Εκλογές 2019: Ποια ηχηρά ονόματα δεν τα κατάφεραν και έμειναν έξω από τη Βουλή – Οι… εκπλήξεις της κάλπης και ο «αγώνας» του Παναγιώτη Κουρουμπλή

Από το πρώτο λεπτό της ανακοίνωσης ότι είναι ο πρωθυπουργός της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναλάβει δράση με σκοπό να κάνει πράξη όσα όλα έχει εξαγγείλει.

Το νέο μοντέλο διακυβέρνησης και τις 12 προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου ανέπτυξε στην πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Όπως τόνισε ο ίδιος, «έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές τους να αλλάξουν την Ελλάδα».

https://www.instagram.com/p/BzvLA2koMDC/

Εκτός Βουλής για πέντε ψήφους;

Εξάλλου, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και παρουσία του κου Μητσοτάκη, ορκίστηκε το μεσημέρι της Τρίτης (9/7) η νέα κυβέρνηση στο Προεδρικό Μέγαρο. Ανάμεσά τους ηχηρά ονόματα της πολιτικής σκηνής, όπως ο Νίκος Δένδιας, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Παναγιώτης Πικραμμένος και ο Βασίλης Κικίλιας.

Ωστόσο, εκπλήξεις και ανατροπές έκρυβε το αποτέλεσμα της κάλπης των εκλογών της Κυριακής 7 Ιουλίου για όλα τα κόμματα, καθώς πρωτοκλασάτα ονόματα έμειναν εκτός της νέας Βουλής. Πάντως, την εκ νέου καταμέτρηση των σταυρών προτίμησης στον Β2′ Δυτικό Τομέα Αττικής ζήτησε ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής. Φαίνεται πως έμεινε εκτός Βουλής για πέντε ψήφους!

Οι… γαλάζιοι βουλευτές που μένουν εκτός Βουλής

Θεόδωρος Φορτσάκης: Α’ Αθήνας

Είναι βουλευτής Επικρατείας, γεννημένος στις 17 Σεπτεμβρίου 1954. Είναι Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διδάξει από το 1990 μεγάλο αριθμό μαθημάτων του Δημοσίου Δικαίου, ιδίως Διοικητικό Δίκαιο και Φορολογικό Δίκαιο, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.
Επίσης, είναι δικηγόρος στον Άρειο Πάγο.

Νίκος Ρωμανός: Βόρειος Τομέας της Β’ Αθηνών

Γεννήθηκε στο Μαρούσι το 1981. Σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Essex και έκανε μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Cardiff. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα δούλεψε στο τμήμα Marketing του Αθήνα 2004, ενώ αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες έφυγε για Κατάρ.

Εκεί εργάστηκε ως υπεύθυνος για το branding όλων των μη αθλητικών εγκαταστάσεων για τους Ασιατικούς Αγώνες του 2006. Στα τέλη του 2014 άρχισε να γράφει πολιτικά στα social media και στη συνέχεια άρθρα κάθε εβδομάδα στο «Liberal» και σποραδικά σε «Πρώτο Θέμα», «Ελεύθερο Τύπο» και άλλα Μέσα.

Έτσι κατέστη εφικτή η πρώτη επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος εξέφρασε ενδιαφέρον για τα πολιτικά σχόλια και άρθρα του. Κάπως έτσι ξεκίνησε η πολιτική του πορεία σταδιακά ως Αναπληρωτής Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και μετέπειτα στο Γραφείο Τύπου ως Αναπληρωτής Εκπρόσωπος, φτάνοντας να γίνει υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία. Είναι παντρεμένος με τη Μιρέλλα και έχουν 2 παιδιά: τον Άρη και τη Μαρίνα, δίδυμα, 1,5 έτους.

Πάνος Παναγιωτόπουλος: Νότιος Τομέας

Είναι Έλληνας δημοσιογράφος, δικηγόρος, πολιτικός και βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία. Μέχρι να ισχύσει η απαγόρευση άσκησης επαγγέλματος για τους πολιτικούς, άσκησε τηλεοπτική και έντυπη δημοσιογραφία και δικηγορία, με ειδίκευση, κυρίως, στις ποινικές και εταιρικές υποθέσεις και με δικό του δικηγορικό γραφείο στην Αθήνα.

