Σχέση κόρης- πατριού: Πώς να προσεγγίσω το έφηβο παιδί της συζύγου μου;

Είμαι παντρεμένος με Φιλιππινέζα και έχουμε 2 κόρες, 6 και 7 ετών. Η σύζυγός μου έχει άλλη μια κόρη 15 ετών, που δεν έχει γνωρίσει ποτέ τον πατέρα της. Η μαμά ήρθε από τις Φιλιππίνες το 2009. Η κόρη της συζύγου μου έμενε στις Φιλιππίνες με συγγενείς. Εν τω μεταξύ εμείς αποκτήσαμε τις μικρές. Το 2018 ήρθε στην Ελλάδα και αποφάσισε να μείνει μαζί μας. Πάει σε διαπολιτισμικό γυμνάσιο. Ωστόσο, τα προβλήματα είναι πολλά και δεν πολυμιλάει… Υπάρχει και κάποια σχετική ζήλια με τις αδερφές της. Από την άλλη, δεν λέει να εγκλιματιστεί. Έμενε καιρό μακριά από τη μητέρα της και εμείς ακόμα δεν τα έχουμε βρει… Μάλιστα τον Δεκέμβριο χάθηκε για 4-5 ώρες και όταν επέστρεψε δεν έδωσε καμία εξήγηση, για το τι ένιωθε, τι έκανε… Είναι και στην εφηβεία και τα πράγματα είναι δύσκολα… Δεν ξέρω πώς να το διαχειριστώ όλο αυτό…

Στο ερώτημά σας απάντησε η Μαριέττα Μαλτά, Ψυχολόγος, M.Sc., Συστημική- Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια

Ευχαριστούμε πολύ για την εμπιστοσύνη σας μέσω του ερωτήματος που φέρνετε. Μιλάτε για μία σημαντική αλλαγή ζωής που έχει κάνει τόσο η μητέρα και σύζυγός σας όσο και η κόρη. Τέτοιες σημαντικές αλλαγές θέτουν τόσο πρακτικά ζητήματα στα οποία έχει να προσαρμοστεί κανείς όσο και συναισθηματικά αλλά και πολιτισμικά.

Το κορίτσι αυτό σίγουρα έχει βιώσει αφενός αποχωρισμό από τη μητέρα της το διάστημα που ζούσε με τους συγγενείς της στη χώρα της, αφετέρου δυσκολίες προσαρμογής κατά τον ερχομό της στην Ελλάδα. Σίγουρα δυσκολεύεται να μεταβολίσει μέσα της όλες αυτές τις αλλαγές και να βρει τα πατήματά της και τις σταθερές της εδώ και αυτή η διαδικασία απαιτεί χρόνο. Θα ήταν πάρα πολύ βοηθητικό να ανοίξετε ένα κανάλι επικοινωνίας μαζί της ιδιαίτερα η μητέρα της προκειμένου συναισθηματικά να μην κλειδώνεται.

Να μιλήσουν οι δυο τους, να νιώσει ότι η μητέρα της είναι κοντά της την κατανοεί και είναι διαθέσιμη να την υποστηρίξει στο να πραγματοποιήσει αυτή τη μετάβαση. Οι έφηβοι συνήθως δεν μιλούν πρώτοι, τους είναι όμως ζωτικό να ακούσουν τις δικές μας κουβέντες ενσυναίσθησης.

Μαριέττα Μαλτά
Ψυχολόγος, M.Sc., Συστημική- Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια
Ιδιωτικό γραφείο:
(α’ )Αριστείδου 1 & Βορέα, Μαρούσι
(β’) Λεωφ. Δροσιάς- Σταμάτας 21, Δροσιά
τηλ. 210 61 23 239, 698 1898 376
www.mariettamalta.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Γονείς, αντιδράστε με σταθερότητα στην… αστάθεια της εφηβείας!

Τι φοβάται ένα παιδί χωρισμένων γονιών;

Μεγαλώνοντας τα παιδιά μιας άλλης: Πόσο δύσκολος είναι ο ρόλος της «μητριάς»;

 

Σχετικά άρθρα