Χριστούγεννα με έναν ναρκισσιστή: Πώς πρέπει να τον αντιμετωπίσετε;

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι οι περίοδοι που περιμένουμε να δράσουν οι περισσότεροι ναρκισσιστές εναντίον σας. Γενικά σε όλες τις εορταστικές περιόδους αλλά κυρίως στις οικογενειακές εξαιτίας του προσωπικού τους κενού και αδυναμίας να αισθανθούν ανθρώπινα έχουν την τάση να χαλάνε τις γιορτές των γύρω τους. Εκτός αν κάτι ετοιμάζουν και έχουν βρει κάποιο νέο σχέδιο το οποίο κρατούν κρυφό.

Γράφει η Κλινική Ψυχολόγος, Ασημίνα  Κουλουκούρη:

Οι δε ψυχοπαθείς-ναρκισσιστές με έντονα τα σαδιστικά κομμάτια ή αυτοί που ανήκουν στην μαύρη λεγόμενη τριάδα με στοιχεία μακιαβελισμού μπορεί να ετοιμάσουν και κάτι πολύ τραγικό ή μοιραίο για έναν ή για πολύ κόσμο αυτές τις ημέρες . Αυτοί θα κανονίσουν να σας δώσουν ελπίδες ότι αυτή τη φορά όλα θα είναι διαφορετικά για να αυξήσουν τον πόνο σας όταν θα ανακαλύψετε ότι είναι χειρότερα από ποτέ.

Διάφορες τεχνικές που χρησιμοποιούν

  1. Φεύγουν και εξαφανίζονται την τελευταία στιγμή κατά προτίμηση η απλά σας ανακοινώνουν ψυχρά ότι έχουν αλλά σχέδια με σκοπό να αισθανθείτε ανάξιοι της προσοχής τους. Σας εγκαταλείπουν κανονικά και σας κάνουν να αισθάνεστε μονοί ειδικά στις γιορτές. Δεν έχουν κανένα πρόβλημα να ξαναγυρίσουν την επόμενη χρονιά ή νωρίτερα σαν τίποτα να μην συμβαίνει.
  2. Κάνουν εντελώς άσχετα επιθετικά δώρα που δεν έχουν καμμιά σχέση με εσάς ή και μπορεί να κρύβουν μπηχτές π.χ. σε μια παχουλή κοπέλα ένα μίνι φόρεμα ή ένα πιο μικρό νούμερο ή σε ένα παιδάκι μικρό ένα παιχνίδι για μεγάλους που δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ή προκλητικά εσώρουχα που είναι εντελώς για άλλη γυναίκα αν είστε η παρτενέρ τους.
  3. Δεν κάνουν κανένα δώρο ούτε καν τυπικό και σας αφήνουν εσάς να πληρώσετε τα πάντα. Περιμένουν μάλιστα να κάνουν οι άλλοι τα πάντα για αυτούς.
  4. Δεν είναι παρόντες συναισθηματικά καθόλου όταν τους χρειάζεστε ακόμα κι όταν είναι εκεί και κριτικάρουν συνεχώς τα πάντα. Γενικά η διάθεση τους είναι μάλλον εκδικητική. Μπορεί να είναι συνέχεια στο κινητό τους ή να θέλουν να είναι στο κέντρο της προσοχής πολύ προκλητικά με μπηχτές και κριτικές προς εσάς και άλλους.
  5. Δεν βοηθούν καθόλου σε τίποτα αλλά και αν τους ζητήσετε να κάνουν κάτι πολύ βασικό από το οποίο εξαρτάται κάτι μεγαλύτερο θα ανακαλύψετε ότι δεν θα το κάνουν και θα έχουν και δικαιολογίες και θα φροντίσουν να αποτύχει το ότι ετοιμάζετε.
  6. Θα κοιτάξουν να διχάσουν όλα τα μέλη μιας παρέας η μιας οικογένειας εκείνη την εποχή . Θα θέλουν να χαλάσουν κάθε συγκέντρωση εκτός αν είναι για αυτούς αλλά και πάλι θα εκφράζουν παράπονα.
  7. Ποτέ δεν εκτιμούν οποιοδήποτε δώρο τους κάνετε όσο ακριβό η προσεγμένο είναι. Δεν έχει σχέση με εσάς αυτό. Δε τους ικανοποιεί τίποτα ακόμα κι αν δίνετε από το υστέρημα σας γι’ αυτούς και δεν έχετε να περάσετε.
  8. Είναι ιδανική περίοδος για να σας χωρίσουν δραματικά, να σας στήσουν σε οικογενειακές εκδηλώσεις, να σας διώξουν ή ακόμα και να σας δολοφονήσουν ή να σας κάνουν μια μεγάλη απατεωνιά, αν είναι ψυχοπαθείς να έχετε να θυμάστε αυτά τα Χριστούγεννα και να χαλάσουν κάθε αίσθημα αγάπης ομονοίας και χαράς που ίσως ελπίζετε να έχετε. Αν είναι φίλοι μπορεί να σας πάρουν τον σύντροφο ακριβώς εκείνη την περίοδο ή σε άλλη σημαντική στιγμή.
  9. Επίσης είναι ιδανική περίοδος για να σας «ρίξουν» σε αρχή σχέσης ή dating με άφθονα δώρα λόγια γλυκά και προσοχή που θα τα δείτε να εξανεμίζονται μέχρι του χρόνου ή και πολύ νωρίτερα, όταν πια σας έχουν χρησιμοποιήσει όπως σκόπευαν.
  10. Τρέφονται και από το ενδιαφέρον σας αλλά και από την λύπη σας γιατί και αυτή αποτελεί προσοχή και ναρκισσιστική τροφή γι’ αυτούς.
  11. Μπροστά στον κόσμο θα είναι τελείως διαφορετικοί από ότι ιδιωτικά για λογούς επίδειξης . Συνήθως είναι λαμπεροί μπροστά και σκοτεινοί πίσω από την πόρτα. Δυστυχώς μόνο τα πολύ κοντινά τους πρόσωπα το γνωρίζουν και δεν αποδεικνύεται πάρα με κάμερα παρακολούθησης. Δεν είναι αστείο αυτό.