Εκλεγόταν συνεχώς, από τον Απρίλιο του 2000 έως και τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Β΄ Αθηνών. Την περίοδο που η Νέα Δημοκρατία ήταν στην αντιπολίτευση, εξελέγη μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος και ανέπτυξε εντονότατη δραστηριότητα, τόσο εντός, όσο και εκτός Κοινοβουλίου, δίπλα στον Κώστα Καραμανλή.

Διετέλεσε Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας στην πρώτη κυβέρνηση Καραμανλή (Μάρτιος 2004).

Γιάννης Καλλιάνος: Νότιος Τομέας

Είναι Έλληνας πολιτικός, μετεωρολόγος και μαθηματικός (απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πατρών) και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Κατάγεται από το Δρέπανο Αργολίδας. Έχει εργαστεί στους τηλεοπτικούς σταθμούς της ΕΤ1, της ΝΕΤ και του OPEN TV, αλλά και στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Βήμα Fm, Πρώτο Θέμα, Παραπολιτικά κτλ. Επιπλέον, έχει εργαστεί ως καθηγητής μαθηματικός στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Γεράσιμος Γιακουμάτος: Νότιος Τομέας

Είναι Έλληνας ιατρός παθολόγος, συνδικαλιστής και πολιτικός, με καταγωγή από Κεφαλλονιά. Λαμβάνοντας την ειδικότητα του κλινικού παθολόγου, εργάσθηκε σε διάφορα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία. Ξεκίνησε τη συνδικαλιστική του δράση το 1983 όταν εξελέγη πρόεδρος της Τ.Ο. Χαλανδρίου της Νέας Δημοκρατίας. Το 1985 έγινε μέλος της ΕΙΝΑΠ και τον επόμενο χρόνο εξελέγη μέλος του Δ.Σ. του ΙΣΑ (Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών).

Το 1988 εξελέγη αντιπρόεδρος του ΙΣΑ. Το 1991 διορίστηκε υποδιοικητής του ΙΚΑ θέση που διατήρησε μέχρι το 1993. Στην πολιτική σκηνή της χώρας εμφανίστηκε στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές του 1993 θέτοντας υποψηφιότητα με την παράταξη της ΝΔ στην Εκλογική περιφέρεια Β΄ Αθηνών όπου και εκλέχθηκε βουλευτής λαμβάνοντας 54.228 σταυρούς προτίμησης.

Είναι έγγαμος με την Ελένη Θεοδώρου με την οποία απέκτησε δύο θυγατέρες, τη Ζωή, σχεδιάστρια μόδας, και την Ευαγγελία η οποία είναι δικηγόρος Αθηνών και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μένουν έξω από τη Βουλή

Μυρσίνη Ζορμπά: Α’ Αθήνας

Ήταν υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού. Διετέλεσε μέλος της Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (2000 – 2004), εκδότρια (εκδόσεις «Οδυσσέας» 1973 – 1992), πρώτη διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (1995 – 1999), και πρόεδρος του ΔΣ της εθελοντικής οργάνωσης «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού» (2004 – 2016). Είναι πολιτικός επιστήμων, και ερευνήτρια πολιτισμικής πολιτικής.

Ράνια Σβίγκου: Α’ Αθήνας

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Εντάχτηκε από το 2000 στη Νεολαία Συνασπισμού, διετέλεσε μέλος της Γραμματείας του Κεντρικού Συμβουλίου της οργάνωσης, καθώς και μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων των Φοιτητικών Συλλόγων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συμμετείχε στο Ελληνικό και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό φόρουμ από την ίδρυσή τους και ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και του Γραφείου Τύπου του.

