Προεφηβεία: Ο γιος μου αγχώνεται υπερβολικά κι εγκαταλείπει ό,τι τον δυσκολεύει

Είμαι μαμά 2 αγοριών. Ο μεγάλος μου γιος είναι 12 ετών, είναι κλειστός χαρακτήρας,ευαίσθητος και αγχώδης για την ηλικία του. Κάθε φορά που αγχώνεται για κάτι όπως να είναι στην ώρα του όταν θα έχει δώσει ραντεβού με ένα φίλο του να βρεθούν από την πίεση που ασκεί στον εαυτό του, μετά τον πονάει το κεφάλι του.

Επίσης έχει έλλειψη αυτοπεποίθησης και ενώ πήγαινε ποδόσφαιρο τα παράτησε και τώρα δε θέλει να γραφτεί σε καμιά δραστηριότητα. Πού έχω κάνει λάθος; Τι πρέπει να κάνω; Ίσως είμαι υπερπροστατευτική και δεν το έχω καταλάβει. Ευχαριστώ!

Στο ερώτημά σας απάντησε η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια Λουίζα Βογιατζή

Προσπαθήστε , αναγνωρίζοντας του το άγχος του (με ένα απλό «βλέπω πόσο σε αγχώνει το να είσαι στην ώρα σου») να ανοίξετε ένα παραθυράκι ώστε να σας πει έστω και κάτι λίγο για το πώς νιώθει, αυτό και μόνο μπορεί να τον ανακουφίσει, να νιώσει δηλαδή ότι τον ακούτε χωρίς να του λέτε ότι δεν κάνει καλά που αγχώνεται.

Όσο για το ποδόσφαιρο και τις δραστηριότητες, η προεφηβεία και η εφηβεία είναι μια ηλικία στην οποία πολλά παιδιά εγκαταλείπουν πράγματα που έκαναν, δεν βρίσκουν τι θέλουν να κάνουν, κλείνονται, νιώθουν πιο ανασφαλείς με τον εαυτό τους, νιώθουν ότι δεν είναι αρκετά καλοί και γι αυτό τα παρατάνε. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι έτσι για πάντα.

Η βοήθεια που μπορούμε να προσφέρουμε σαν γονείς είναι ότι είμαστε εκεί για να τους ακούσουμε όταν θέλουν και τα ίδια να μας μιλήσουν, ότι τα εμπιστευόμαστε πως κάποια στιγμή θα βρουν αυτό που τους αρέσει και φυσικά βάζοντας όρια (όπως π.χ. ότι υπάρχουν πράγματα που είναι αδιαπραγμάτευτα όπως το σχολείο και τα σχολικά καθήκοντα, οικογενειακά καθήκοντα και ενδεχομένως κάποιες δραστηριότητες που θεωρούμε εμείς ότι δεν πρέπει να εγκαταλείψουν).

Λουίζα Βογιατζή
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Βουτσινά 77-79, Χολαργός
Τηλ 212 100 6953
Κιν. 6972500592
Ιστοσελίδα: www.psyhologos.gr
Email: [email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τι είναι η προεφηβεία: Πολύτιμες συμβουλές για γονείς

Εφηβεία: Η μητέρα μού φωνάζει συνέχεια και εγώ νευριάζω και αγχώνομαι! Τι να κάνω;

 

 

Σχετικά άρθρα