Πόσο πολύτιμο μπορεί να είναι για το μωρό σου ένα σου χάδι;

Ένα άγγιγμα. Ένα χάδι. Μια αγκαλιά. Πόσο σημαντικά είναι για έναν άνθρωπο; Για να ηρεμήσει και να χαλαρώσει; Να ξεχάσει τα προβλήματά του; Είχες όμως ποτέ αναρωτηθεί πόσο… σωτήριο μπορεί να είναι ένα χάδι για το μωρό σου;

Ένα χάδι απαλύνει κυριολεκτικά τον πόνο!

Το απαλό και αργό χάιδεμα ενός μωρού όχι μόνο το ηρεμεί, αλλά μειώνει στον εγκέφαλό του τη δραστηριότητα που σχετίζεται με τον πόνο, δείχνει μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με την οποία η ιδανική ταχύτητα χαϊδέματος, που φέρνει το μεγαλύτερο παυσίπονο αποτέλεσμα, είναι περίπου τρία εκατοστά το δευτερόλεπτο.

Η έρευνα ουσιαστικά συνιστά μια επιστημονική επιβεβαίωση αυτού που οι γονείς γνωρίζουν από προσωπική εμπειρία με τα μωρά τους, ιδίως όταν αυτά πρόκειται να υποβληθούν σε κάποια επώδυνη ιατρική εξέταση όπως η λήψη αίματος.

Το δείγμα και τα αποτελέσματα της έρευνας

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Λίβερπουλ, με επικεφαλής την καθηγήτρια παιδιατρικής Ρεμπέκα Σλέιτερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας “Current Biology”, σύμφωνα με το BBC και τη βρετανική «Independent», κατέγραψαν με τη βοήθεια ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος την εγκεφαλική δραστηριότητα σε 32 μωρά.

Τα μισά από αυτά, τα οποία τα χάιδευαν με μια μαλακή βούρτσα, εμφάνισαν κατά μέσο όρο 40% λιγότερα νευρωνικά αποτυπώματα πόνου στον εγκέφαλό τους, σε σχέση με τα υπόλοιπα μισά που δεν τα είχαν χαϊδέψει.

«Το άγγιγμα φαίνεται να έχει αναλγητικό αποτέλεσμα, χωρίς μάλιστα παρενέργειες», δήλωσε η δρ Σλέιτερ, η οποία είπε ότι «ενστικτωδώς οι γονείς χαϊδεύουν τα μωρά τους με την ιδανική ταχύτητα».

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

«Μην το παίρνεις συνέχεια αγκαλιά το μωρό, θα κακομάθει». Ισχύει;

«Δώσ’ μου μια αγκαλιά»: Το οφέλη του αγγίγματος στην ψυχή και το σώμα

Η αγκαλιά και τα χάδια των γονιών δημιουργούν πιο… έξυπνα παιδιά!

 

Σχετικά άρθρα