Συνεχείς καβγάδες στην οικογένεια: Πώς τους διαχειρίζονται τα παιδιά;

Έχω μερικά προβλήματα και θα ήθελα πολύ μια βοήθεια! Αρχικά πώς μπορώ να διαχειριστώ τους καβγάδες στην οικογένεια; Για την ακρίβεια, οι γονείς μου συνέχεια τσακώνονται. Η μάνα μου συνέχεια κλαίει. Ο πατέρας μου τη βρίζει και μάλιστα μπροστά στην 7χρονη αδερφή μου! Αυτό που με εκνεύρισε ήταν ότι η μητέρα μου γύρισε και μου είπε ότι η αδερφή μου μισεί τον πατέρα μου. Όμως δεν είναι δυνατόν να το κάνει αυτό καθώς ο πατέρας μου της παρέχει τα πάντα: ούτε εγώ δεν είχα ό,τι της παρέχει.

Προσπαθώ να πω στην μητέρα μου να αλλάξει συμπεριφορά απέναντι στον πατέρα μου. ώστε να αποφευχθούν οι συνεχείς καβγάδες στην οικογένεια. Ο πατέρας μου εργάζεται πολλές ώρες και έχει κάποια ψυχολογικά προβλήματα και η μητέρα μου βρίσκει αφορμές συνέχεια. Αν αργήσει το βράδυ ο πατέρας μου του φωνάζει κλπ. Τα ρίχνει συνέχεια σε αυτόν και με παίρνει τηλέφωνα και μου λέει ότι αυτός φταίει κλπ.

Σας παρακαλώ, βοηθήστε με!

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής Μάριος Παππάς

Σίγουρα το να διαχειριστεί κάποιος τους καβγάδες των γονιών του δεν είναι και πολύ εύκολο και δύσκολα μπορεί να μείνει κάποιος αμέτοχος σε μια τέτοια συνθήκη.

Δυστυχώς από τα λεγόμενα σου παρατηρώ πως κι εσύ έχεις μπει σε μια τέτοια παγίδα και κάνεις το διαιτητή και έχεις πάρει θέση κάτι που συνεπάγεται και το αντίστοιχο ψυχολογικό φορτίο.

Ο πιο αδύναμος κρίκος σε όλη αυτή την κατάσταση είναι η εφτάχρονη αδερφή σου που δεν έχει ούτε την ωριμότητα ούτε εκείνα τα εργαλεία ώστε να ξεφύγει από αυτή την κατάσταση και γίνεται έρμαιο.

Οι γονείς σου είναι υπεύθυνοι να βρουν λύσεις στα μεταξύ τους προβλήματα

Αυτό που σε πρώτη φάση οφείλεις να κάνεις είναι να επικεντρωθείς περισσότερο στη δική σου ζωή και στον εαυτό σου. Οι γονείς σου είναι ενήλικοι και οι ίδιοι οφείλουν να δώσουν την όποια λύση στα προβλήματα τους, όσο σκληρό και αν ακούγεται αυτό, καθώς εκείνοι είναι υπεύθυνοι για τις πράξεις τους ή τα λόγια τους.

goneis paidi diazygio

Είσαι σε μια ηλικία που μπορείς να έχεις τη δική σου ζωή και να διαχειριστείς μια τέτοια κατάσταση κάνοντας κάποια πράγματα από τα παρακάτω.

Η ευθύνη  για τους καβγάδες στην οικογένεια ανήκει στους γονείς σου! 

Να θυμάσαι ότι την ευθύνη για ότι συμβαίνει την έχουν οι δικοί σου και εσύ δεν είσαι μέρος του προβλήματος και προφανώς τα δικά τους προβλήματα δεν έχουν σχέση με το πως μπορεί να αισθάνονται για σένα.

Βρες πράγματα για να ξεχνιέσαι!

Είσαι σε μια πολύ δημιουργική ηλικία και σίγουρα θα μπορείς να κάνεις αρκετά πράγματα τα οποία θα σε κάνουν να ξεχνιέσαι και να περνάς καλά. Χόμπι,φίλοι,σπουδές,διασκέδαση είναι εκεί για σένα και σε περιμένουν. Η ζωή σου είναι εκεί έξω και δεν πρέπει να γίνεται θυσία στον κυκεώνα των οικογενειακών προβλημάτων για τα οποία και δεν ευθύνεσαι.

Μην πάρεις το μέρος κανενός

Όπως ανέφερα και στην εισαγωγή, προσπάθησε να αποφύγεις το να πάρεις το μέρος είτε της μητέρα σου είτε του πατέρα σου.Το μόνο που καταφέρνεις με αυτό είναι να γίνεσαι μέρος του προβλήματος και όχι κομμάτι της όποιας λύσης.

Αν κάνεις κάποια από αυτά, έπειτα με καθαρό μυαλό μπορείς να τους μιλήσεις και να τους πεις πως αισθάνεσαι με όλα αυτά και πως σε κάνουν να νιώθεις για να ακούσεις τι έχουν να σου πουν.Αν τα προβλήματα τους είναι ανυπέρβλητα ίσως θα έπρεπε να σκεφτούν αν αξίζει τον κόπο να είναι μαζί,αν πάλι θέλουν να προσπαθήσουν να σώσουν το γάμο τους και υπάρχει προοπτική ίσως, αν επισκεφτούν κάποιον ειδικό, ναι βοηθηθούν στο να βελτιώσουν την μεταξύ τους επικοινωνία.

Μάριος Παππάς
Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπευτής (Γνωσιακή – Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία)
Τηλέφωνο Επικοινωνίας:6946945826
E-mail:[email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Καβγάδες στην οικογένεια: Όταν δεν υπάρχει ουσιαστική σχέση μάνας και κόρης

Καβγάδες αδελφών: Αξίζει να βάζεις μια σχέση πάνω από την οικογένειά σου;

Καβγάδες γονέων: Πόσο τραυματικοί είναι για τα παιδιά;

 

 

Σχετικά άρθρα