Τι μπορείτε να κάνετε για να τους αντιμετωπίσετε;

Αν μπορείτε καλό είναι να τους αποφύγετε τελείως,  αν διαπιστώσετε τέτοιες συμπεριφορές ή ενδείξεις. Να θυμίζουμε, βέβαια, ότι διάγνωση δεν μπορείτε να κάνετε οι ίδιοι όσα κι αν έχετε διαβάσει γι’ αυτούς. Χρειάζεται ειδικός.

Οτιδήποτε σας κάνει να αισθάνεστε άσχημα καλό είναι να το αποφύγετε. Αν είναι γονείς σας, ίσως είστε πιο ήσυχοι μόνοι πάρα με αυτούς και αν είναι σύντροφοι καλό είναι να δείτε τι θα κάνετε γενικότερα με αυτούς γιατί σας αξίζει κάτι καλύτερο. Αν είναι ικανοί να σας δώσουν κάτι υλικό, μπορείτε να το πάρετε χωρίς ενοχές και χωρίς να πάρετε το κρυφό μήνυμα, που συνήθως είναι η υποτίμηση και η απαξίωση. Μην φοβηθείτε να το πουλήσετε ή να το αλλάξετε για να πάρετε κάτι που έχει νόημα για σας.

Αν βρίσκεστε στον ίδιο χώρο, θα χρειαστεί να πάρετε συναισθηματικά απόσταση από ό,τι πουν ή κάνουν. Θα δείτε ότι αν και φαίνεται δύσκολο, δεν είναι. Προσπαθήστε να παραμείνετε εξαιρετικά απαθείς και ουδέτεροι σε ό,τι τους αφορά. Μην περιμένετε τίποτα από αυτούς.

Θα χρειαστεί να περάσετε το πένθος του ιδανικού συντρόφου γονιού ή φίλου, που πιστεύατε ότι έχετε. Δεν είναι αυτοί οι ιδανικοί για σας, είναι άλλοι, που δεν βρήκατε ακόμη. Δεν θα αλλάξουν φέτος ή με την αγάπη σας.

Η ναρκισσιστική κακοποίηση είναι κρυφη σε σχέση με την σωματική, αλλά αφήνει μεγάλα ψυχικά αθέατα σημάδια και είναι από τις πιο σημαντικές και ειδικά για τα παιδιά ναρκισσιστών, σημαδεύει ολόκληρη την προσωπικότητα και την ζωή ενός ατόμου, οπότε μην την παίρνετε ελαφρά. Αναζητήστε βοήθεια και περιβάλλον νέο και θετικό για σας που θα σας προσφέρει συναισθηματική στήριξη.

Καλό κουράγιο και προετοιμαστείτε κατάλληλα ψυχικά!

 

Α. Κουλουκούρη

Κλινική Ψυχολόγος

Εξειδίκευση στην Κλινική Ψυχολογία  Ψυχοπαθολογία και Ψυχανάλυση

www.akouloukouri.gr

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Μπορεί ένας ναρκισσιστής να νιώσει αγάπη για τον σύντροφό του;

Ναρκισσιστής: 6 συμπεριφορές που σαμποτάρουν τη επιτυχία τη δική του και των γύρω του

​Ναρκισσιστής ή ψυχοπαθής: Τι διαφορές έχουν και πώς τους ξεχωρίζουμε;

Σχετικά άρθρα