Όταν μαλώνουν οι γονείς μου χάνω τη γη κάτω από τα πόδια μου…

Θα ήθελα να μιλήσω μαζί σας για να αναφέρω ένα πρόβλημα που έχω όταν μαλώνουν οι γονείς μου: με πιάνει ένα άγχος και δεν ξέρω το γιατί και γενικά για μερικά πράγματα φοβάμαι να μην γίνουν πράγματα που θα οδηγήσουν και σε άλλους μεγαλύτερους καβγάδες…

efivos agxos

Οι καυγάδες τον γονιών μου δεν περιέχουν βία, είναι λεκτικοί. Μάλιστα, μερικές φορές και ο αδελφός μου τσακώνεται με τη μαμά μου. Εγώ δεν αντέχω αυτήν την ένταση και είμαι πολύ αγχώδες άτομο. Κάθε φορά που ακούω τις φωνές τους αισθάνομαι σαν να χάνω τη γη κάτω από τα πόδια μου. Πώς να το διαχειριστώ;

Στο ερώτημά σας απάντησε η ψυχολόγος Ειρήνη Χατζησωτηράκη

Μου περιγράφετε μια κατάσταση η οποία είναι δύσκολη και φαντάζομαι ότι σας φορτίζει πολύ αρνητικά με αποτέλεσμα να σας δημιουργεί το άγχος που αναφέρετε. Είναι λογικό όταν διαταράσσεται το πλαίσιο ασφάλειας (οικογένεια) με εντάσεις και με φωνές να νιώθουμε ότι “απειλούμαστε” γι’αυτό και νιώθουμε συναισθήματα όπως άγχος, φόβο, ανασφάλεια.

Μιλήστε ανοιχτά για ό,τι σας απασχολεί!

Αυτό όμως γίνεται γιατί όλη αυτή η ένταση περνάει και σε εμάς, μας επηρεάζει με αποτέλεσμα άθελά μας να περνούμε μέρος σε αυτήν τουλάχιστον συναισθηματικά. Καλό είναι να εκφράσετε τον προβληματισμό σας στην οικογένεια σας και να τους πείτε πώς σας κάνει να νιώθετε όλη αυτή η αλληλεπίδραση και να βρείτε έναν τρόπο να το αλλάξετε.

Η λεκτική βία είναι ισοδύναμη οποιασδήποτε άλλης βίας…

Η επικοινωνία είναι σημαντική μέσα στην οικογένεια να γίνεται μέσω συζήτησης και όχι μέσω φωνών, καβγάδων η προσβολών. Η λεκτική βία είναι ισοδύναμη οποιαδήποτε άλλης βίας και αφορά τα όρια μας και τις βάσεις πάνω στις οποίες σχετιζομαστε. Η συμβολή ενός ειδικού θα βοηθούσε στο να αλλάξει όλο αυτό το σχήμα αλληλεπίδρασης και να θέσει νέες βάσεις στην επικοινωνία μεταξύ σας.

 

Χατζησωτηράκη Ειρήνη
Ψυχολόγος- Προσωποκεντρική ψυχοθεραπεύτρια
Σύμβουλος γάμου και οικογένειας

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Kαβγάδες στο σπίτι: Πώς επηρεάζουν την ψυχολογία του παιδιού και την απόδοση στα μαθήματα

Οι γονείς αποφάσισαν να χωρίσουν. Πώς το λένε στα παιδιά;

Μην καβγαδίζετε μπροστά στα παιδιά σας: Δείτε γιατί

Σχετικά άρθρα