Σέλερι: Γιατί ο χυμός του είναι το… ελιξήριο της νεότητας;

Δυνατό στη γεύση, το σέλερι ή αλλιώς αμερικάνικο σέλινο μας επιτρέπει πολλές μαγειρικές… παραλλαγές, ενώ μπορεί να συνδυαστεί με πολλά άλλα λαχανικά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι μεγάλο… λάθος να μην το καταναλώνουμε, καθώς τα οφέλη του είναι πάρα πολλά για την υγεία μας.

Ας δούμε, όμως, μαζί σε τι συμβάλλει το σέλερι και ποια τα οφέλη του:

Κόβει την πείνα

Το σέλερι έχει πολύ λιγότερες θερμίδες από τα πράσινα φασόλια, με την προϋπόθεση φυσικά ότι δεν καταναλώνεται μαζί με καποιο ντιπ. Επίσης, είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε ίνες που κάνουν πιο έντονο το αισθημα του κορσμού, κάνοντάς μας με λίγα λόγια να νιώθουμε χορτάτοι. Σε αυτό συμβάλλει και ο χρόνος που χρειαζόμαστε για να το μασήσουμε, μιας και είναι αρκετά συμπαγές και λιγάκι σκληρό.

Μας διατηρεί νέους

Το σέλινο περιέχει αρκετά αντιοξειδωτικά: λουτεΐνη, β-καροτένιο, φλαβονοειδή κλπ. Αυτά τα αντιοξειδωτικά έχουν διάφορες ιδιότητες: Μερικές είναι αντιφλεγμονώδεις, ενώ άλλες είναι ωφέλιμες για την υγεία των ματιών ή του δέρματος. Με την κατανάλωση του, το σέλερι βοηθάει τον οργανισμό μας να προστατευτεί από τις ελεύθερες ρίζες, που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα του σώματος.

Είναι διουρητικό

Το σέλινο παρέχει περίπου μεταξύ 15 και 18% των συνολικών καθημερινών αναγκών μας σε κάλιο. Αυτό το ορυκτό προάγει την εξάλειψη των τοξινών από τους νεφρούς, περιορίζει επίσης την κατακράτηση νερού και κατά συνέπεια τον σχηματισμό κυτταρίτιδας.

Καλή πηγή φολικού οξέος

Το σέλερι είναι μια πολύ καλή πηγή φυλλικού οξέος (βιταμίνη Β9), που είναι απαραίτητο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς περιορίζει τον κίνδυνο ανωμαλιών του πλακούντα. Παρέχει το 15% των συνιστώμενων θρεπτικών τιμών, ενώ σημειώνεται ότι τα παιδιά χρειάζονται φυλλικό οξύ λόγω της ταχείας ανάπτυξής τους στα πρώτα χρόνια της ζωής τους.

Σελινόριζα και σέλινο

Αυτοί οι δύο… συγγενείς του σέλερι είναι λιγότερο θερμιδικοί από το τελευταίο, προερχόμενοι από το ίδιο φυτό.

Από την πλευρά της η σελινόριζα είναι λιγότερο θερμιδική και απο το σέλινο, με 21 θερμίδες στα 100 γραμ. έναντι 32. Είναι, όμως, πλουσιότερη σε νερό (93,5% έναντι 88) και σε ασβέστιο (48mg έως 100g έναντι 34mg).

Από την άλλη, το σέλινο περιέχει περισσότερο κάλιο. Ειδικότερα, περιέχει 377mg στα 100g έναντι 289mg και έχει πάνω τις διπλάσιες ίνες και συγκεκριμένα  3.7g έναντι 1.7g.

Προσοχή! Εάν έχετε αλλεργική ευαισθησία, καλό θα είναι να μην το καταναλώσετε καθώς το σέλερι είναι ψηλά στη λίστα των τροφών που προκαλούν δυσανεξία. Επίσης, εάν η εργασία σας είναι σε εξωτερικό χώρο είναι πιθανό μετά την κατανάλωση σέλινου να έχετε ερυθρότητα στο δέρμα, εξανθήματα, αλλά και ζαλάδα.

Τι να προτιμήσετε

Καλύτερα να προτιμήσετε βιολογικό σέλερι, καθώς οι άλλες ποικιλίες είναι πολύ πιθανό να έχουν ψεκαστεί ιδιαίτερα με παρασιτοκτόνα, ενώ συντηρείται στο ψυγείο για δέκα περίπου ημέρες. Ξεφλουδίστε το σέλινο και βάλτε το στη σαλάτα σας, όπου – εκτός από τα θρεπτικά του στοιχεία – θα προσδώσει και ωραία γεύση. Ξεχωριστής γεύσης και σύστασης είναι και ο χυμός σέλερι, που περιέχει όλα ταπαραπάνω θρεπικά συστατικά.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Χάσε σε λίπος… τρώγοντας!

Σαλάτα με ξυνόμηλο, σέλερι, καρύδια και σως έκπληξη!



 

Σχετικά άρθρα