Αιθέρια έλαια για την καταπολέμηση της καούρας και της δυσπεψίας

Καούρες, δυσπεψία και φουσκώματα είναι μερικά μόνο από τα δυσάρεστα συμπτώματα που μπορεί να μας εμφανιστούν μετά από ένα γεύμα, αλλά και σε ανύποπτο χρόνο μέσα στη μέρα.

Σημαντικό ρόλο στην διευκόλυνση της λειτουργίας της πέψης και του εν γένει πεπτικού συστήματός μας παίζουν τα αιθέρια έλαια που, με τρόπο φυσικό, βοηθούν στο να αντιμετωπίσουμε όλα τα παραπάνω ζητήματα.

Ας δούμε, όμως, μαζί ποια αιθέρια έλαια είναι ιδανικά για τον σκοπό αυτό.

Διευκόλυνση της πέψης

Αιθέριο έλαιο λεμονιού

Το αιθέριο έλαιο λεμονιού είναι πολύ χρήσιμο για την πέψη επειδή έχει την ικανότητα να υποστηρίζει το συκώτι. Το ήπαρ παράγει χολή και χολικά οξέα και άλλα συστατικά της χολής εμπλέκονται στην πέψη του λίπους που λαμβάνει χώρα στο λεπτό έντερο.

Το αιθέριο έλαιο λεμονιού είναι γνωστό για τις πεπτικές του ιδιότητες και χρησιμοποιείται συνήθως για την υποβοήθηση της πέψης ή την ανακούφιση από τη ναυτία.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να προσθέσεις 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού σε ένα κουταλάκι του γλυκού μελιού ή φυτικού ελαίου μετά από κάθε γεύμα σε περίπτωση προβλήματος πέψης.

Θυμηθείτε:

  • Για καλή πέψη, μασήστε καλά και πάρτε το χρόνο σας όταν τρώτε.
  • Η χρήση για τα αιθέρια έλαια δεν συνιστάται πριν από την ηλικία των 10 ετών, αλλά ούτε και σε περίπτωση εγκυμοσύνης, αλλά και αλλεργιών. Επίσης, δεν είναι για τους ανθρώπους που ακολουθούν χρόνια ομοιοπαθητική θεραπεία, λένε οι ειδικοί.

Τα πεπτικά φυτικά τσάγια

Τσάι από γλυκάνισο: Πολύ αποτελεσματικό αναφορικά με την αντιμετώπιση των κολικών.

Τσάι από κύμινο: Το κύμινο βοηθά στην ανακούφιση από το μετεωρισμό και γενικά τους σπασμούς του πεπτικού σωλήνα. Το κύμινο είναι επίσης γνωστό για την ηρεμία στο στομάχι από πρηξίματα.

Τσάι μάραθου: Το μάραθο ανακουφίζει από την γαστρική οξύτητα και είναι πολύ χρήσιμο σε περίπτωση καούρας και βελτιώνει την πεπτική λειτουργία σε περίπτωση φουσκώματος.

Για την αντιμετώπιση της ναυτίας

Αιθέριο έλαιο μέντας ή λεμονιού

Σε περίπτωση ναυτίας, βάλτε μια σταγόνα σε ένα μαντήλι και αναπνέετε βαθιά. Για τους ενήλικες, προτιμούμε μέντα.. Το αιθέριο έλαιο της μέντας έχει εξαιρετικά αναζωογονητική δράση και πολύ καλές αναλγητικές ιδιότητες και με τη φρέσκια και ευχάριστη οσμή του, είναι πολύ αποτελεσματικό για ναυτία, πονοκεφάλους, δυσπεψία και πιθανή ατονία.

Για το φούσκωμα

Αιθέριο έλαιο τροπικού βασιλικού:

Πρέπει να αραιωθεί με 4-5 σταγόνες σε ένα κουταλάκι του γλυκού φυτικό έλαιο και θα μασάζ την κοιλιά προς την κατεύθυνση της δεξιόστροφα.

Το αιθέριο έλαιο του βασιλικού είναι χρήσιμο και μας ηρεμεί , καθώς η δυσπεψία μπορεί να είναι και αποτέλεσμα του άγχους. Θυμηθείτε να πλύνετε καλά τα χέρια σας μετά από κάθε γεύμα. Επαναλάβετε μετά από κάθε χρήση.