Τέρενς Κουίκ: Βόρειος Τομέας Β’ Αθηνών

Από τον Νοέμβριο του 2016 διετέλεσε Υφυπουργός Εξωτερικών στηρίζοντας τη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ενώ τον Φεβρουάριο του 2019 ορκίστηκε ξανά βουλευτής αντικαθιστώντας τον Θανάση Παπαχριστόπουλο που παραιτήθηκε.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 18 Φεβρουαρίου του 1947. Σπούδασε, για ένα χρόνο, στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή και είναι απόφοιτος του Παντείου Πανεπιστημίου. Παντρεύτηκε και χώρισε δύο φορές και έχει τρία παιδιά (γιος του είναι ο σκηνοθέτης Ρίτσαρντ Κουίκ).

https://www.youtube.com/watch?v=6Jb2zFmU1K0

Αννέτα Καββαδία: Βόρειος Τομέας Β’ Αθηνών

Είναι Ελληνίδα δημοσιογράφος και πολιτικός, πρώην βουλευτής Β’ Αθηνών εκλεγμένη με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου 2015 και τον Σεπτέμβριο του 2015 εξελέγη στο ελληνικό κοινοβούλιο με το ψηφοδέλτιο του πρώην κυβερνόντος κόματος. Ήταν υποψήφια στην ίδια περιφέρεια στις εκλογές του 2019 αλλά δεν εξελέγη.

Ελένη Αυλωνίτου: Βόρειος Τομέας Β’ Αθηνών

Είναι Ελληνίδα πρωταθλήτρια στην κολύμβηση και ερευνήτρια εργοφυσιολόγος, καθώς και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθήνας. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Ξεκίνησε την κολύμβηση σε ηλικία 10 ετών στον Εθνικό Γυμναστικό Σύλλογο Αθηνών, ένα από τα αρχαιότερα αθλητικά σωματεία της χώρας.

Στα φοιτητικά της χρόνια τη δεκαετία του 1980, ήταν μέλος της Πανσπουδαστικής ΣΚ. Το 1989 έγινε μέλος του ενιαίου Συνασπισμού, μετέχοντας στο αθλητικό τμήμα. Μετά την αποχώρηση του ΚΚΕ από τον ενιαίο Συνασπισμό το 1991, η Ελένη Αυλωνίτου παρέμεινε στον «Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου».

Το 2004 η Αυλωνίτου υποστήριξε τη συμμετοχή του Συνασπισμού στον ΣΥΡΙΖΑ και την ίδια χρονιά ήταν πάλι υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές στη Β’. Το 2006 και το 2010 ήταν υποψήφια δήμαρχος στο Γαλάτσι, επικεφαλής της Αριστερής Δημοτικής Κίνησης «ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ». Και τις δύο φορές εκλέχτηκε δημοτική σύμβουλος.

Κατερίνα Παπακώστα: Νότιος Τομέας

Eίναι Ελληνίδα πολιτικός και πρώην βουλευτής. Είναι πρόεδρος της Νέας Ελληνικής Ορμής και Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Διετέλεσε και πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας από το 1988, με ευθύνη για την ενημέρωση του πολιτικού προγράμματος. Το 1990, ήταν υποψήφια Δήμαρχος στην Αγία Βαρβάρα, ενώ το 1997, εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2000 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Β’ Αθηνών, θέση στην οποία επανεξελέγη για δύο συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις (2004 και 2007). Τον Ιούνιο του 2014, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς την τοποθέτησε υφυπουργό Υγείας, ύστερα από ανασχηματισμό που πραγματοποίησε.

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: Νότιος Τομέας

Είναι Έλληνας πολιτικός και πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς. Είναι διδάκτωρ αγροτικής οικονομίας, ενώ έχει διδάξει σε διάφορα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της Ελλάδας και του εξωτερικού. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στις 10 Σεπτεμβρίου 2015 ανακοινώθηκε η τοποθέτησή του ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας της εκλογικής συνεργασίας Δημοκρατική Συμπαράταξη, στην οποία συμμετέχουν το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, η Δημοκρατική Αριστερά και οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία.

