Αρχική / Ψυχολογία / Real Life / Αυτοπεποίθηση / Εφάρμοσε αυτές τις 7 συμβουλές και κέρδισε το «ευ ζην»!
gynaika

Εφάρμοσε αυτές τις 7 συμβουλές και κέρδισε το «ευ ζην»!

Η ψυχική ευεξία είναι μια έννοια που δύσκολα εντοπίζεται από πολλούς που παλεύουν να την ορίσουν μέσα τους. Τι σημαίνει άραγε «ευ ζην»; Και πόσο εφικτός είναι ο στόχος αυτός σε μια εποχή όπου οι ψυχικές ασθένειες- και δει η κατάθλιψη- θερίζουν;

Πώς να νιώθεις όμως ότι είσαι καλά, ότι μπορείς να περάσεις έστω λίγες ημέρες ξέγνοιαστης ξεκούρασης εν όψει πασχαλινών διακοπών όταν νιώθεις ότι η απειλή και η απώλεια σε ακολουθούν καθημερινά όπου και αν πας;

Γράφει η Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Μυρσίνη Κωστοπούλου

myrsini kostopoulou

Από τη μια η προσδοκία ότι οι οικογενειακές διακοπές του Πάσχα έχουν θεραπευτικές ιδιότητες είναι απατηλή και παραπλανητική. Οι εντάσεις, οι στενοχώριες και οι αγωνίες δεν λύνονται ως δια μαγείας μέσα σε λίγες μέρες. Όσο πιο πολλά περιμένουμε άλλωστε, τόσο πιο εύκολο είναι να απογοητευτούμε.

Ο… χρυσός οδηγός με τις 7 συμβουλές

Από την άλλη η παραίτηση από την όποια προσπάθεια μας οδηγεί στον γνωστό φαύλο κύκλο της αποφυγής και της συντήρησης ενός αισθήματος αδιεξόδου. Προτείνω, λοιπόν, για τους έχοντες και μη, τα εξής:

  • Να βάλετε ρεαλιστικούς στόχους ως προς το τι περιμένετε από τον εαυτό σας, π.χ. να περάσω ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μου ή να ενδυναμώσω τους οικογενειακούς μου δεσμούς ή να  ξεκουραστώ  και να αποφορτιστώ από το εργασιακό άγχος.
  • Να φτιάξετε ένα καθημερινό πρόγραμμα για τις ημέρες των διακοπών χωρίς να αφήσετε περιθώρια για αναποφασιστικότητα και εκνευρισμό της τελευταίας στιγμής.
  • Να απαλλαγείτε από τα πρέπει και τους κανόνες και να εστιάσετε στην ιερότητα των θέλω σας.
  • Να απομυθοποιήσετε την επιτακτικότητα του «οφείλω να νιώθω καλά».
  • Να αναλογιστείτε τις στιγμές που νιώθετε εκνευρισμό και αίσθημα ματαίωσης. Δείτε αν ο τρόπος που βλέπετε τα πράγματα τελικά σας βοηθάει.
  • Να φανταστείτε τι θα συμβουλεύατε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο αν σας ζητούσε να το βοηθήσετε να νιώσει χαρούμενο στις διακοπές του.
  • Να ενισχύσετε  τη δυνατότητα συναισθηματικής επικοινωνίας με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, κάτι που η πιεσμένη καθημερινότητα τόσο πολύ μας αφαιρεί.

Μυρσίνη Κωστοπούλου
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
Κύπρου 11 & Κασσαβέτη,
Κηφισιά Τ.Κ.14561
210-3627642, 6944-315162
kostopoulou@gmail.com
www.myrsinikostopoulou.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Σταμάτα τον φόβο σου με μια και μόνο ερώτηση!

Κέρδισε αυτοπεποίθηση με μια άσκηση: Θέλει μόλις 3 λεπτά την ημέρα!

Τι σημαίνει να είσαι καλός νονός και τι πρέπει να κάνεις για το βαφτιστήρι σου

Τι δώρο να κάνω στο βαφτιστήρι μου φέτος;

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X