Για την δυσπεψία και την γαστρεντερίτιδα

Αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου

Σε περίπτωση τροφικής δηλητηρίασης, οι σκελίδες τριαντάφυλλου είναι πολύ αποτελεσματικό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξωτερικά με μασάζ στο στομάχι και τα πόδια. Για χρήση κάτω από τα πόδια, αραιώστε καλά με φυτικό έλαιο. Για το στομάχι είναι το ίδιο: Ανακατέψτε 5 σταγόνες σε μισό κουταλάκι του γλυκού φυτικό έλαιο και μασάζ.

Μπορείτε να κάνετε μασάζ 2 έως 3 φορές την ημέρα. Μην χρησιμοποιείτε περισσότερες από μία εβδομάδες στη σειρά. Σε περίπτωση ναυτίας, εάν έχετε δυσπεψία, μην διστάσετε να το εισπνεύσετε μαζί με την μέντα.

Προσοχή: Το γαρύφαλλο είναι ένα ισχυρό αντι-μολυσματικό και δεν συνιστάται για τις έγκυες γυναίκες. Ως προφύλαξη, μην το χορηγείτε σε παιδιά χωρίς ιατρική συμβουλή.

Σε περίπτωση γαστρεντερίτιδας

Αιθέριο έλαιο μέντας

Πολύ χρήσιμο για τη γαστρεντερίτιδα, το αιθέριο έλαιο μέντας είναι αποτελεσματικό ενάντια στους σπασμούς του εντέρου, τη φούσκωμα, την κολίτιδα και την πέψη δυσκολιών. Η μέντα καταπολεμά τους σπασμούς και διεγείρει τις χολικές και πεπτικές εκκρίσεις. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ως τσάι βοτάνων με ένα τσίμπημα ξηρών φύλλων σε βραστό νερό είτε εσωτερικά ως κάψουλα των 200 mg, που λαμβάνεται δύο φορές την ημέρα κατά τη διάρκεια της γαστρεντερίτιδας.

Αιθέριο έλαιο του Ravintsara: Mε τις αντιϊκές του ιδιότητες, το αιθέριο έλαιο του Ravintsara είναι ιδανικό στην περίπτωση γαστρεντερίτιδας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξωτερικά με μασάζ στο στομάχι, και ενδεχομένως εσωτερικά. Για την κατάποση: Όχι περισσότερες από 9 σταγόνες ημερησίως, αραιωμένα σε φυτικό έλαιο.

Ενάντια στο εντερικά αέρια:

Κύμινο σε σκόνη

Για καλύτερη αποτελεσματικότητα και για να αποφευχθεί η κατάποση αιθέριων ελαίων, μπορείτε να πάρετε ένα κουταλάκι κύμινου σε σκόνη σε μισό ποτήρι ζεστό νερό για να πιείτε το πρωί πριν ή μετά το πρωινό.

rofima

Συνιστάται να πίνετε αυτό μετά από κάθε γεύμα σε περίπτωση φουσκώματος και αερίων και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό.

Κατά της δυσκοιλιότητας:

Το αιθέριο έλαιο μανταρινιού και τζίντζερ: Χρειάζεται μια σταγόνα μετά από κάθε γεύμα. Το αιθέριο έλαιο τζίντζερ είναι ένα διεγερτικό του πεπτικού συστήματος και βοηθά στη θεραπεία της φούσκας, της αεροφαγίας και της δυσκοιλιότητας.

Η ουσία του μανταρινιού χρησιμοποιείται επίσης σε περιπτώσεις πεπτικών διαταραχών, περιόδου στρες και σε περίπτωση μεταβολικών διαταραχών (διαβήτης, παχυσαρκία, χοληστερόλη).

Για την κατάποσή τους πάντοτε απαιτείται να παρθούν είτε σε ένα κουταλάκι του γλυκού με ελαιόλαδο, που μαλακώνει την πέψη, είτε μπορείτε να το ρίξετε σε ένα κομμάτι ψωμί ή στο μέλι. Το οποίο θα πρέπει να ανακατέψετε καλά.

Προσοχή: Η ουσία του αιθέριου ελαίου μανταρινιού τείνει να προκαλεί υπνηλία, γι ‘αυτό συνιστάται να το πάρετε μετά το βραδινό γεύμα.

Με πληροφορίες από e-sante.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Αιθέρια έλαια για καλή διάθεση και υγεία!

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα