Χριστουγεννιάτικες συνταγές από την Άννα Δρούζα

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και είναι μια ευκαιρία να μαζευτείτε στο σπίτι με φίλους και συγγενείς. Παρακάτω θα βρείτε δυο αγαπημένες συνταγές που θα λατρέψουν οι καλεσμένοι σας!

Πίτσα ολικής άλεσης με λαχανικά

pizza laxanikon

Υλικά για ζυμάρι
  • 500 γραμμάρια αλεύρι ολικής
  • 9 γραμμάρια ξηρή μαγιά (1 φακελάκι) ή 18 γραμμάρια νωπή διαλυμένη σε λίγο χλιαρό νερό (100 mlνερού)
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • 5 γρ αλάτι
  • 3 γραμμάρια καστανή ζάχαρη (1/3 κουτ. γλυκού)
  • Λίγο επιπλέον νερό για το ζύμωμα
Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη προσθέτουμε τη διαλυμένη μαγιά, το ελαιόλαδο, το αλεύρι και ξεκινάμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας μετά από 1 λεπτό τη ζάχαρη και το αλάτι και όσο επιπλέον νερό χρειάζεται έως ότου η ζύμη αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης και από τα χέρια μας.

Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μεβράνη ή μια πετσέτα και την τοποθετούμε σε σημείο ζεστό. Αφήνουμε το ζυμαράκι να φουσκώσει, τουλάχιστον κατά 1/3 από την αρχική του μορφή.

Στη συνέχεια λαδώνουμε ένα ταψί και ανοίγουμε τη ζύμη με τα χέρια, ανάλογα με το πόσο λεπτή ή χοντρή θέλουμε τη ζύμη.

Με ένα πιρούνι, κάνουμε πολλές τρύπες στο ζυμάρι της πίτσας και το προψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (πάνω κάτω αντίσταση και αέρα) στους 200 με 210οC για πέντε λεπτά.

Υλικά για σάλτσα
  • 200 γραμμάρια ντομάτα φρέσκια στο τρίφτη ή 200 γραμμάρια χυμό ντομάτας κονσέρβα
  • 1 κουτ. του γλυκού πελτέ ντομάτας
  • Λίγο αλάτι
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι ολόκληρο καθαρισμένο
  • Λίγη καστανή ζάχαρη στη μύτη από το κουτάλι του γλυκού
  • Λίγα φύλλα βασιλικού
Εκτέλεση

Ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα κατσαρολάκι μικρό, βράζουμε σε μέτρια φωτιά, έως ούτε εξατμιστούν τα υγρά και αποκτήσει η σάλτσα μας μια παχύρευστη μορφή.  Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Υλικά για γέμισμα
  • 150- 200 γραμμάρια τυρί χαμηλό σε λιπαρά (ανθότυτο, κίτρινο τυρί, κατίκι δομοκού, γαλοτύρι, τυρί κρέμα light ή τυρί λευκό χαμηλό σε λιπαρά)
  • Λαχανικά: φουντίτσες από βρασμένο μπρόκολο, μανιτάρια κομμένα σε φέτες, ντομάτα, πιπεριά, καλαμπόκι, αρακά, σπαράγγια, κολοκύθι, μελιτζάνα, φρέσκο κρεμμύδι,καρότο)
  • Ελιές
Στήσιμο Πίτσας

Στο προψημένο ζυμάρι, απλώνουμε την έτοιμη σάλτσα η οποία έχει κρυώσει έχοντας πρώτα αφαιρέσει το ολόκληρο κρεμμύδι και τα φύλλα βασιλικού.

Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα των τυριών πάνω από τη ντομάτα, τα λαχανικά που έχουμε επιλέξει κομμένα με τον τρόπο που επιθυμούμε και από πάνω την υπόλοιπη ποσότητα των τυριών.

Ψήνουμε τη πίτσα σε προθερμασμένο φούρνο στο 200-210 βαθμούς για περίπου 10 λεπτά ακόμα ανάλογα με το πόσο χοντρή έχουμε επιλέξει να κάνουμε τη ζύμη της πίτσας.

Rice Paper Rolls με γαρίδες και σος από φυστικοβούτυρο

rice paper wraps

Υλικά (για 7 wraps)
  • Φύλλα ρυζιού (rice paper wraps: τα βρίσκετε στα σουπερμάρκετ)
  • καρότα
  • 7 φύλλα μαρούλι
  • 1 φλιτζάνι φύτρες φασολιών
  • 50 γρ. noodles
  • 11 μικρές γαρίδες
Για τη σος με φυστικοβούτυρο
  • 1 κουτάλι της σούπας φυστικοβούτυρο
  • hoifin sauce (τη βρίσκετε στα σουπερμάρκετ)
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • μισό κουτάλι της σούπας σος σόγιας
  • λίγο νερό για να μπορέσετε να τα ανακατεύσετε και να δέσει η σος
Εκτέλεση

Προετοιμασία υλικών

  • Αν οι γαρίδες σας δεν είναι έτοιμες, τις βράζετε για 4-5 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθός τους
  • Τρίβετε στον τρίφτη το καρότο
  • Βάζετε στο νερό τα noodles μέχρι να μαλακώσουν
  • Βάζετε τα φύλλα ρυζιού μέσα στο νερό μέχρι να μαλακώσουν

Τύλιγμα

  • Τοποθετήστε ένα ένα τα φύλλα πάνω στον πάγκο
  • πρώτα βάλτε το μαρούλι, έπειτα τα noodles και στη συνέχεια το καρότο και τις φύτρες φασολιών
  • Τυλίγετε στη μέση
  • Στη συνέχεια προσθέτετε 3 γαρίδες
  • Τυλίγετε  πάλι

Και είναι έτοιμο!

 

 

Σχετικά άρθρα