Γιατί το καθισματάκι αυτοκινήτου ίσως είναι μοιραίο για το παιδάκι μας;

Το να αγοράσετε ένα κάθισμα για το μωράκι σας για να κοιμάται στο αυτοκίνητο είναι θεμιτό και πρέπει να γίνεται. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όμως, είναι λάθος το καθισματάκι να το χρησιμοποιούμε για να βάζουμε το παιδί να κοιμάται στο σπίτι.

Ειδικότερα, νέα έρευνα προειδοποιεί για τους κινδύνους που υφίστανται εφόσον το καθισματάκι δεν χρησιμοποιείται όπως πρέπει.

Κίνδυνος για αιφνίδιο θάνατο

Οι επιστήμονες εξέτασαν περίπου 12.000 περιστατικά αιφνίδιου βρεφικού θανάτου που σχετίζονται με τον ύπνο και τα οποία αναφέρθηκαν μεταξύ 2004 και 2014. Από αυτά, το 3%, ή 348 θάνατοι, συνέβησαν ενώ το μωρό καθόταν. Τα καθίσματα αυτοκινήτων αντιπροσώπευαν το 62,9% αυτών των θανάτων, αλλά στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, το παιδί δεν πέθανε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού με αυτοκίνητο.

Από τους συνολικούς θανάτους βρεφών που εμφανίστηκαν σε καθιστή θέση, μόνο 0,2% συνέβη σε όχημα σε κίνηση ή προσωρινό χώρο στάθμευσης. Περισσότεροι από τους μισούς θανάτους που σχετίζονται με το αυτοκίνητο συνέβησαν στο σπίτι του παιδιού.

paidiko kathisma

Μην το αφήνετε να κοιμάται στο καθισματάκι

Αν και τα καθίσματα αυτοκινήτων είναι σημαντικά όταν ταξιδεύετε με ένα μωρό, είναι καλύτερο να μην αφήνετε το παιδί να κοιμάται σε αυτό το κάθισμα στο σπίτι, δηλώνουν οι ειδικοί. Το ασφαλέστερο μέρος για να κοιμηθεί ένα βρέφος / παιδί είναι μια σταθερή και επίπεδη επιφάνεια.

paidi koimatai

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι αυτές οι παρατηρήσεις δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση την ασφάλεια των καθισμάτων των αυτοκινήτων, όταν χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες για ταξίδια με αυτοκίνητα. Είναι ένας «ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για τη μεταφορά ενός μωρού και πρέπει πάντα να χρησιμοποιείται όταν μεταφέρετε ένα μωρό σε ένα μηχανοκίνητο όχημα, είτε το μωρό είναι ξύπνιο είτε κοιμάται», δήλωσαν οι ερευνητές. Ωστόσο, είναι καλύτερο να ξυπνήσετε ένα μωρό και να τον μεταφέρετε στο κρεβάτι του, αντί να τον αφήσετε να κοιμηθεί στο κάθισμα του αυτοκινήτου, όταν φτάσει στο σπίτι του.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν το αγοράσετε

Γιατί δεν πρέπει να φοράτε μπουφάν στο παιδί σας όταν βρίσκεται στο παιδικό κάθισμα του αυτοκινήτου;

Σχετικά άρθρα