Ενδοοικογενειακή βία: Τι μπορεί να κάνει μία γυναίκα που δεν είναι οικονομικά ανεξάρτητη;

Είμαι παντρεμένη εδώ και 25 χρόνια. Με τον άντρα μου περνάμε οικονομικές δυσκολίες ειδικά τα τελευταία 10 χρόνια. Γίνονται πολλές φασαρίες μέσα στο σπίτι μου και φέρεται άσχημα και σε μένα και στα παιδιά. Λέει ψέματα. Πριν από δύο χρόνια μάλιστα με χτύπησε με ένα μπουκάλι, ενώ ήταν μπροστά η μεγάλη μας κόρη που πήγε να τον σταματήσει. Φέτος το καλοκαίρι πήγε να με πετάξει κάτω από την καρέκλα μπροστά στα παιδιά για να με διώξει από το σπίτι.

Πήρε τα χρήματα από ένα βραβείο που κέρδισε η μεγάλη μας κόρη και της ορκιζόταν ότι δεν τα πήρε, ενώ το είχαμε ανακαλύψει.

Με βρίζει μπροστά στα παιδιά με βρισιές όπως παλιόγρια, καριόλα, άχρηστη, «δεν είσαι άξια να κάνεις τίποτα μόνη σου». Μου λέει ότι για να βρω δουλεία πρέπει να πάω να κάνω ξέρετε τι…

gunaika apelpismeni

Και πριν λίγο καιρό έμαθα ότι μιλάει με την πρώην του, με την οποία έχουν ένα παιδί μαζί. Μιλάνε κρυφά στο Skype έχοντας αλλάξει και οι δύο το όνομα τους στο διαδίκτυο.

Η κατάσταση μέσα στο σπίτι είναι χάλια. Δεν κοιμόμαστε μαζί και τα παιδιά βλέπουν ακούνε τις φασαρίες που γίνονται.

Θα έκανα πάλι πίσω μόνο και μόνο για τα παιδιά, αλλά δεν μπορώ να δεχτώ τα ψέματα του σε μένα και τα παιδιά .

Είμαι άνεργη και δεν ξέρω τι να κάνω.

Θέλει να πάμε σε ειδικό οικογενειακό σύμβουλο για να τα βρούμε όμως πλέον δεν τον εμπιστεύομαι και πριν 2 χρόνια τα ίδια είχαν γίνει. Δεν ξέρει ότι γνωρίζω τη σχέση του με την πρώην.

Δεν ξέρω τι να κάνω!

Ευχαριστώ

Στο ερώτημα απαντά η ψυχοθεραπεύτρια, Δήμητρα Φιλοπούλου:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Με όλο το θάρρος και χωρίς να γνωρίζω ακριβώς τι συμβαίνει στο σπίτι σας, έχω την εντύπωση πως το αν συνομιλεί με την πρώην σύντροφο του είναι το μικρότερο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε.

Πιο πολύ με προβληματίζει η σωματική και ψυχολογική βία που υφίστασθε, αλλά και το γεγονός ότι τα παιδιά σας γίνονται μάρτυρες. Αναφέρετε τουλάχιστον 2 περιστατικά σωματικής βίας και φαντάζομαι πως είναι αμέτρητα εκείνα που σας μιλάει άσχημα, σας υποτιμά και σας κάνει να νιώθετε ότι δεν αξίζετε.

Όλη αυτή η κατάσταση έχει τρομακτικό αντίκτυπο στη δική σας ψυχολογική κατάσταση. θα ήθελα να αναρωτηθείτε τι μηνύματα περνάει στα παιδιά σας. Πόσο μπορεί να τραυματίζεται ψυχικά η κόρη σας βλέποντας πως η κακοποίηση είναι κάτι ανεκτό και ίσως και αναμενόμενο ανάμεσα σε ένα ζευγάρι. Σκεφτείτε πως ίσως κάποια στιγμή επιτρέψει και εκείνη τη βία πάνω της.

bia kata ton gynaikon 3

Καταλαβαίνω πως βρίσκεστε σε αδιέξοδο – δεδομένου ότι δεν είστε οικονομικά ανεξάρτητη. Όμως, κανένας σύζυγος δεν νομιμοποιείται να κακοποιεί τη γυναίκα του επειδή είναι αυτός που «φέρνει τα χρήματα στο σπίτι». Ποτέ και κανένας.

Η ιδέα του να πάτε σε έναν οικογενειακό σύμβουλο δεν είναι άσχημη και μπορεί να σας βοηθούσε να λύσετε πολλά από τα θέματα που υπάρχουν. Για να είναι παραγωγική μία τέτοια διαδικασία όμως θα πρέπει να είστε απολύτως ειλικρινείς με τον θεραπευτή σας.

Ταυτόχρονα θα μπορούσατε να δείτε κάποιον εσείς – είναι απολύτως απαραίτητο δουλέψετε πάνω στο χτίσιμο της δικής αυτοπεποίθησης και αυτό-εκτίμησης.

Αυτή τη στιγμή επιτρέπετε σε ένα άλλο άνθρωπο να σας μειώνει και να σας φέρεται με τρόπο που δεν αξίζει σε κανέναν άνθρωπο. Το γεγονός ότι δεν είστε οικονομικά ανεξάρτητη δεν δίνει σε κανέναν το δικαίωμα να σας φέρεται σαν να είστε μειωμένης αξίας. Θα σας πρότεινα να ρωτήσετε στο δήμο που μένετε αν παρέχει ψυχολογική υποστήριξη με κάποιο τρόπο.

Δήμητρα Φιλοπούλου
Ψυχοθεραπεύτρια MSc
Παπαδιαμάντη 7, Άνω Πατήσια
Τηλ.: 213 0 292167, 6956 297109
Facebook: facebook.com/dimitraefilopoulou

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Το όνειρο της ισότητας σε έναν κόσμο που ανέχεται τη βία κατά των γυναικών

Έμφυλη βία: Εσύ μπορείς να προσπεράσεις την κακοποίηση των γυναικών;

Ενδοοικογενειακή βία: Πού μπορούν να απευθυνθούν οι γυναίκες-θύματα;

 

Σχετικά άρθρα