Μπορείς να εξαφανίσεις την κυτταρίτιδα αλλάζοντας διατροφικές συνήθειες;

Η κυτταρίτιδα είναι ένα συχνό φαινόμενο που έχει απασχολήσει τους περισσότερους από εμάς κατά καιρούς και κυρίως των γυναικείο πληθυσμό σε υψηλό ποσοστό (98%). Εννοείται ότι θέλεις να την εξαφανίσεις! Αρκεί να αλλάξεις κάποιες κακές διατροφικές συνήθειες για να το καταφέρεις;

Γράφει η Κωνσταντίνα Ηλιοπούλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Παρόλο που η κυτταρίτιδα δεν αποτελεί απειλή για τη σωματική σας υγεία, συχνά θεωρείται δυσάρεστη και ανεπιθύμητη. Αυτό μπορεί να αποτελέσει πηγή άγχους και ειδικά για όσους την εμφανίζουν. Ας δούμε λοιπόν τι είναι αυτό το συνηθισμένο φαινόμενο.

Τι είναι η κυτταρίτιδα;

Η κυτταρίτιδα,παρατηρείται σχεδόν αποκλειστικά στις γυναίκες και αναπτύσσεται συνήθως στους μηρούς, την κοιλιά και τους γλουτούς. Είναι μια κατάσταση που κάνει το δέρμα σας να εμφανίζεται ανώμαλο και χαραγμένο.Προκαλείται από αλλαγές στη δομή των λιπώδη κυττάρων και των συνδετικών ιστών που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του δέρματός σας. Αυτές οι αλλαγές μπορούν να κάνουν τα λιπώδη κύτταρα να γίνουν πολύ μεγάλα και να σπρώξουν προς τα έξω στον συνδετικό ιστό κάτω από το δέρμα σας.

Επιπλέον, οι αλλαγές στην παροχή αίματος σε περιοχές που έχουν προσβληθεί από κυτταρίτιδα μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλέον συλλογή υγρών στον ιστό.Αυτό δίνει στο δέρμα σας την ανώμαλη εμφάνιση που σχετίζεται με την κυτταρίτιδα.

Βαθμός σοβαρότητας της κυτταρίτιδας

Συχνά βάση της σοβαρότητάς κατηγοριοποιείται ως εξής:

Βαθμός 1: Ελάχιστής σοβαρότητας.
Βαθμός 2: Μέτριας σοβαρότητας.
Βαθμός 3: Υψηλής σοβαρότητας.
Ωστόσο, δεν υπάρχει μια τυποποιημένη μέθοδος για την αξιολόγηση και την κατηγοριοποίηση αυτής της κατάστασης.

Τι προκαλεί την κυτταρίτιδα;

Ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι αναπτύσσουν κυτταρίτιδα εξακολουθεί να μην είναι πλήρως κατανοητός, αλλά πιθανότατα προκαλείται από ένα συνδυασμό παραγόντων. Οι πιο κοινές θεωρίες αφορούν τις ορμόνες, το φύλο, τον τρόπο ζωής και τη φλεγμονή. Ωστόσο, η ηλικία και το σχήμα σώματος μπορούν επίσης να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο.

Ορμόνες

Η κυτταρίτιδα αναπτύσσεται λόγω των αλλαγών στο μέγεθος και τη δομή των λιπώδη κυττάρων.Γι ‘αυτό έχει προταθεί ότι οι ορμόνες όπως η ινσουλίνη και οι κατεχολαμίνες, οι οποίες εμπλέκονται στη διάσπαση και αποθήκευση λιπών, θα μπορούσαν να παίξουν βασικούς ρόλους στο σχηματισμό της.

Επιπλέον, δεδομένου ότι η κυτταρίτιδα παρατηρείται σχεδόν αποκλειστικά στις γυναίκες, πιστεύεται ότι η γυναικεία ορμόνη (οιστρογόνα) θα μπορούσε να παίξει ένα ρόλο. Τείνει επίσης να επιδεινώνεται σε περιόδους που οι γυναίκες βιώνουν αλλαγές στα επίπεδα των οιστρογόνων, όπως η εγκυμοσύνη και η εμμηνόπαυση.

Ωστόσο,ο ακριβής ρόλος που παίζουν οι ορμόνες στον σχηματισμό κυτταρίτιδας είναι επί του παρόντος ακόμη άγνωστος.

