Αρχική / Διατροφή / Δίαιτα / Σωστή διατροφή: Πώς μπορείς να χάσεις κιλά ακούγοντας το… σώμα σου;

Σωστή διατροφή: Πώς μπορείς να χάσεις κιλά ακούγοντας το… σώμα σου;

Υπάρχουν πολλές απόψεις για τη σωστή διατροφή. H διατροφή έχει μια ιδιαίτερη θέση στο δρόμο για τη συνειδητότητα και προσεγγίζεται σφαιρικά, με βάση την ψυχοσωματική υγεία και ιδιαίτερα μέσα από την άποψη της Κινεζικής Ιατρικής.

Γράφει ο Μιχαήλ Καρπαθίου

Η Κινεζική διαιτολογία δεν είναι απλώς συνδυασμός με τρόφιμα και κινεζικά βότανα, αλλά μια ειδική άκρως ολοκληρωμένη διατροφική μέριμνα που αποτελείται από συνδυασμούς τροφών. Η Κινεζική διαιτολογία έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε, όχι μόνο να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, αλλά και στη θεραπεία πολλών άλλων παθήσεων.

Οι βασικές θέσεις της κινεζικής διαιτολογίας είναι:

  • Οι 4 (+1 ουδέτερη) ενέργειες των τροφών- θεωρία yinyang. Οι ενέργειες των τροφών είναι μια αναφορά στην ικανότητα τους να δημιουργούν είτε τη ζεστή, είτε την κρύα αίσθηση στο σώμα.
  • Oι τέσσερις κινήσεις βάσει των ενεργειών των τροφών. Π.χ η ενέργεια την άνοιξη ανέρχεται στο σώμα, το καλοκαίρι εξέρχεται, το φθινόπωρο κατέρχεται και τον χειμώνα εισέρχεται.
  • Οι κινήσεις των τροφών στους 12 μεσημβρινούς ή στα 10 εσωτερικά όργανα.
  • Οι 5 γεύσεις των τροφών- θεωρία των 5 στοιχείων.
  • Οι κοινές οργανικές δράσεις των τροφών.

Μέσα από αυτούς τους άξονες επιλέγονται οι τροφές που θα λειτουργήσουν καλύτερα στο συγκεκριμένο άτομο, τη συγκεκριμένη εποχή και για συγκεκριμένη αιτία, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η ισορροπία στον άνθρωπο. Η διαδικασία είναι καθαρά εξατομικευμένη δίχως προκαταλήψεις, ενώ όλες οι τροφές μπορούν να καταναλωθούν. Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ο άνθρωπος, η στιγμή και ο τρόπος μαγειρέματος.

Εξατομικευμένη διαδικασία ανάλογα με τις ανάγκες του σώματός σου

Για παράδειγμα, η χορτοφαγία ίσως θα μπορούσε να μην ενδείκνυται για κάποιο άνθρωπο που δεν έχει τόσο ανάγκη την ενέργεια yin, κάτι που αν εφάρμοζε στη ζωή του θα του στερούσε την υγεία του, ενώ μέσα από τον κατάλληλο τρόπο μαγειρέματος ή με τη χρήση κατάλληλων μπαχαρικών μπορεί να καταφέρει να δώσει την yang ενέργεια που θα φέρει την επιθυμητή ισορροπία yin – yang στον οργανισμό του.

Ο σημαντικότερος παράγοντας είναι να έχουμε επαφή με το σώμα μας και να αισθανόμαστε τις ανάγκες του. Οι απόλυτες και άκαμπτες απόψεις προσεγγίζονται ως φαινόμενα με ψυχολογικό υπόβαθρο. Για παράδειγμα, η έντονη ανάγκη για αποτοξίνωση πολύ συχνά υποκρύπτει ενοχικά σεξουαλικά συμπλέγματα και μια πεποίθηση είμαι βρώμικος. Η εμμονή και η άκαμπτη ανάγκη για υγιεινή διατροφή δείχνει, πολλές φορές, έναν φόβο θανάτου και καθηλώσεις στο στοματικό στάδιο της Ψύχοσεξουαλικής εξέλιξης του ατόμου.

Ο κεντρικός άξονας, εν κατακλείδι, είναι το μέτρο και η ισορροπία στο ενεργειακό σύστημα του ανθρώπου. Κάτι που αλλάζει από άνθρωπο σε άνθρωπο και από εποχή, σε εποχή. Ο απώτερος σκοπός βέβαια, δεν είναι η υγεία – η υγεία αποτελεί το ήμισυ της διαδρομής. Το άλλο μισό είναι η πνευματική αφύπνιση, η συνείδηση. Ανάλογα το πόσο συνειδητοί είμαστε κατά την διάρκεια του γεύματος μας, η διαδικασία του γεύματος και της παρασκευής του μπορούν να γίνουν ένα εξαιρετικό μέσο για διαλογισμό και αυτογνωσία.

 

Μιχαήλ Καρπαθίου

Humanology Center

Ολοκληρωμένο Σύστημα Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας

http://humanology.gr/

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X