Βιβλίο ή e-book; Τι να επιλέξω για το παιδί μου;

Τα κινητά και τα τάμπλετ έχουν εισβάλει για τα καλά στην καθημερινότητά μας κι έχουν αρχίσει να αντικαθιστούν δραστηριότητες που παλιά κάναμε αλλιώς: παλιά είχαμε ξυπνητήρι, ξεχωριστό… gadget για να ακούμε μουσική ( από το γουόκμαν μέχρι το mp3-player), χάρτινη ατζέντα και organizer και φυσικά βιβλία από χαρτί! Τώρα έχουμε τα e-book. Όλα τα παραπάνω τείνουν να ενσωματωθούν στις λειτουργίες των… έξυπνων συσκευών έτσι ώστε να κουβαλάς και λιγότερα πράγματα αλλά και ανά πάσα στιγμή να έχεις μαζί σου όλα όσα χρειάζεσαι!

Τα e-books

Ένα τάμπλετ είναι σε κατάλληλο μέγεθος για να διαβάσεις σωστά και εύκολα ένα e-book. Πολλοί τα έχουν κιόλας αντικαταστήσει. Ωστόσο, η μαγεία του βιβλίου και για έναν ενήλικα είναι άλλη. Τι συμβαίνει όμως με τα παιδιά; Ποια η διαφορά ενός βιβλίου από ένα e-book;
Το ίδιο το τάμπλετ ως συσκευή δεν δίνει μεγάλα περιθώρια γισ αλληλεπίδραση ανάμεσα στα παιδιά και τους γονείς. Σε έρευνα που έγινε διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων ότι το τάμπλετ μειώνει τα επίπεδα συγκέντρωσης. Τα νήπια έχουν περισσότερο ενδιαφέρον να… σκρολάρουν παρά να ακούνε την ιστορία.
Οι “μπλε οθόνες” βρίσκουν τρόπους να αποσπάσουν την προσοχή ενός νηπίου…

paidi vivlio

Τα βιβλία διευκολύνουν την αλληλεπίδραση

Η έρευνα έδειξε πως όταν οι γονείς διαβάζουν βιβλία με τα παιδιά, υπάρχει ανάμεσά τους μεγαλύτερη αλληλεπίδραση από ό, τι όταν ακούνε ή βλέπουν ιστορίες στο τάμπλετ. Η φύση του μέσου, οι διαφορετικές εικόνες, τα άλλα ερεθίσματα ανοίγουν τον δρόμο για συζητήσεις, για απορίες πάνω στην ιστορία αλλά και για πιθανή συνέχισή της! Έτσι τα… χάρτινα βιβλία βοηθούν τόσο στην κοινωνικοποίηση του παιδιού όσο και στην εξάσκηση της φαντασίας του!

ΝΚ.
Με πληροφορίες από femmeactuelle.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τι μπορώ να μάθω στο παιδί μου μέσα από ένα παραμύθι;

5 + 1 τρομακτικές αλήθειες για τα κλασικά παραμύθια που διηγείσαι στα παιδιά σου

Παραμύθια: πώς καλλιεργούν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών;

Όταν η πραγματικότητα ξεπερνάει τα παραμύθια και τις ταινίες Disney

 

 

Σχετικά άρθρα