Φύλο

Οι γυναίκες είναι πολύ πιθανότερο να αναπτύξουν κυτταρίτιδα από τους άνδρες.Ένας από τους λόγους είναι οι διαφορές στον τρόπο με τον οποίο ο συνδετικός ιστός και τα λιπώδη κύτταρα των γυναικών είναι τοποθετημένα κάτω από το δέρμα.Οι γυναίκες τείνουν έχουν μεγαλύτερο αριθμό λιποκυττάρων από τους άνδρες.

Τρόπος ζωής

Η εμφάνιση της κυτταρίτιδας μπορεί να επιδεινωθεί από τη συσσώρευση υγρού στους περιβάλλοντες ιστούς. Έχει προταθεί ότι οι μεταβολές στην κυκλοφορία αίματος των περιοχών που πλήττονται από την κυτταρίτιδα θα μπορούσαν εν μέρει να φταίξουν γι’ αυτό. Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να προκληθεί από έναν κακό τρόπο ζωής(υψηλή κατανάλωση αλκοόλ, αλατιού, ραφιναρισμένων σακχάρων κλπ).

Φλεγμονή

Μια άλλη θεωρία είναι ότι η κυτταρίτιδα είναι μια διαταραχή του συνδετικού ιστού που προκαλείται από χρόνια φλεγμονή. Μερικοί επιστήμονες έχουν βρει κύτταρα ανοσίας που συνδέονται με χρόνια φλεγμονή, όπως μακροφάγα και λεμφοκύτταρα, σε ιστό που έχει προσβληθεί από κυτταρίτιδα.

Η διατροφή παίζει ρόλο στην ανάπτυξη της κυτταρίτιδας;

Ο ρόλος της διατροφής στην ανάπτυξη και τη θεραπεία της κυτταρίτιδας δεν έχει ακόμη ερευνηθεί καλά. Μια ομάδα επιστημόνων έχει αναφέρει ότι μια δίαιτα που περιέχει υπερβολικές ποσότητες υδατανθράκων και αλατιού μπορεί να επιδεινώσει την κυτταρίτιδα. Να αλλάξετε επομένως διατροφικές συνήθειες;

Αυτό συμβαίνει επειδή θα μπορούσε να αυξήσει τα επίπεδα της ινσουλίνης στο αίμα, να προωθήσει την αύξηση του συνολικού σωματικού λίπους, καθώς και στην αύξηση των υγρών του σώματος (κοινώς κατακράτηση υγρών).

Επομένως, καλό θα είναι να διασφαλίσετε μια διατροφή που να μην περιέχει υπερβολικές ποσότητες ραφιναρισμένων σακχάρων ή υδατανθράκων και αλατιού που θα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξησή βάρους,καθώς η αύξηση αυτή συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης κυτταρίτιδας.

Συνεπώς, είναι σημαντικό η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, που αυτό θα το εξασφαλίσετε με μια ισορροπημένη διατροφή.

Παρ ‘όλα αυτά, δεδομένου ότι η κυτταρίτιδα εμφανίζεται σε όλες σχεδόν τις γυναίκες, η αποφυγή της μπορεί να μην είναι δυνατή, όμως η απώλεια βάρους συχνά προωθείται ως ένας καλός τρόπος για να απαλλαγείτε από την κυτταρίτιδα.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η απώλεια βάρους βοήθησε στη μείωση της σοβαρότητας της κυτταρίτιδας στους περισσότερους ανθρώπους, ειδικά σε εκείνους που ήταν υπέρβαροι.

Οι διαφορές στη δομή και την ελαστικότητα του συνδετικού ιστού, καθώς και η κατακράτηση υγρών, μπορούν να συμβάλουν στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Όμως οι περισσότεροι άνθρωποι θα διαπιστώσουν ότι η απώλεια βάρους βελτιώνει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας, αλλά αυτό δεν είναι εγγυημένο για όλους.

Συνοπτικά, δεν υπάρχει κάποια ειδική διατροφή που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος για την εξομάλυνση της καθώς βασίζεται και σε άλλους μη τροποποιήσιμους παράγοντες (ορμόνες , φύλο κ.λπ.), παρ’ όλα αυτά μια ισορροπημένη διατροφή και ένα υγιές σωματικό βάρος μπορεί να έχουν θετικά αποτελέσματα!

Ηλιοπούλου Κωνσταντίνα

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

www.logodiatrofis.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Γιατί οι γυναίκες έχουν κυτταρίτιδα;

Ποιες τροφές προκαλούν κυτταρίτιδα;

10 συμβουλές κατά της κυτταρίτιδας

 

Σχετικά άρθρα