Στις 20 Ιανουαρίου 2019 διεγράφη από την κοινοβουλευτική ομάδα, καθώς δήλωσε πως θα υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Λίγους μήνες μετά, ανέλαβε υπουργός Τουρισμού στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Στις βουλευτικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια Β3′ Νότιου Τομέα Αθηνών, αλλά δεν εξελέγη.

https://www.youtube.com/watch?v=cVcLhuvEgGA

Γιώργος Κυρίτσης: Νότιος Τομέας

Είναι δημοσιογράφος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει γεννηθεί το 1965 στην Αθήνα. Πριν την είσοδό του στην πολιτική εργαζόταν για χρόνια στην «Αυγή». Έγινε βουλευτής της ΙΣΤ’ Κοινοβουλευτικής περιόδου στις 15 Ιουλίου 2015 αντικαθιστώντας τον Νίκο Χουντή, και βουλευτής της ΙΖ’ Κοινοβουλευτικής περιόδου στις 25 Μαΐου 2016 αντικαθιστώντας την Βασιλική Κατριβάνου. Τον Μάρτιο του 2016 ορίστηκε εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού για το προσφυγικό.

Νίκος Τόσκας: Δυτικός Τομέας

Είναι Έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός, υποστράτηγος Τεθωρακισμένων εν αποστρατεία. Είναι απόφοιτος της Σχολής Ευελπίδων, τη Σχολής Πολέμου και της Σχολή Εθνικής Άμυνας. Διατέλεσε, μεταξύ άλλων, διευθυντής του Επιτελικού Γραφείου του αρχηγού ΓΕΕΘΑ (1999-2002) στρατηγού Μανούσου Παραγιουδάκη και καθηγητής Τακτικής στην Σχολή Πολέμου.

Το 2006 εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ και το 2008 άρχισε να εργάζεται στο ΙΣΤΑΜΕ. Στη συνέχεια, από τον Οκτώβριο του 2009 ήταν διευθυντής του πολιτικού γραφείου του τότε αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Μπεγλίτη, μέχρι τον Ιούνιο του 2011 που παραιτήθηκε.

Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 εξελέγη βουλευτής Επικρατείας με τον ΣΥΡΙΖΑ και ορίστηκε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας. Στις 3 Αυγούστου 2018, ως αποτέλεσμα της καταστροφικής πυρκαγιάς της Ανατολικής Αττικής στο Μάτι, παραιτήθηκε από το αξίωμά του.

Παναγιώτης Ρήγας: Δυτικός Τομέας

Είναι Έλληνας πολιτικός. Έχει χρηματίσει Έπαρχος, Νομάρχης, Βουλευτής και Υφυπουργός. Γεννήθηκε το 1956 στην Καλαμάτα. Σπούδασε Δημόσιο Δίκαιο και Πολιτικές Επιστήμες στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του με μεταπτυχιακό στο Διεθνές Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο της Νίκαιας (Γαλλία).

Εξελέγη Νομάρχης Κυκλάδων το 1994 και το 1998, ενώ το 2002 εξελέγη νομαρχιακός σύμβουλος Κυκλάδων. Το 2004 εξελέγη Βουλευτής Κυκλάδων με το ΠΑΣΟΚ, και επανεξελέγη το 2007 και το 2009. Από το Σεπτέμβριο 2010 έως και τον Ιούνιο του 2011 ήταν Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στην Κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου 2009.

https://www.youtube.com/watch?v=nTP1tiBcHvA

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Νέα Δημοκρατία: Ορκίστηκε η κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη – Ποιοι είναι οι «βετεράνοι» και ποιοι οι… πρωτάρηδες

Κώστας Μπακογιάννης: Ο έρωτας με τη Σία, το διαζύγιο και ο τραγικός θάνατος του πατέρα του!

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η θερμή αγκαλιά στη γυναίκα του και τα παιδιά του (ΒΙΝΤΕΟ)

Μαρέβα Γκραμπόφσκι: Η δυναμική, Ελληνοπολωνή κόρη επιχειρηματία που βρήκε «καταφύγιο» στη σχέση της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Δημήτρης Χριστόφιας: Ο Ελληνοκύπριος βιοπαλαιστής από φτωχή, πολύτεκνη οικογένεια που δούλευε από τα 10 του – Γιατί άλλαξε το επώνυμό του και ποια αποκαλούσε «δεύτερη μάνα»

Γ. Κουμουτσάκος: Πολιτικός, σύζυγος, πατέρας και λάτρης της ροκ

Σχετικά άρθρα