3 βασικοί λόγοι για να σταματήσεις να τρως κρέας!

Γενικότερα, επικρατεί η άποψη ότι η καθημερινή κατανάλωση κρέατος κάνει καλό στην υγεία και τον οργανισμό, ενώ υπάρχουν και τύποι δίαιτας που βασίζονται στην πρόσληψη πρωτεϊνών.

Οι ειδικοί, όμως, έρχονται να ανατρέψουν την μέχρι τώρα άποψή μας για το κρέας και μας δίνουν τρεις καλούς λόγους για τους οποίους θα πρέπει να «βγάλουμε» το κρέας από τη διατροφή μας ή τουλάχιστον να περιορίσουμε αρκετά την κατανάλωσή του, επιλέγοντας εναλλακτικές τροφές.

Ας δούμε, όμως, μαζί ποιοι ακριβώς είναι αυτοί οι 3 λόγοι για να μειώσουμε την κατανάλωση σε κρέας:

Παίρνουμε περιττά κιλά!

Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες δεν είναι ευεργετικές για την υγεία και δεν βοηθάνε στην απώλεια βάρους. Το αντίθετο μάλιστα, καθώς κάθε αύξηση της κατανάλωσης άνω των 250 γραμμαρίων κρέατος ανά ημέρα συνδέεται με αύξηση σωματικού βάρους και συγκεκριμένα 2 κιλά κάθε 5 χρόνια.

Στην πραγματικότητα, το κρέας προάγει την εντερική φλεγμονή, η οποία η ίδια διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση παχυσαρκιας και διαβήτη. Εκτός από αυτά τα μεταβολικά προβλήματα, οι άνθρωποι που καταναλώνουν κρέας έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου παχέος εντέρου, αλλά και καρδιαγγειακής νόσου σε σχέση με τους χορτοφάγους.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό στοιχείο, όμως, είναι η σημαντική αύξηση του κινδύνου της νόσου του Αλτσχάιμερ: Ειδικότερα, οι άνθρωποι που καταναλώνουν κρέας, ακόμη και σε μικρές ποσότητες, έχουν 2-3 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από αυτή τη νευροεκφυλιστική ασθένεια συγκριτικά με τους χορτοφάγους.

Μπορεί να προκαλέσει καρκίνο!

Δεδομένου του τι περιέχουν, θα ήταν καλύτερο να τρώτε λιγότερα κρέατα. Το κρέας αρχικά περιέχει πολλά παθογόνα βακτήρια και βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Παράλληλα, μπορεί να υπάρχουν διάφορα τοξικά μόρια: για παράδειγμα, τα καμένα ή μαυρισμένα κρέατα προκαλούν τη λεγόμενη αντίδραση Maillard, αυτά που μαγειρεύονται στο μπάρμπεκιου με ατμούς υδρογονανθράκων, αλλά και τα τηγανητά κρέατα είναι πηγή ακρυλαμιδίων, υπεύθυνων για την εκδήλωση διαφόρων μορφών καρκίνου.

Όμως γενικά, ανεξάρτητα από τη μέθοδο μαγειρέματος, το κρέας αλλά και τα ψάρια έχουν περισσότερους συσσωρευμένους ρύπους από τα λαχανικά επειδή το λίπος που συνδέεται με ζωικά προϊόντα είναι μια παγίδα ρύπων για τον οργανισμό και ενδοκρινικών διαταραχών. Αυτό φαίνεται ιδιαίτερα με το παράδειγμα του υδράργυρου στα ψάρια και τα θαλασσινά. Τα τρόφιμα αυτά θεωρούνται εδώ και πολύ καιρό ευεργετικά για την υγεία, αλλά σήμερα η ρύπανση τροποποιεί το παιχνίδι και πρέπει να επανεξετάσουμε την έκθεσή μας σε αυτά.

Είναι προτιμότερο να προτιμούν τα μικρά ψάρια όπως η ρέγκα, οι σαρδέλες ή το σκουμπρί και να αποφεύγουν τα αρπακτικά ψάρια όπως ο τόνος και ο ξιφίας που δυστυχώς έγιναν σχεδόν μη βρώσιμα. Τα καρκινοειδή, όπως είναι ο αστακός, είναι ακόμη χειρότερα, επειδή είναι τροφοδότες φίλτρων που ανακτούν και συσσωρεύουν όλες τις ρυπαντικές ουσίες που υπάρχουν στο νερό, οι οποίες επικεντρώνονται στα μικροπλάσματα που καταπίνουν.

Δεν είναι η μοναδική πηγή πρωτεϊνών!

Μη συγχέετε το κρέας και τις πρωτεΐνες! Ενώ είναι αλήθεια ότι το κρέας περιέχει πλήρεις πρωτεΐνες και όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που δεν μπορούμε να κάνουμε χωρίς αυτά, το να πιστεύουμε ότι η καλύτερη πρωτεΐνη είναι το κρέας είναι μια παράλογη ιδέα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Για παράδειγμα, μπορούμε να λάβουμε την απαραίτητη ποσότητα πρωτεϊνών από τα όσπρια και τα δημητριακά, αλλά και από σπόρους, όπως το chia, η σόγια ή η κινόα, που είναι πλήρεις από μόνα τους. Επίσης, οι φυτικές τροφές παρέχουν επαρκή πρόσληψη σιδήρου, αλλά το πρόβλημα είναι ότι απορροφάται δυσκολότερα από αυτό που υπάρχει στα ζωικά προϊόντα. Αυτό μπορεί να είναι ένα πρόβλημα για τις έγκυες γυναίκες, τις γυναίκες με βαριές περιόδους και τα παιδιά και τους εφήβους που μεγαλώνουν. Η λύση είναι είτε να κάνετε ένα… διάλειμμα σε μια χορτοφαγική δίαιτα, για λίγους μόνο μήνες, για παράδειγμα οι έγκυες γυναίκες, ώστε να βελτιώσετε την απορρόφηση του φυτικού σιδήρου. Για αυτό, αποφύγετε να πίνετε πράσινο τσάι κοντά στα γεύματα, επειδή εμποδίζει την απορρόφηση του σιδήρου. Αντίθετα, βελτιώνει την απορρόφηση του σιδήρου από πιο φυτικές πηγές.

Μπορούμε επίσης να προτιμήσουμε φυτικές τροφές πλούσιες σε σίδηρο όπως φακές, λευκά φασόλια και σόγια.

Προσοχή! Οι ειδικοί δεν προτείνουν τη λήψη σιδήρου ως συμπλήρωμα διατροφής, επειδή είναι πολύ ερεθιστικό για τον πεπτικό σωλήνα, σε αντίθεση με τον σίδηρο που είναι περιέχεται σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.

Τέλος, ο μόνος κίνδυνος της ανεπάρκειας σε μια δίαιτα χαμηλή σε κρέας είναι η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12, που βρίσκεται μόνο σε ζωικά προϊόντα. Συνεπώς, ένας αυστηρά χορτοφάγος πρέπει να συμπληρώνει με κάποιον τρόπο την B12, η οποία εναλλακτικά βρίσκεται και στο γάλα αμυγδάλου.

Με πληροφορίες από e-sante.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Χαμηλός σίδηρος στις γυναίκες: Σημάδια και κίνδυνοι

Σκούρο ή λευκό κρέας; Τι να προτιμήσεις…

Σχετικά άρθρα