιόδους της ζωής μας, ένας άνθρωπος που υποφέρει από καταθλιψη θα αποδώσει λανθασμένα αυτές τις προσωρινές αλλαγές στις δικές του «ανεπάρκειες»…, οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να οδηγήσουν σε περαιτέρω αποφυγή της ερωτικής συνεύρεσης.

Χαμηλή ενέργεια

Η κόπωση μπορεί να αποτελέσει ένα από τα βασικά σύμπτωμα που ρίχνει τη σεξουαλική επιθυμία. Ένα άτομο με κατάθλιψη μπορεί να κοιμάται ελάχιστα ή πάρα πολύ, όπως ακόμα και οι πολλές ώρες ύπνου δεν προσφέρουν πραγματική ξεκούραση ούτε αναζωογονούν. Η κόπωση δεν αφήνει χώρο στην επιθυμία, ενώ μπορεί να επηρεάζει και τη λειτουργικότητα του πάσχοντος.

Δυσκολίες στη δέσμευση

Οι άνθρωποι που ζουν με κατάθλιψη συχνά αγωνίζονται να νιώσουν ότι αξίζουν την αγάπη. Επιπλέον, οι σύντροφοί τους μπορούν να αισθάνονται απογοητευμένοι και αδύναμοι να ξεπεράσουν το τείχος που έχει υψωθεί ανάμεσα σε αυτούς και τα αγαπημένα τους πρόσωπα, ενώ παράλληλα βλέπουν τις ερωτικές τους προσκλήσεις να πέφτουν στο κενό.

Εάν μπορείτε να δείτε τον εαυτό σας στις παραπάνω περιπτώσεις, αν δηλαδή είστε ένας άνθρωπος που ζει με κατάθλιψη, υπάρχουν μερικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βελτιώσετε τη σεξουαλική σας ζωή:

Εξετάστε μια αλλαγή της φαρμακευτικής αγωγής  σας

Δυστυχώς, τα φάρμακα που συνταγογραφούνται πιο συχνά για τη θεραπεία της κατάθλιψης, ανήκουν σε μία κατηγορία σκευασμάτων που πολλές φορές επιδεινώνουν τα προβλήματα στο σεξ. Τα συγκεκριμένα φάρμακα, που ονομάζονται εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (SSRIs), μπορούν να μειώσουν τη σεξουαλική επιθυμία και να αναστείλουν τον οργασμό και στα δύο φύλλα. Ειδικά στους άντρες μπορούν να επηρεάσουν και τη στύση. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ένας ασθενής να διακόψει τη φαρμακευτική του αγωγή χωρίς την επίβλεψη γιατρού. Αν ακολουθείται τη συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή και σας δημιουργεί προβλήματα στην ερωτική σας ζωή, θα πρέπει να ζητήσετε από τον ψυχίατρό ή τον θεράποντα γιατρό σας, αλλαγή της φαρμακευτικής αγωγής αν αυτό είναι δυνατό.

Αντιμετωπίστε την ίδια την κατάθλιψη

Για να κατανοήσετε και να θεραπεύσετε τις ρίζες της κατάθλιψής σας, ίσως χρειάζεται να ζητήσετε βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας. Η «δουλειά» επάνω στο πρόβλημά σας μπορεί να συμβάλει στη σταθεροποίηση της διάθεσής σας ή ακόμα και στη διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής. Η θεραπεία μπορεί να βάλει μία τάξη στα περίπλοκα συναισθήματα της κατάθλιψης, επιτρέποντας στο άτομο να καταλάβει ότι υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα που θα το βοηθήσουν. Επιπλέον, υπάρχει η επιλογή της απεύθυνσης σε θεραπευτή ζεύγους, μαζί με τον σύντροφό σας. Η συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί να διαλευκάνει τις παρανοήσεις σχετικά με τη σεξουαλική σας ζωή αλλά και να αυξήσει την αυτοπεποίθησή σας.

Με πληροφορίες από το PsychologyToday

Σχετικά άρθρα