Άλαν Γκαρσία: O Περουβιανός πολιτικός που «λερώθηκε» από τις μαζικές εκτελέσεις και το περίφημο σκάνδαλο διαφθοράς Odebrecht

Πολιτικός και διαφθορά είναι συχνά λέξεις ταυτόσημες. Και ο Άλαν Γκαρσία δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτό το τόσο άρρηκτα συνδεδεμένο ζευγάρι. Έμεινε γνωστός για το περίφημο σκάνδαλο διαφθοράς Odebrecht.

Περουβιανός νομικός, κοινωνιολόγος και πολιτικός. Ο πρώην πρόεδρος της χώρας του άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί αφού νωρίτερα αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι, όταν αστυνομικοί πήγαν να τον συλλάβουν για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο.

Λιτή και μεστή ήταν η ανακοίνωση του θανάτου του από τον γενικό γραμματέα του κόμματος του πρώην προέδρου, Ομάρ Κεσάδα. «Ο Άλαν Γκαρσία απεβίωσε». Αν και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου υποβλήθηκε κατεπειγόντως σε χειρουργική επέμβαση, οι γιατροί δεν κατάφεραν να τον σώσουν. Όπως φανέρωσε η υπουργός Υγείας Σουλέμα Τόμας, υπέστη τρεις καρδιακές προσβολές στο χειρουργείο.

Παράτολμος σαν τον πατέρα του

Γεννημένος τον Μάη του 1949, ήταν πρόεδρος του Περού από το 1985 μέχρι το 1990 και ξανά από το 2006 μέχρι το 2011. Είναι εκείνος που έμεινε στην ιστορία γιατί αποτελεί το μόνο μέλος του περουβιανού κόμματος ΑΠΡΑ (APRA, Alianza Popular Revolucionaria Americana) που έχει υπηρετήσει ως πρόεδρος του Περού.

Γόνος οικογένειας μεσαίας τάξης, του φάνηκε δύσκολο να αντισταθεί στην εξουσία, το χρήμα και την καλοπέραση. Ίσως να ήθελε να γευτεί αυτό που του είχαν στερήσει. Ο πατέρας του, ο Κάρλος Γκαρσία Ρονσέρος, ήταν ο γραμματέας του APRA κατά τη κυβέρνηση του Μανουέλ Οδρία (Manuel A. Odría) ο οποίος είχε κηρύξει το κόμμα παράνομα.

https://www.instagram.com/p/BwYqYdChjlu/

Επέστρεψε για να διεκδικήσει πολιτική θέση

Λόγω της έντονης πολιτικής δραστηριότητάς του, ο πατέρας του συνελήφθη και φυλακίστηκε, απομακρύνοντάς τον από την οικογένειά του. Με πτυχίο Νομικής από το Εθνικό Πανεπιστήμιο του Σαν Μάρκος, εγκαταστάθηκε στην Ευρώπη για σπουδές. Έζησε στο Παρίσι ως το 1978, αλλά επέστρεψε στη χώρα του όταν πια είχε επιτραπεί η ίδρυση κομμάτων.

Και η πολιτική του καριέρα δεν άργησε να ξεκινήσει αφού το 1985 αναδείχτηκε νικητής του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών με 45% των ψήφων! Ο Άλαν Γκαρσία ορκίστηκε και ανέλαβε επίσημα καθήκοντα αλλά οι χειρισμοί ήταν μοιραίοι.

Ο υπερπληθωρισμός έφτασε το 7.649%, το νόμισμα Σολ αντικαταστάθηκε από το Ίντι το οποίο αντικαταστάθηκε από το Νέο Σολ, το κατά κεφαλήν ετήσιο εισόδημα του κράτους μειώθηκε στα 720 δολάρια και- ίσως το χειρότερο όλων- η φτώχεια αυξήθηκε από το 41% (στην αρχή της θητείας του) σε 55%!

https://www.instagram.com/p/BwYmcMNn2G4/

Μαζικές εκτελέσεις και μυστηριώδεις εξαφανίσεις ατόμων

Αυτά σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση επιδείνωσαν τις κοινωνικές εντάσεις και προκάλεσαν την αύξηση της βίας με πρωταγωνιστή το αντάρτικο κίνημα Φωτεινό Μονοπάτι. Η κυβέρνηση Γκαρσία επεδίωξε στρατιωτική λύση στο θέμα της τρομοκρατίας χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Τότε καταγράφηκαν εκτελέσεις από το στρατό, όπως των 47 καμπεσίνος το 1985 και 30 ατόμων το 1988, αλλά και οι συνοπτικές εκτελέσεις 200 και πλέον κρατουμένων στη διάρκεια εξέγερσης σε φυλακές της χώρας το 1986. Σύμφωνα με επίσημη έρευνα, υπολογίζεται ότι στη διάρκεια της προεδρίας του Γκαρσία γύρω στα 1.600 άτομα εξαφανίστηκαν με βίαιο τρόπο!

