Blue Monday: Νίκησε τη μελαγχολία με… μια αγκαλιά!

Σήμερα είναι η πιο μελαγχολική μέρα του χρόνου, σύμφωνα με τον Dr. Cliff Arnall, που εμπνεύστηκε πρώτος τον όρο Blue Monday, βασισμένος σε διάφορους… μαθηματικούς παράγοντες. Αν αυτή η μελαγχολία είναι διάχυτη στην ατμόσφαιρα και εσένα δεν σε χωράει ο τόπος, αισθάνεσαι χάλια απλώς μόνο επειδή υπάρχεις, χωρίς κανένα ιδιαίτερο λόγο ή και για πολλούς και διάφορους λόγους, τότε η λύση είναι μια: Αγκαλιά!

Αγκαλιά από ποιον;

Δεν μιλάμε για ερωτική αγκαλιά. Μιλάμε για τρυφερή αγκαλιά από αγαπημένα πρόσωπα. Αυτά μπορεί να είναι οι φίλοι σου (τι ποιο τέλειο από ένα group hug!), το αγόρι σου (μερικές φορές αισθάνεσαι απλώς υπέροχα όταν σε κρατάει) ή και οι γονείς σου και τα αδέρφια σου. Με άλλα λόγια, άτομα που σε αγαπούν και σε νοιάζονται πραγματικά και μοιράζεσαι μαζί τους μια οικειότητα και μια ιδιαίτερη σχέση που δεν μπορείς να έχεις με όλον τον κόσμο!

files agkalia

10 δευτερόλεπτα αρκούν…

Δεν χρειάζεται πάρα πολύ για να κάνει το… θαύμα της μια αγκαλιά! 10 μόνο δευτερόλεπτα είναι αρκετά για να σου αλλάξουν τη διάθεση! Όταν σε κρατάει κάποιος στην αγκαλιά του αρχίζει να εκκρίνεται η ορμόνη της ευτυχίας, η οκυτοκίνη. Και αμέσως, ό,τι και να έχεις, όσο και να πονάς, τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα! Παράλληλα, η αγκαλιά σε γυρίζει στην παιδική σου ηλικία, στην προστασία και την ασφάλεια που αισθανόσουν όταν ήσουν μωρό. Όταν βρίσκεσαι μέσα στα μπράτσα κάποιου, είσαι προστατευμένη! Νιώθεις ζεστασιά, θαλπωρή και φυσικά αγάπη και ενδιαφέρον!

Ένα φυσικό αντι-καταθλιπτικό

Με το που απελευθερώνεται η οκυτοκίνη και αισθάνεσαι καλύτερα, σου είναι πολύ πιο εύκολο να πλησιάσεις ψυχικά τον άνθρωπο που σε αγκαλιάζει, φοβάσαι πολύ λιγότερο. Αυτή είναι και η φιλοσοφία πίσω από το concept των free hugs. Ακόμα και αν η αγκαλιά διαρκεί μόλις λίγα δευτερόλεπτα, αισθάνεσαι ότι συνδέεσαι με αυτόν που σε αγκαλιάζει! Και αυτό είναι υπέροχο όταν συμβαίνει! Ειδικά όταν γενικώς βιώνεις συχνά το συναίσθημα της μοναξιάς.

mama paidi agkalia

Πόσο εύκολο είναι να αγκαλιάσεις κάποιον;

Πόσες φορές έχεις σκεφτεί να αγκαλιάσεις κάποιον αλλά δεν το τολμάς; Ακόμα και αν είναι η μάνα σου ή η αδερφή σου; Λίγο ο εγωισμός σου, λίγο ο φόβος σου να εκφράσεις τα αισθήματά σου, να αφεθείς… Κι έπειτα ένας αδικαιολόγητος φόβος απόρριψης…

Να αγκαλιάζεις ή να σε αγκαλιάζουν;

Έχει διαφορά το να δίνεις ή να δέχεσαι αγκαλιές; Σύμφωνα με τους ειδικούς, το συναίσθημα που σου προκαλούν και τα δυο είναι ακριβώς το ίδιο. Η αγκαλιά είναι μια… ανταλλαγή. Όταν δίνουμε αγκαλιά σε κάποιον, ουσιαστικά κι εμείς λαμβάνουμε από εκείνον συναίσθημα…

Η αγκαλιά ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σου σύστημα!

Σύμφωνα με μια αμερικανική έρευνα, του Carnegie Mellon Universit στο Pittsburgh, η αγκαλιά μπορεί να δράσει θετικά στο ανοσοποιητικό σου σύστημα! Ο άνθρωπος που εμπλέκεται συχνά σε αγκαλιές, που δεν φοβάται να αγγίζει τους άλλους και να αγγίζεται δεν αρρωσταίνει τόσο συχνά, δεν συναχώνεται και μάλιστα είναι λιγότερο επιρρεπής στις επιδημίες και στην εποχιακή γρίπη.

zeygari agkalia agapi

Αγκαλιά αγνώστου ή δικού μας ανθρώπου;

Λειτουργεί το ίδιο μια ξένη αγκαλιά από εκείνη ενός δικού σου ανθρώπου; Είναι λογικό πως κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν! Αν και από μόνη της η αγκαλιά μεταδίδει θετική ενέργεια, είναι το ζήτημα της οικειότητας που εμπλέκεται. Έτσι κι αλλιώς, κάθε αγκαλιά είναι διαφορετική. Ακόμα και με αγαπημένα σου πρόσωπα. Σε μερικές αγκαλιές θα ήθελες απλώς να σταματήσεις τον χρόνο! Είναι θέμα ενέργειας αλλά και… μαγείας!

Για σχέσεις που διαρκούν

Το άγγιγμα είναι ό,τι το σημαντικότερο σε μια οποιαδήποτε σχέση. Το μωρό από τη στιγμή που γεννιέται έχει ανάγκη την αγκαλιά της μαμάς. Ενστικτωδώς επιζητά τη δια σώματος επαφή. Αυτό το συναίσθημα σε ακολουθεί σε όλη σου τη ζωή και δίνει νόημα στις σχέσεις σου, δυναμώνει την επαφή και την επικοινωνία, όχι μόνο με τον σύντροφό σου αλλά και με τους φίλους σου! Άλλωστε μερικές φορές δεν έχεις τίποτε άλλο ανάγκη πέρα από μια αγκαλιά! Από την άλλη, αν δεν σου αρέσει να σε αγγίζουν, ήρθε η ώρα να αναρωτηθείς το γιατί αλλά και να αφεθείς στη μαγική επίδραση μιας αγκαλιάς!

group hug

 

Νίκη Κοσκινά

Με πληροφορίες από psychologies.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Blue Monday: Σήμερα είναι η πιο μελαγχολική μέρα του έτους

«Δώσ’ μου μια αγκαλιά»: Το οφέλη του αγγίγματος στην ψυχή και το σώμα

«Μην το παίρνεις συνέχεια αγκαλιά το μωρό, θα κακομάθει». Ισχύει;

O ρόλος της αγκαλιάς στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του βρέφους

Αποκωδικοποιώντας την αγκαλιά…

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα