Μύθοι και αλήθειες για τις μαθησιακές δυσκολίες

Μαθησιακές δυσκολίες ή τεμπελιά και αδιαφορία; Ένα παιδί με Μαθησιακές Δυσκολίες σε τι δυσκολεύεται στην πραγματικότητα; Πώς μπορούμε να το βοηθήσουμε;

Γράφει η  Μάρθα Ηλιοπούλου,  Ειδική Παιδαγωγός/Φιλόλογος

iliopoulou

Πολλά ακούγονται για τις μαθησιακές δυσκολίες , υπάρχουν μύθοι και αλήθειες που συγχέονται. Καλό είναι να διακρίνουμε το πραγματικό από τον μύθο για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε έμπρακτα τα παιδιά με Μαθησιακές Δυσκολίες. Η Παντελιάδου (2008) έχει επισημάνει ότι πρέπει να ορίσουμε και να προσεγγίσουμε με διαφορετικό τρόπο μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες, σε σχέση με μαθητές που παρουσιάζουν δυσκολίες μάθησης.

 

Οι πιο διαδεδομένοι μύθοι είναι οι παρακάτω:

Οι Μαθησιακές Δυσκολίες δεν αποτελούν πραγματική ειδική εκπαιδευτική ανάγκη.

Οι Μαθησιακές Δυσκολίες είναι πραγματικές και δεν αποτελούν δημιούργημα των επιστημόνων. Η πρόσφατη έρευνα καταδεικνύει νευρολογικής φύσης διαφορές τόσο στη δομή όσο και στη λειτουργία του εγκεφάλου

 Οι μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες έχουν χαμηλή νοημοσύνη.

Οι μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες έχουν δείκτη νοημοσύνης στο πλαίσιο του φυσιολογικού. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες μπορεί να έχουν υψηλό δείκτη νοημοσύνης, ενώ άλλοι απλά στο κατώτερο όριο του φυσιολογικού.

 Οι μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες δεν μπορούν να μάθουν.

Οι μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες μπορούν να μάθουν και να προχωρήσουν σε ακαδημαϊκές σπουδές. Απαιτείται όμως να παρακάμψουν τις δυσκολίες τους με εναλλακτικούς τρόπους διδασκαλίας και αξιολόγησης που τους επιτρέπουν να προσεγγίσουν τη γνώση και να επιδείξουν την πρόοδό τους.

 Οι Μαθησιακές Δυσκολίες είναι αποτέλεσμα ανεπαρκούς διδασκαλίας.

Οι Μαθησιακές Δυσκολίες δεν δημιουργούνται εξαιτίας ακατάλληλης διδασκαλίας. Η ακατάλληλη διδασκαλία μπορεί απλά να επιδεινώσει το πρόβλημα, ενώ η κατάλληλη προσαρμογή μπορεί να διευκολύνει τη μάθηση και τη μέγιστη αξιοποίηση των ικανοτήτων κάθε μαθητή.

 Οι μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες είναι απλά τεμπέληδες.

Οι μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να εκτελέσουν τις εργασίες τους και συχνά δεν τις ολοκληρώνουν. Αυτό μερικές φορές μοιάζει με τεμπελιά, αλλά δεν είναι. Οι λόγοι που συμπεριφέρονται τα παιδιά με αυτόν τον τρόπο εδράζουν στην αναντιστοιχία που υπάρχει μεταξύ των δυνατοτήτων τους και του δείκτη δυσκολίας του έργου που τους έχει ανατεθεί, καθώς και στη συσσωρευμένη αποτυχία που έχουν βιώσει στο σχολείο.

 Οι μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες αντιμετωπίζουν πρόβλημα μόνο στα μαθήματα του σχολείου.

Τα σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα αναδεικνύουν την ύπαρξη σημαντικών κοινωνικο-συναισθηματικών προβλημάτων στους μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες. Τα προβλήματα αυτά μπορεί είτε να προκαλούνται από τη συνεχή αποτυχία είτε από τα προβλήματα στις γνωστικές λειτουργίες.

 Οι Μαθησιακές Δυσκολίες ξεπερνιούνται με τον καιρό.

Οι Μαθησιακές Δυσκολίες δεν εξαφανίζονται με την πάροδο του χρόνου. Απλά εμφανίζονται με διαφορετικό τρόπο και ένταση σε κάθε ηλικία. Για παράδειγμα, μπορεί να εκδηλώνονται με προβλήματα φωναχτής ανάγνωσης στην πρώτη σχολική ηλικία και με προβλήματα απομνημόνευσης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Μαθαίνοντας τι είναι οι Μαθησιακές Δυσκολίες, μπορούν γονείς και εκπαιδευτικοί να κατανοήσουν τον κόσμο αυτών των παιδιών και να τους προσφέρουν την επιλογή να περπατήσουν με ψηλά το κεφάλι στο δικό τους μοναδικό δρόμο!

Μάρθα Ι. Ηλιοπούλου

Ειδική Παιδαγωγός/Φιλόλογος

MASpecialEducation/B.T.E.CEdexcel,

Μέλος Πανελλήνιας Ένωσης Ειδικών Παιδαγωγών

www.my-book.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

ΔΕΠΥ στη σχολική τάξη: Η διαχείριση των συμπτωμάτων και η ένταξη του μαθητή

Ο γιος μου διαγνώστηκε με δυσλεξία – Τι σημαίνει αυτό;

Γλώσσα και αυτισμός: Πώς αντιμετωπίζονται οι διαταραχές λόγου και επικοινωνίας;

 

Σχετικά άρθρα