Γλυκοπατάτα: Πόσο ωφέλιμη ειναι για την υγεία μας;

Εάν μέχρι σήμερα ήσουν… φανατική φίλη της πατάτας, μάλλον ήρθε η ώρα να στρέψεις το ενδιαφέρον σου στην γλυκοπατάτα! Ιδανική για την διατροφή του χειμώνα, η γλυκοπατάτα είναι όχι μόνο πλούσια σε γεύση, αλλά και σε θερμίδες, με την διατροφική της αξία να βρίσκεται πολύ ψηλά στις σχετικές κλίμακες.

Παράλληλα, περιέχει μεγάλο αριθμό θρεπτικών στοιχείων που είναι άκρως απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας και τη διατήρηση της καλής μας υγείας. Μάλιστα, σε σχέση με την κανονική πατάτα, περιέχει λιγότερες θερμίδες και υδατάνθρακες.

Πλούσια σε βιταμίνες

Η υψηλή της περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α συμβάλλει τα μέγιστα στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, ενώ παράλληλα βοηθάει στη διατήρηση υγειούς και λαμπερής επιδερμίδας, αλλά και της όρασης.

Οι βιταμίνες C και B6 που περιέχει είναι επίσης σημαντικές για την υγεία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Η γλυκοπατάτα είναι επίσης μια καλή πηγή καλίου και μαγνησίου, δύο θρεπτικές ουσίες που βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς, ρυθμίζοντας παράλληλα την αρτηριακή πίεση.

Τέλος, η συγκεκριμένη τροφή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, γεγονός που συμβάλλει στη διατήρηση ενός ισορροπημένου βάρους και έτσι μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης τύπου 2.

Οι υδατάνθρακες που περιέχει η γλυκοπατάτα, ούσα πλούσια σε άμυλο, αποτελούν πολύ καλή πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Πρόκειται για ένα ζαρζαβατικό που ταιριάζει απόλυτα σε οποιαδήποτε δίαιτα μπορεί να ακολουθείς, προσφέροντας μια σειρά από μέταλλα, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες.

Επιλογή και μαγείρεμα

Όταν αγοράσεις γλυκοπατάτες, καλό θα είναι να δώσεις σημασία στο χρώμα τους, που καλό θα είναι να έχει μια φωτεινή απόχρωση. Κι αυτό γιατί όσο πιο έντονο το χρώμα τους, τόσο πιο πλούσιες είναι σε θρεπτικό περιεχόμενο.

Καλό πάντως θα είναι να επιλέξεις να τη μαγειρέψεις με την φλούδα, μιας και εκεί συγκεντρώνονται τα περισσότερα θρεπτικά της στοιχεία. Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο θα είναι καλό να επιλέξετε προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας.

Αναφορικά με το μαγείρεμα, η γλυκοπατάτα μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους, αποκλείοντας την τηγανητή εκδοχή της: Στον ατμό ή βραστή, η γλυκοπατάτα διατηρεί σε υψηλό βαθμό την περιεκτικότητά της σε θρεπτικά στοιχεία. Πάντως, σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να τις παραμαγειρέψεις, διότι οι βιταμίνες και τα θρεπτικά στοιχεία θα χαθούν.

Ειδικά η βιταμίνη Α και οι λιποδιαλύτες απορροφούνται καλύτερα από τον οργανισμό, όταν μαγειρεύεται με ελαιόλαδο ή λάδι αβοκάντο.

Σε σούπα, πουρές και στον φούρνο είναι επίσης πολύ καλές επιλογές για να καταναλώσεις την γλυκοπατάτα.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Τροφές που προστατεύουν την υγεία μας

Υγιεινά τσιπς γλυκοπατάτας στο φούρνο για τις λιγούρες

 

Σχετικά άρθρα