5 τροφές για τέλεια όραση!

Καταρράκτης, εκφύλιση ωχράς κηλίδας, γλαύκωμα είναι μερικές μόνο από τις παθήσεις που απειλούν τα μάτια σου και την καλή σου όραση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, έχεις τη δυνατότητα να θωρακίσεις και να προστατεύσεις την όρασή σου και την υγεία των ματιών σου, αλλά και να τη βελτιώσεις, καταναλώνοντας τις σωστές τροφές.

5 τροφές για να βρεις το φως σου!

Ειδικότερα, υπάρχουν 5 τροφές που ίσως μέχρι τώρα να μην ήξερες ότι σε βοηθάνε να αποκτήσεις ή και να διατηρήσεις την καλή υγεία των ματιών σου και την όρασή σου σε πολύ καλό επίπεδο.

Ας δούμε, όμως, μαζί ποιες είναι οι τροφές αυτές:

Λαχανίδα

Αυτό το φυλλώδες λαχανικό είναι μια πλούσια πηγή λουτεΐνης και ζεαξανθίνης που σχετίζονται με τη βιταμίνη Α και το βήτα καροτένιο και πιστεύεται ότι προστατεύει τους οφθαλμικούς ιστούς από τη φθορά του ηλιακού φωτός και μειώνει τον κίνδυνο καταρράκτη και εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας.

 

Άλλες καλές πηγές αυτών των θρεπτικών συστατικών είναι τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως τα χόρτα, τα γογγύλια και το σπανάκι, το μπρόκολο, τα μπιζέλια, το ακτινίδιο, τα κόκκινα σταφύλια, το κίτρινο σκουός, τα πορτοκάλια, το καλαμπόκι, το μάνγκο και το πεπόνι.

Ο οργανισμός σου χρειάζεται λιπαρά για να απορροφήσει τη λουτεΐνη και τη ζεαξανθίνη, οπότε φρόντισε να τα φας με λίγο «υγιές» λίπος, όπως ψιλοβρέχει ελαιόλαδο ή λίγες φέτες αβοκάντο. Και το καλαμπόκι περιέχει βιταμίνη C και β-καροτένιο, άλλα θρεπτικά συστατικά φιλικά για τα μάτια.

Γλυκοπατάτες

Αυτοί οι πορτοκαλί… κύβοι είναι μια καλή πηγή βήτα καροτίνης, η οποία μπορεί να επιβραδύνει την πρόοδο της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Το σώμα σου μετατρέπει το β-καροτένιο σε βιταμίνη Α, μια θρεπτική ουσία που βοηθά στην πρόληψη ξηρών ματιών και νυχτερινής τύφλωσης. Το βήτα καροτένιο και η βιταμίνη Α συμβάλλουν επίσης στη μείωση του κινδύνου μολύνσεων των οφθαλμών.

Αν οι γλυκοπατάτες δεν σε… ενθουσιάζουν γευστικά για το β-καροτένιο, δοκίμαστε άλλα βαθιά  πορτοκαλί τρόφιμα, όπως τα καρότα και την κολοκύθα, αλλά και τα σκούρα πράσινα τρόφιμα, όπως το σπανάκι και τα χόρτα. Το συκώτι, το γάλα και τα αυγά είναι άλλες μεγάλες πηγές βιταμίνης Α.

Και, παρόμοια με τη λουτεΐνη και τη ζεαξανθίνη, το βήτα καροτένιο και η βιταμίνη Α απορροφώνται καλύτερα όταν καταναλώνονται με λίγο υγιές λίπος, όπως το ελαιόλαδο.

Φράουλες

Οι φρέσκες ζουμερές φράουλες είναι μια τροφή που κάνει πολύ καλό για τα μάτια σου και περιέχουν άφθονη βιταμίνη C, ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να σε βοηθήσει να μειώσεις τον κίνδυνο εκδήλωσης καταρράκτη. Επίσης, βεβαιώσου ότι έχεις φορτώσει το πιάτο σου με άλλα πλούσια σε βιταμίνη C τρόφιμα, όπως πιπεριές, μπρόκολα, εσπεριδοειδή (π.χ. πορτοκάλι και γκρέιπφρουτ), αλλά και το πεπόνι.

Σολομός

Ξηρά μάτια; Η κατανάλωση αρκετών ω-3 λιπαρών οξέων μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση του προβλήματος. Καταναλώστε τέτοια «καλά» λίπη κάθε μέρα με τη μορφή σολομού ή άλλων τύπων ψαριών (δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα), καρύδια (που περιέχουν επίσης βιταμίνη Ε),  λιναρόσπορο, αλλά και σπόρους chia.

Ο σολομός είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης D, η οποία βοηθά στην προστασία από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Μπορείς, επίσης, να λάβεις τη βιταμίνη D απολαμβάνοντας σαρδέλες, σκουμπρί, γάλα και χυμό πορτοκαλιού.

Πράσινο τσάι

Ένα φλυτζάνι πράσινου τσαγιού, εκτός από απολαυστικό και χαλαρωτικό, περιέχει αντιοξειδωτικά τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καταρράκτη και εκφύλισης ωχράς κηλίδας. Ειδικότερα, το πράσινο τσάι περιέχει υγιεινές ουσίες που ονομάζονται κατεχίνες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Άλλα τρόφιμα πλούσια σε κατεχίνες είναι το κόκκινο κρασί, η σοκολάτα, τα μούρα και τα μήλα. Το μαύρο τσάι διαθέτει επίσης κατεχίνες, αλλά σε ποσότητες μικρότερες από τον πράσινο… ξάδερφό του.

Με πληροφορίες από eatright.org

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τροφές για καλύτερη όραση!

14 υπερτροφές-«θαύματα της φύσης»

Σχετικά άρθρα