Αδερφική σχέση: 5 + 2 tips για να καλλιεργήσετε κλίμα… συνωμοσίας ανάμεσα στα παιδιά σας!

Σχέσεις ανάμεσα στα αδέρφια. Είναι πολύ συχνοί οι καθημερινοί καβγάδες και τα… μαλλιοτραβήγματα, που μπορούν να υπονομεύσουν την ισορροπία της οικογένειας και τη γαλήνη της οικογενειακής εστίας. Ωστόσο, δεν έχουν καταλάβει τα μικρά σας πόσο σημαντική είναι η αδερφική σχέση και πόσο μπορεί να τους χρησιμεύσει ακόμα και… εναντίον σας, ειδικά όταν θα συνωμοτούν για να σας κρύψουν πράγματα… Μπορεί να μη σας συμφέρει αλλά πρέπει να τα βοηθήσετε να το καταλάβουν αυτό.

Παρακάτω θα βρείτε σημαντικά tips που ευνοούν το κλίμα… συνωμοσίας ανάμεσα στα αδέρφια!

Ποιοτικός χρόνος

Είναι πολύ σημαντικό να ενθαρρύνετε τον ποιοτικό χρόνο όχι μόνο όλης της οικογένειας αλλά και μεμονωμένα ανάμεσα στα αδέρφια, ώστε να συσφίγγονται οι σχέσεις τους. Δώστε τους την ευκαιρία να κάνουν μαζί πράγματα, που θα χαραχτούν στη συνέχεια στη μνήμη τους!

Κοινά σχέδια – Συνεργασία

Μέσα στο σπίτι, στο πλαίσιο του καταμερισμού των εργασιών, βάλτε τα παιδιά σας να κάνουν μαζί πράγματα, να είναι υπεύθυνα μαζί για συγκεκριμένες δουλειές του σπιτιού (όπως πχ να συμμαζέψουν το δωμάτιό τους). Αυτό θα τους φέρει πιο κοντά, θα αναγκαστούν να συνεργαστούν και να βρούν λύσεις. Βέβαιοι οι καβγάδες είναι αναπόφευκτοι!

Μάθετε στα παιδιά σας να λύνουν μόνα τους τα προβλήματά τους

Στο πλαίσιο της αυτονομίας που πρέπει να έχει ένα παιδί καθώς μεγαλώνει είναι καλό να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να λύνουν μόνα τους τα προβλήματά τους, χωρίς να τους δίνετε εσείς μαγικές λύσεις! Μπορείτε να έχετε τον ρόλο του μεσάζοντα, του διαιτητή, αλλά να μην παρεμβαίνετε παρά μόνο όταν βλέπετε ότι δεν τα καταφέρνουν! Σιγά σιγά θα μάθουν να τα βρίσκουν μεταξύ τους χωρίς να είστε καν παρόντες!

Να θέτετε σαφείς κανόνες και όρια

Τα παιδιά χρειάζονται όρια και κανόνες για να ξέρουν πού κινούνται! Αν τα όρια έχουν τεθεί εξ αρχής, τότε τα πράγματα για τα παιδιά σας θα είναι σαφή και ξεκάθαρα. Πρέπει να γνωρίζουν ότι για να ζουν αρμονικά στο σπίτι, θα πρέπει να μάθουν να λύνουν τις διαφορές τους χωρίς να το… γκρεμίσουν!

aderfia maxilaropolemos

Ορίστε τον χώρο του κάθε παιδιού

Ειδικά αν μοιράζονται το δωμάτιό τους τα πράγματα είναι αρκετά περίπλοκα και οι προστριβές είναι αναπόφευκτες. Ωστόσο, είναι καλό να ορίσετε τον χώρο του κάθε παιδιού ακόμα και στο ίδιο δωμάτιο για να υπάρχει μια οριοθέτηση κινήσεων μεταξύ τους.

Να επιβραβεύετε την έκφραση αδερφικής αγάπης

Είναι καλό να δείχνετε στα παιδιά σας πόσο σημαντική είναι για σας η καλή τους σχέση, ακόμα και σε περιπτώσεις που… συνωμοτούν εναντίον σας! Για παράδειγμα, αν έχουν κάνει κάποια ζημιά αλλά δεν μαρτυράει κανείς ποιος είναι ο υπεύθυνος και αλληλοκαλύπτονται, εσείς οφείλετε να τιμωρήσετε ως ομάδα αλλά με ελαφρυντικά καθώς στηρίζουν ο ένας τον άλλο!

Να επιτρέπετε στα παιδιά σας να εκφράζουν τις διαφορές και τις διαφωνίες τους

Δεν είναι δυνατόν να συμφωνούν στα πάντα! Ο κόσμος θα ήταν βαρετός αν συνέβαινε κάτι τέτοιο. Να τα ενθαρρύνετε να εκφράζουν τη γνώμη τους και να ακολουθούν τα ενδιαφέροντά τους. Δεν χρειάζεται να κάνουν τα πάντα μαζί ή να τα αναγκάζετε να συνεργαστούν!

Ν.Κ.

Με πληροφορίες από naitreetgrandir.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα αδέρφια: Τι τον προκαλεί;

Καβγάδες ανάμεσα στα αδέρφια: Πώς να τους αντιμετωπίσετε;

Έχεις αδερφή και μάλιστα φλύαρη; Αυτό είναι το καλύτερο… δώρο για σένα!

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα