Μεταβολισμός: 5 «μυστικά» που πρέπει να ξέρεις για να χάσεις κιλά!

Ο μεταβολισμός είναι ένα πολύπλοκο σύστημα. Προσδιορίζει την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα με την οποία το σώμα καίει θερμίδες και την ποσότητα θερμίδων που μπορούμε να φάνε σε μια μέρα χωρίς να πάρουμε βάρος.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να αποκτούν νέες γνώσεις σχετικά με τους παράγοντες που τον επηρεάζουν.

Αυτό που πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι ένας καλός/υγιής μεταβολισμός μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή μας, να επιβραδύνει τις επιπτώσεις της γήρανσης και ίσως να μας βοηθήσει να χάσουμε μερικά ακόμη κιλά.

Τύποι μεταβολισμού

Αν και πολλοί από εμάς μιλούν για «μεταβολισμό», σαν να ήταν μια ενιαία σωματική διαδικασία, υπάρχουν τρεις τύποι, καθένας από τους οποίους καταναλώνει ενέργεια με διαφορετικό ρυθμό.

Ο μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας καθορίζει πόση ενέργεια χρησιμοποιούν τα όργανα για να παραμείνουν λειτουργικά, ακόμα και όταν είμαστε καθιστοί. Αποτελεί το μεγαλύτερο μερίδιο της δαπάνης μεταβολικής ενέργειας κατά τη διάρκεια μιας κανονικής ημέρας εργασίας με ελάχιστη δραστηριότητα. Οι αδύνατοι άνθρωποι δεν έχουν ταχύτερους ρυθμούς μεταβολικής απόλυσης.

Ο ενεργός μεταβολισμός, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το 10 έως 15% των θερμίδων που καίγονται καθημερινά, ρυθμίζει την ενέργεια που χρησιμοποιείται στην άσκηση.

Τέλος, υπάρχει η θερμογένεση που προκαλείται από τα τρόφιμα, δηλαδή η ενέργεια που χρησιμοποιεί το σώμα για να καταναλώνει και να αφομοιώνει τα τρόφιμα. Τα πικάντικα τρόφιμα και το πράσινο τσάι μπορούν να τον… ερεθίσουν ελαφρά.

Η… εργασία των μυών

Ο μυς καίει περισσότερες θερμίδες από το λίπος, λένε οι ειδικοί. Και επειδή χάνουμε μυς με την ηλικία, χάνουμε επίσης την ικανότητά μας να καίμε θερμίδες. Στην ηλικία των 70 ετών, ο μεταβολισμός της ηρεμίας μπορεί να είναι 15% πιο αργός από ό, τι ήταν στα 20 σας. Αυτό είναι 15% λιγότερο φαγητό που μπορείτε να φάτε χωρίς να πάρει βάρος.

Ενώ η οικοδόμηση νέων μυών μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτής της τάσης, είναι ακόμα πιο σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε τους μυς που έχουμε ήδη. Κάθε φορά που ασκούμε μυϊκή προπόνηση, οι μύες λειτουργούν, επισκευάζονται και αναμορφώνονται ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της άσκησης. Με την τακτική άσκηση αθλημάτων, αυξάνουμε την ταχύτητα του μεταβολισμού σε ηρεμία.

Οι πρωτεΐνες

Το σώμα χρειάζεται αμινοξέα, τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών, για να λειτουργήσει. Εάν η δίαιτα δεν φέρει αρκετά, θα αντλήσει από τους μυς. Αποτέλεσμα: ο μεταβολισμός σε κατάσταση ηρεμίας πληρώνει την τιμή. Βεβαιωθείτε ότι προσθέτετε πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα, χωρίς να ξεχνάτε το πρωινό.

Η επίδραση της δίαιτας

Κάθε δίαιτα επιβραδύνει το μεταβολισμό. Στην πραγματικότητα, όταν χάνετε βάρος, χάνετε λίπος και μυς, αλλά αν το πάρετε πίσω, παίρνετε μόνο λίπος.

Το μέρος του εγκεφάλου που διαχειρίζεται τον μεταβολισμό δεν ενδιαφέρεται για την αισθητική μορφή ενός σώματος, αλλά για την ενέργεια που χρειάζεται για να επιβιώσει.

Εάν στερήσετε το σώμα σας από τις θερμίδες που έχει μάθει να λαμβάνει, θα αρχίσει να στερεί τους μυς από τα απαραίτητα… καύσιμα, καθώς θα κατευθύνει αυτή την ενέργεια στα ζωτικά όργανα, προκαλώντας μείωση του μεταβολισμού.

Για να χάσετε βάρος, είναι σημαντικό να μετακινηθείτε ομαλά. Αρχίστε να χάσετε περίπου το 10% του σωματικού βάρους σας, κρατήστε αυτό το βάρος για τρεις έως έξι μήνες, κατόπιν χάνετε περισσότερα εάν θέλετε.

Κοιμηθείτε καλά!

Μια νύχτα κακού ύπνου μπορεί να μεταβάλει το μεταβολισμό και να προκαλέσει αύξηση βάρους.

Αυτό συμβαίνει, επειδή κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης ανάπαυσης. το σώμα κάνει την αποκατάστασή του και γι’ αυτό καίει θερμίδες.

Για να αποφευχθεί η επιβράδυνση του μεταβολισμού, είναι επομένως απαραίτητο να κοιμάστε καλά, δηλαδή 7 – 8 ώρες.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Όταν ο μεταβολισμός “κολλάει”: τι μπορώ να κάνω για να αρχίσω να χάνω κιλά;

Μεταβολισμός: Με ποιους τρόπους μπορώ να τον ενισχύσω;

Σχετικά άρθρα