Η 17χρονη Φένια ρωτά

Παρθενικός υμένας: Μπορεί να μην έχει «σπάσει» μετά την πρώτη μου φορά;

Πριν περίπου 4 μήνες είχα την πρώτη μου σεξουαλική επαφή και από τότε είμαι ενεργή στον τομέα γενικότερα. Ωστόσο, παρατήρησα ότι ο υμένας μου δεν έχει σπάσει ή αν έχει είναι ακόμα εκεί. Δεν ξέρω αν είναι πρόβλημα, αλλά θα ήθελα να ρωτήσω για να σιγουρευτώ.

Στο ερώτημά σας απαντά ο δρ. Παναγιώτης Χριστόπουλος, Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: O παρθενικός υμένας βρίσκεται στην είσοδο του κόλπου με σκοπό να τον προστατεύει από μικρόβια. Η σύσταση του υμένα μπορεί να είναι από πολύ λεπτή έως και πιο ανθεκτική.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, ο υμένας “σπάει” με την είσοδο του ανδρικού μορίου κατά την πρώτη ερωτική επαφή. Φυσικά, ρήξη του υμένα μπορεί να γίνει με οποιαδήποτε διείσδυση, δηλαδή ακόμα και σεξουαλικών βοηθημάτων ή δακτύλων κλπ.

Σε κάποιες περιπτώσεις, η σύσταση του υμένα μπορεί να είναι πιο ανθεκτική και να μη “σπάει” κατά την ερωτική επαφή. Αυτό μπορεί να προκαλεί πόνο στη σεξουαλική επαφή.

Η λύση είναι να γίνει διάνοιξη του υμένα με μια απλή  διαδικασία.

Ο μόνος τρόπος για να δείτε τι συμβαίνει είναι να σας εξετάσει από κοντά κάποιος γυναικολόγος που να έχει γνώσεις και εμπειρία πάνω σε τέτοια θέματα.

Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Έκανα σεξ πρώτη φορά. Πώς θα καταλάβω αν έσπασε ο παρθενικός υμένας;

Μπορεί να μη σπάσει ο παρθενικός υμένας λόγω… χαλαρής στύσης;

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X