Παχαίνει το καρπούζι; Πόσο μπορώ να τρώω καθημερινά;

Παχαίνει το καρπούζι; Πόσο μπορώ να τρώω καθημερινά; Ποια είναι η διατροφική αξία του πιο δημοφιλούς καλοκαιρινού φρούτου;

Γράφει η διαιτολόγος – διατροφολόγος Κωνσταντίνα Ηλιοπούλου

Το καρπούζι είναι μια γλυκιά επιλογή και είναι ένας πολύ καλός τρόπος να παραμείνετε δροσεροί και ενυδατωμένοι, ακόμα και στις πιο καυτές καλοκαιρινές ημέρες. Αυτό το εξαιρετικό φρούτο “έρχεται” από την Νότια Αφρική και παρέχει πολλά οφέλη στην υγεία μας.

Ας δούμε τώρα την διατροφική αξία καθώς και τα οφέλη του

To καρπούζι αποτελείται κυρίως από νερό (92%) και υδατάνθρακες (7,5%). Δεν παρέχει σχεδόν καθόλου πρωτεΐνη και λίπος αλλά είναι πλούσιο σε πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες (Α, Β6, Β1, C), λυκοπένιο, β-καροτένιο, κάλιο και μαγνήσιο.

100 γραμμάρια (2/3 φλιτζάνι) καρπουζιού:

  • Θερμίδες: 30 Kcal
  • Πρωτεΐνη: 0,6 γραμμάρια.
  • Υδατάνθρακες: 7,6 γραμμάρια.
  • Σάκχαρα: 6,2 γραμμάρια.
  • Ίνες: 0,4 γραμμάρια.
  • Λίπος: 0,2 γραμμάρια.
  • Βιταμίνη C: 21% (RDI) .
  • Βιταμίνη Α: 18% (RDI).
  • Κάλιο: 5% (RDI).
  • Μαγνήσιο: 4% (RDI).
  • Βιταμίνες Β1, Β5 και Β6: 3% (RDI).

(*RDI=Ημερήσια πρόσληψη αναφοράς)

Οφέλη καρπουζιού

karpouzi

  •  Διαθέτει βιταμίνη B6, απαραίτητη για τη σύνθεση της σεροτονίνης, της μελατονίνης και της ντοπαμίνης. Οι τελευταίες συμβάλλουν σημαντικά στην ομαλή νευρική λειτουργία.
  • Η υψηλή περιεκτικότητά του σε λυκοπένιο (ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία), το καθιστά ασπίδα προστασίας έναντι χρόνιων εκφυλιστικών νοσημάτων και καρκίνου.
  • Μια μερίδα καρπούζι παρέχει 21% της καθημερινής σας συνιστώμενης πρόσληψης σε βιταμίνη C. Η βιταμίνη C είναι γνωστό ότι βελτιώνει την υγεία της καρδιάς, βοηθά στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνων και βοηθά στη αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος.
  • Τα σπόρια του περιέχουν την ουσία cucurbocitrin, η οποία συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην ομαλή νεφρική λειτουργία.
  • Ο δροσερός χυμός του προκαλεί διούρηση (λόγω των κιτρουλίνης & αργινίνης). Η συχνή του κατανάλωση αποτελεί «φάρμακο» για τις κυστίτιδες, την ουρική αρθρίτιδα και άλλες φλεγμονές του ουροποιητικού συστήματος.
  • Η χαμηλή περιεκτικότητά του σε σάκχαρα το καθιστά μια καλή επιλογή ακόμα και στους διαβητικούς.

Διατροφικοί συνδυασμοί

  •  1 φέτα Κρητική μυζήθρα, 1 φέτα καρπούζι & Καρύδια
  • 1 φέτα Καρπούζι, 1 Γιαούρτι 2%, Κανέλα & Ξηρούς Καρπούς
  • Φρουτοσαλάτα με Καρπούζι, πεπόνι, ροδάκινο, Μέλι 1κ.γλ & Αμύγδαλα
  • Χυμός ή Smoothies

Επομένως, λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς του σε θερμίδες, μπορείτε να το συμπεριλάβετε στην καθημερινή σας διατροφή χωρίς φόβο, ακόμη και αν ακολουθείτε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, με τη μορφή γρανιτών ή χυμών, σε φρουτοσαλάτες, σε συνδυασμό με τυριά χαμηλών λιπαρών, με δημητριακά και γιαούρτι χαμηλών λιπαρών.

 

Ηλιοπούλου Κωνσταντίνα

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

www.logodiatrofis.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Αλλεργία στο καρπούζι: Ποια τα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζεται

Έχω σάκχαρο. Μπορώ να τρώω καρπούζι και σταφύλι;

Καρπούζι και Πεπόνι: Η διατροφική αξία των δύο αγαπημένων καλοκαιρινών φρούτων

Σαλάτα με καρπούζι και φέτα

 

Σχετικά άρθρα