Ένα τροχαίο «καθήλωσε» τον συμμαθητή μας στο κρεβάτι. Πώς να τον στηρίξουμε;

Πάω Β’ Λυκείου και σήμερα έμαθα κάτι που με «πάγωσε». Πριν από λίγες μέρες ο συμμαθητής μου είχε ένα σοβαρό τροχαίο. Ευτυχώς ζει αλλά είναι στο νοσοκομείο τυλιγμένος με γάζες έχοντας σπάσει τα περισσότερα κόκαλα. Είναι δυνατό παιδί και κάνει πλάκα με όλο αυτό, όμως από μέσα του κλαίει και βασανίζεται. Μετά από κάτι τέτοιο πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στην ψυχολογία του, πώς μπορούμε να του δώσουμε τα πάνω του και να ξεσπάσει γιατί τα κρατάει μέσα του; Ευχαριστώ πολύ!

Στο ερώτημά σας απάντησε η ψυχολόγος Λουκία Αποστολίδη

Είναι πολύ όμορφο να συναισθάνεσαι τους γύρω σου και σημαντικό να μπορείς να τους στηρίζεις. Σε κάτι τέτοιες καταστάσεις ο καθένας παίρνει τον χρόνο του και εκφράζεται όποτε είναι για τον ίδιο καλύτερα και πιο υποφερτά. Επίσης, ένας άνθρωπος μπορεί να  έχει ανάγκη να μοιραστεί αυτό που του συμβαίνει με τον κόσμο γύρω του, ένας άλλος μόνο με κοντινούς ανθρώπους και ένας άλλος να μην ξέρει πώς να εκφράσει με λόγια αυτό που βίωσε.
Το ιδανικότερο σε αυτήν την συνθήκη είναι να είσαι δίπλα στον φίλο σου όσο μπορείς, ανοιχτή να ακούσεις ό,τι θέλει να μοιραστεί, εκφράζοντας το ενδιαφέρον σου και δίνοντας κουράγιο. Θα μπορούσες να του δώσεις ένα βιβλίο με ψυχολογίας για να τον εμπνεύσει και να πάρει δύναμη…
Βέβαια δεν γνωρίζω αν έχει τη δυνατότητα να το κρατήσει τώρα, αλλά όπως και να έχει θα είναι μια όμορφη κίνηση με ένα αισιόδοξο μήνυμα. Ελπίζω να επικοινωνήσετε με τον φίλο σου όπως έχεις και εσύ ανάγκη και εύχομαι να θέλεις να φροντίζεις τον εαυτό σου με το ίδιο… νοιάξιμο που έχεις και για τους άλλους ανθρώπους.

 

Λουκία Αποστολίδη,
Ψυχολόγος, Msc Ψυχολόγος της Υγείας, Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, Δραματοθεραπεύτρια
[email protected],
http://www.psychotherapycenter.gr/

Σχετικά άρθρα