https://www.instagram.com/p/BwYk0iWIq__/

Aπό την εξορία, στη δεύτερη θητεία

Πάντως, ο ακριβής ρόλος του Γκαρσία σε όλα αυτά δεν έχει εξακριβωθεί. Σύμφωνα με αμερικανική έκθεση του 1987, το κόμμα στρατολογούσε μια παραστρατιωτική οργάνωση, που συνδέεται με εκτελέσεις. Αποκαλύφτηκε ότι ο Άλαν Γκαρσία έδινε τις διαταγές για τις εκτελέσεις.

Το 1992, εξορίστηκε στην Κολομβία και έπειτα στη Γαλλία αλλά μια δεκαετία- σχεδόν- μετά επέστρεψε στο Περού για να διεκδικήσει το προεδρικό αξίωμα. Μπορεί στον πρώτο γύρο να ήρθε δεύτερος, κατάφερε να κερδίσει τον δεύτερο γύρο και ορκίστηκε πρόεδρος ξανά, το 2006.

Ο Γκαρσία επιχείρησε να διεκδικήσει την προεδρία το 2016 πάλι, αλλά η επιρροή του- παρά το γεγονός ότι ήταν άκρως δημοφιλής- δεν ήταν αρκετή και κέρδισε μόλις το 6%. Εξάλλου, το σκάνδαλο ξέσπασε κι εκείνη τη χρονιά. Ο ίδιος, ωστόσο, αρνιόταν διακαώς την όποια εμπλοκή του.

https://www.instagram.com/p/BwZWTctn0eS/

Το περίφημο σκάνδαλο διαφθοράς Odebrecht

Αστυνομικοί πήγαν στο σπίτι του γύρω στις 06.30 το πρωί για να τον συλλάβουν κατόπιν δικαστικής εντολής για μια υπόθεση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που συνδέεται με το σκάνδαλο του βραζιλιάνικου κολοσσού Odebrecht.

Μέσα σε μια δεκαετία η κατασκευαστική εταιρεία είχε δώσει μίζες συνολικού ύψους 788 εκατομμυρίων δολαρίων σε δέκα χώρες της λατινικής Αμερικής για να εξασφαλίσει συμβάσεις! Η Odebrecht παραδέχτηκε ότι δωροδόκησε αξιωματούχους στο Περού με το ποσό των 29 εκατομμυρίων δολαρίων από το 2005 μέχρι το 2014.

Λίγο πριν πεθάνει, ο Γκαρσία είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να κρυφτεί και ότι δεν σκόπευε να ζητήσει άσυλο σε άλλη χώρα, όπως είχε κάνει στο παρελθόν. Τότε, είχε ζητήσει άσυλο στην Ουρουγουάη και παρέμεινε για 16 ημέρες στην πρεσβεία της χώρας. «Δεν υπάρχει καμία απόδειξη», φώναζε!

https://www.instagram.com/p/BwYguxKgyto/

Η… πικάντικη ερωτική ζωή του

Μπορεί να υπήρξε παντρεμένος, αλλά πάντα ήταν επιρρεπής σε ερωτικές… ατασθαλίες. Εξάλλου το 2006, παραδέχθηκε δημοσίως ότι έχει ένα εξώγαμο τέκνο από μία σχέση που είχε όταν ήταν, όμως, διαζευγμένος.

Αν και οικογενειάρχη δύσκολα τον λέει κανείς, είναι πατέρας έξι παιδιών. Έχει ένα κορίτσι από τον πρώτο του γάμο, τρία κορίτσια και ένα αγόρι από το γάμο του με την Πιλάρ και ένα ακόμα αγόρι από τη σχέση του με την Ελίζαμπεθ Τσίσμαν.

https://www.instagram.com/p/BwYLJUYn5mA/

Ηλιάνα Φασόλη

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ρόουζ Χάνμπερι: Η σκανταλιάρα Μαρκησία με το ατίθασο παρελθόν που θεωρείται ως η μυστική «ερωμένη» του Ουίλιαμ (ΒΙΝΤΕΟ)

Φρανσουά Ανρί Πινό: Ο δισεκατομμυριούχος με το… καυτό παρελθόν με τη Λίντα Εβαντζέλιστα και το ρομάντζο με τη Σάλμα Χάγιεκ, σώζει την Παναγία των Παρισίων

Σχετικά άρθρα