Πώς θα κάνω φίλους που θα μείνουν μαζί μου για μια ζωή;

Τα τελευταία χρόνια δεν έχω φίλους στη ζωή μου ή έχω 1-2 άτομα που μια είναι εδώ, μια είναι στο εξωτερικό και περνάω τον καιρό μου μόνος μου!

Λέω στον εαυτό μου ότι ίσως έχω κατάθλιψη αλλά δε ξέρω… Τι μου προτείνετε να κάνω για να δω τη ζωή μου με άλλο μάτι και να κάνω φίλους μιας ζωής;

Απαντά η Ψυχολόγος, Έλενα Τσαμκόσογλου, Μ. Α:

Αγαπητέ αναγνώστη,

Οι φιλίες είναι σημαντικό κομμάτι της ζωής ενός ανθρώπου. Άλλοι άνθρωποι προτιμούν λιγότερους και πιο στενούς  φίλους, άλλοι προτιμούν έντονη κοινωνική ζωή. Βλέπω ότι σας προβληματίζει που περνάτε τον περισσότερο καιρό μόνος σας και θέλετε να κάνετε κάτι για αυτό. Η κοινωνική ζωή έχει επίδραση στην ευεξία και τη διάθεση του ατόμου και εσείς είστε ένας νέος άνθρωπος που αξίζει να επενδύσετε στη φιλία.

filoi

Τι σας εμποδίζει να κάνετε φίλους;

Μπορείτε και με βοήθεια ενός ψυχολόγου να διερευνήσετε τι σας εμποδίζει να κάντε φίλους . Για παράδειγμα αν υπάρχει χαμηλή αυτοπεποίθηση ή αυτοεκτίμηση μπορείτε να την τονώσετε. Εάν νιώθετε καλά με τον εαυτό σας θα κάνετε πιο εύκολα το άνοιγμα προς τα έξω  και θα σας προσεγγίσουν άνθρωποι με φιλικές προθέσεις. Αναρωτιέστε αν έχετε κατάθλιψη και αυτό μπορείτε επίσης να το συζητήσετε με έναν ψυχολόγο και να δείτε τι μπορείτε να κάνετε για αυτό για να αισθανθείτε καλύτερα. Είναι σημαντικό με τη βοήθεια του ψυχολόγου να αναπτύξετε αυτογνωσία και να γνωρίζετε τα δυνατά σας σημεία και τι πιστεύετε εσείς για τη σημασία της φιλίας.

Αναφέρετε ότι κάποιοι φίλοι σας πηγαινοέρχονται  στο εξωτερικό και αυτό μπορεί να είναι μια σημαντική απώλεια για σας σε σχέση με πριν. Μπορεί οι συνθήκες της ζωής να μας απομακρύνουν  από κάποιους φίλους, αλλά αυτό δεν θα πρέπει να μας αποθαρρύνει από το να δημιουργήσουμε νέους φίλους.

antres-filoi

Τι μπορείτε να κάνετε για να ανοίξετε τον «κύκλο» σας;

Μπορείτε να έρθετε σε επαφή με άλλους παλιούς φίλους που μένουν κοντά σας, παλιούς συμμαθητές  και άτομα που κάνατε παρέα παλιότερα . Με την επανασύνδεση μπορείτε να χτίσετε μια φιλία σε νέες βάσεις.

Μπορείτε αν εργάζεστε ή σπουδάζετε να πλησιάσετε από εκείνους τους χώρους κάποια άτομα για να αναπτύξετε φιλία μαζί τους. Ή ακόμη να ξεκινήσετε τώρα κάποιου είδους εκπαιδευτική δραστηριότητα, π.χ μια ξένη γλώσσα , κάποιο σεμινάριο που θα σας βοηθήσει να διευρύνετε τους ορίζοντές σας και να γνωρίσετε και νέους φίλους με τους ίδιους στόχους.

Μη διστάσετε να δείξετε σε κάποιο άτομο ότι το συμπαθείτε και κάντε εσείς την πρώτη κίνηση. Ξεκινήστε την κουβέντα από κάτι τόσο απλό όσο ένα σχόλιο για τον καιρό! Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν -εντελώς λανθασμένα- ότι θα πρέπει να έχουν κάτι τρομερά έξυπνο ή πρωτότυπο να πουν για να ξεκινήσουν μια συζήτηση.

Αποκλείεται να βρείτε νέους φίλους αν είστε κλεισμένος στο σπίτι. Όσο περισσότερο βγαίνετε έξω, τόσες περισσότερες ευκαιρίες έχετε να γνωρίσετε νέους, ενδιαφέροντες ανθρώπους, ανθρώπους που να σας ταιριάζουν. Διαλέξτε ένα hobby , μια δραστηριότητα για τον ελεύθερο χρόνο σας που να σας αρέσει  ή γραφτείτε σε γυμναστήριο ή  κάποια ομάδα, π.χ. πεζοπορίας, φωτογραφίας κτλ και  με την ασχολία αυτή σίγουρα θα συναντήσετε ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα που μπορούν να γίνουν φίλοι σας.

 

Έλενα ΤσαμκόσογλουΜ. Α

Ψυχολόγος – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας 

Τηλέφωνο επικοινωνίας:  6972137475

e-mail: [email protected]

Ιστοσελίδα: www.psychologos-tsamkosoglou.gr

Σελίδα Facebook: ElenaTsamkosoglou Psychologos

Linkedin: Elena Tsamkosoglou

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Φιλία ή συμφέρον; Μπορείς να κάνεις φίλους στη δουλειά;

10 σημάδια τοξικής φιλίας που δεν πρέπει να αγνοήσεις

Σχετικά άρθρα