«Έχω πάθει ψυχολογικό σοκ από τη στιγμή που απέβαλα. Τι να κάνω;»

Ο πατέρας μου ασκεί βία επάνω μου. Ήμουν έγκυος πριν λίγο καιρό και έπαθα αποκόλληση. Έχασα το παιδί μου και έχω πάθει από τότε ψυχολογικό.

Έχω διάστρεμμα στο πόδι και αυχενικό από το ξύλο. Τι μπορώ να κάνω σε αυτό το θέμα;

Στο ερώτημά σας απάντησε ο Ιωάννης Νίκου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπευτής

Αγαπητή αναγνώστρια,

Αν υποθέτω σωστά, δεν είναι η πρώτη φορά που ασκεί σωματική βία πάνω σου ο πατέρας σου και σίγουρα θα συνοδεύεται και από λεκτική και ψυχολογική βία. Επίσης, πιστεύω πως αυτή του η συμπεριφορά συμβαίνει για πολλά χρόνια με αποτέλεσμα να τολμήσει κανείς να τη θεωρήσει «συνηθισμένη».

Εκείνο όμως, που μούκάνει μεγαλύτερη εντύπωση είναι πώς αναρωτιέσαι τι να κάνεις για ένα τόσο σοβαρό θέμα που απειλεί την σωματική σου ακεραιότητα και υγεία (ίσως και σε καθημερινή βάση) αλλά και του παιδιού που κυοφορούσες, ενώ είσαι ενήλικη και φαντάζομαι πως μπορεί να έχεις ακούσει ότι η πράξη του πατέρα σου διώκεται ποινικά καθώς και ότι υπάρχουν πολλές δομές στήριξης κακοποιημένων γυναικών.

Είναι λογικό να φοβάσαι πάρα πολύ

Από την άλλη μεριά, διαισθάνομαι πως γνωρίζεις τι θα μπορούσες να κάνεις αλλά φοβάσαι πάρα πολύ να πράξεις οτιδήποτε, είτε γιατί είναι «ο πατέρας σου» είτε γιατί πιστεύεις πως αν κάνεις οτιδήποτε προκειμένου να προστατευθείς θα «επιστρέψει» η κακοποιητική συμπεριφορά του και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση και ορμή.

Αν τελικά ισχύουν οι παραπάνω υποθέσεις μου,θεωρώ πως βρίσκεσαι σε συναισθηματικά δύσκολη θέση και σου είναι πιθανόν πολύ βαρύ να ξεπεράσεις τις ενοχές που εδρεύουν πίσω από τα γεγονότα βίας που έχεις υποστεί από τον σημαντικό «γονέα» σου.

Ώρα να πάρεις αποφάσεις

Προκειμένου λοιπόν, να αντιδράσεις και να σταματήσεις αυτόν τον κύκλο της βίας θεωρώ πως χρειάζεται να επικοινωνήσεις με έναν ειδικό ψυχικής υγείας ούτως ώστε να καταφέρεις να διαχωρίσεις το πρότυπο «πατέρα» από τον κακοποιητικό άνδρα που δεν έχει κανένα δικαίωμα επάνω στην ψυχή και το σώμα σου.

Τέλος, αν και αυτό σου φαίνεται δύσκολο,προσπάθησε να επικοινωνήσεις έστω και ανώνυμα με τις γραμμές στήριξης κακοποιημένων ατόμων όπου λόγω εμπειρίας θα σε κατευθύνουν καλύτερα στην διαχείριση και αντιμετώπιση της κατάστασης σου.

Νίκου Ιωάννης
Ευρυδάμαντος 33, Νέος Κόσμος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 213 0456530

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ενδοοικογενειακή βία: Πού μπορούν να απευθυνθούν οι γυναίκες – θύματα;

Βία στη σχέση: Μπορείς να πιστέψεις τις υποσχέσεις ότι δεν θα το ξανακάνει;

Κακοποίηση στη σχέση: Όταν ο πόνος γίνεται συνήθεια και η αλλαγή τρομάζει…

Σχετικά άρθρα