5 χρήσιμα tips για να πετύχεις μεγαλύτερη συγκέντρωση στο διάβασμα

Τα Χριστούγεννα έρχονται σε ένα μήνα περίπου αλλά εσύ έχεις πάρα πολύ διάβασμα! Διαγωνίσματα, εργασίες, επαναλήψεις! Και πολύ άγχος! Κι εσύ αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς να συγκεντρωθείς και να αποδώσεις σωστά! Πώς θα τα καταφέρεις; Πώς θα αυξήσεις τα επίπεδα συγκέντρωσής σου;

Παρακάτω θα βρεις 5 σημαντικά tips που θα σε βοηθήσουν:

Λίγη άσκηση – ξεμούδιασμα

Δεν χρειάζεται να περνάς ατέλειωτες ώρες στο γυμναστήριο, ειδικά αν δεν σου αρέσει. Ωστόσο, λίγη άσκηση την ημέρα, ακόμα και 5 λεπτά, κάνει καλό! Περπάτησε από το σχολείο στο σπίτι, κατέβα μια στάση νωρίτερα και κάνε μερικά βήματα παραπάνω, κάνε μια βόλτα το τετράγωνο, πήγαινε μέχρι το σούπερ μάρκετ. Απλά πράγματα και εύκολα! Με την άσκηση οξυγονώνεται καλύτερα ο εγκέφαλος και γίνεται πιο αποδοτικός!

Φτιάξε ένα πρόγραμμα!

Οτιδήποτε και να έχεις να κάνεις, είτε αφορά το διάβασμα για το σχολείο, είτε μια εργασία, είναι καλό να φτιάχνεις ένα πρόγραμμα και να ιεραρχείς τις δραστηριότητές σου! Μπορείς κιόλας να υπολογίζεις περίπου πόσες ώρες θα σου πάρει κάθε δραστηριότητα για να υπάρχει ένας μπούσουλας στο μυαλό σου!

Απόφυγε το multi-tasking!

Όσο κι αν ζούμε στην εποχή του multi-tasking, είναι καλό να το αποφεύγεις γιατί δημιουργεί σύγχιση στον εγκέφαλο! Ένα- ένα τα θέματα που έχεις να λύσεις! 100% συγκέντρωση σε κάθε ζήτημα και αφού λυθεί, τότε πάμε στο επόμενο!

Βάλε στο πρόγραμμα μερικές live συναναστροφές και απόφυγε το online chatting!

Το Internet σίγουρα επηρεάζει πολύ τη συγκέντρωσή σου! Πόσες φορές έχεις πιάσει τον εαυτό σου να… χαζεύει με τις ώρες στο Instagram; Όταν διαβάζεις κράτα το κινητό μακριά, αν είναι δυνατόν κλειστό! Ακόμα και στα διαλείμματα σου, είναι καλύτερο να το αποφεύγεις. Αντ’ αυτού, είναι προτιμότερο να επιδιώξεις κάποιες live επαφές και συναναστροφές που θα σε… γεμίσουν ενέργεια! Για παράδειγμα, μπορείς να παίξεις λίγο με τη γάτα ή το σκύλο σου. Αν έχεις αδέρφια, ίσως είναι η ευκαιρία για μια αγκαλιά! Ή ακόμα καλύτερα κάνε ένα μικρό διάλειμμα για μια φιλική αγκαλιά ή πιο… προσωπική! Πρόσεχε όμως μην το παρακάνεις με αυτά τα διαλείμματα! Να γεμίσεις τις μπαταρίες σου, είπαμε, όχι να χάσεις τον χρόνο σου!

Προσπάθησε να διαχειριστείς το άγχος σου!

Δύσκολο πράγμα… Αλλά είναι καλό να προσπαθείς να το διαχειριστείς και να το εκλογικεύσεις για να μη σε παίρνει από κάτω και ουσιαστικά σου χαλάει τη συγκέντρωση. Όταν αγχώνεσαι εκκρίνονται 2 ορμόνες, η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη, οι οποίες σε καλούν είτε να παλέψεις και να το ξεπεράσεις είτε να το… βάλεις στα πόδια. Προσπάθησε να το ισορροπήσεις υιοθετώντας συνήθειες που σου κάνουν καλό: υγιεινή διατροφή, άσκηση, 8ωρος ύπνος…

Νίκη Κοσκινά

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

 

 

Σχετικά άρθρα