Δεν αντέχω άλλο τους γονείς μου! Θέλουν να βάλουν κάμερες στο φοιτητικό μου σπίτι!

Δεν αντέχω τους γονείς μου! Θέλω να φύγω από το σπίτι και να μην τους ξαναδώ!! Θέλουν να ελέγχουν τα πάντα στην ζωή μου με ποιους βγαίνω, τι θα φάω, τι θα κάνω, με ποιον θα είμαι… Τσακωνόμαστε όλη την ώρα. Σε λίγες μέρες φεύγω για σπουδές και μου το έχουν βγάλει ξινό! Ακόμα δεν πήγα και δεν με έχουν αφήσει σε ησυχία! Δεν μπορώ να κάτσω στο μαγαζί μας ούτε λεπτό! Δεν θέλω να τους λέω ούτε «Καλημέρα»! Αυτός ο άνθρωπος δεν είναι ευχαριστημένος με τίποτα!

Έχω σχέση με έναν 32χρονο και θέλουν να τον παντρευτώ!

Νιώθω ότι δεν με θέλει κανένας μέσα στο ίδιο μου το σπίτι! Έχω εδώ και 2 χρόνια σχέση με ένα παιδί ο οποίος είναι 32 χρονών και θεωρούν ότι για τα νεύρα μου ευθύνεται εκείνος ενώ είναι ο μόνος άνθρωπος που με ηρεμεί και τα νεύρα μου προέρχονται από αυτούς, δεν τους νοιάζει τίποτα και από τότε που το έχουν μάθει λένε όλη την ώρα για γάμους.

Θέλουν να βάλουν κάμερες στο φοιτητικό μου σπίτι!

Θέλουν να έρθουν ακόμα και στο φοιτητικό μου σπίτι να μείνουν και αν δεν έρθουν να βάλουν κάμερες για να δουν τι κάνω. Δεν αντέχω άλλο! Έχω φτάσει στα όρια μου πάρα πολλές φορές. Είχα φτάσει πολλές φορές σε σημείο να ψάχνω τρόπους να αυτοκτονήσω!! Σας παρακαλώ βοηθήστε με γιατί δεν αντέχω άλλο!

ggoneis fonazoyn se efivo paidi

Στο ερώτημά σας απάντησε η Νικέλα Καποτά, MSc Ψυχολόγος / Bodynamic Practitioner

Διαβάζοντας το email σου μπορώ να πω πως οι γονείς σου μου θυμίζουν γονείς από άλλες εποχές, όπου τα παιδιά καταπιέζονταν εκείνους και αυτοί είχαν μια «άμεμπτη» ηθική , «άκαμπτες» απαιτήσεις και ήθελαν τον απόλυτο έλεγχο σαν τα παιδιά να ήταν κτήμα τους. Στην εφηβεία είναι φυσιολογικό να υπάρχουν διαφοροποιήσεις και εντάσεις μεταξύ παιδιών και γονέων μιας και πλησιάζετε την ενηλικίωση και φτιάχνετε μια καινούρια δική σας αυτόνομη ταυτότητα.

Η ένταση μεταξύ σας είναι εκτός ορίων

Φαίνεται όμως η ένταση ανάμεσά σας να είναι εκτός των ορίων και ένα καθημερινό φαινόμενο. Οι γονείς σου με τον δικό τους τρόπο θέλουν πάντα το καλό σου. Συχνά όμως αυτό που νομίζουν «καλό» βασίζεται στις δικές τους απόψεις και στερεότυπα και δεν είναι στην ουσία καλό για το παιδί. Κρίνοντας από τις συνθήκες που περιγράφεις φαίνεται να μην μπορεί να βρεθεί κοινή γλώσσα και έτσι η επιλογή να συζητήσεις μαζί τους πιθανόν να μην χει αποτέλεσμα.

Αποδέξου ότι οι γονείς σου είναι «έτσι» και πάρε τις αποστάσεις σου!

Αποδέξου λοιπόν ότι οι γονείς σου είναι «έτσι». Άρχισε σιγά σιγά να ξεχωρίζεις τη θέση σου και να παίρνεις μια απόστασή από αυτούς. Καλό θα ήταν αυτό να το ρυθμίσεις με υπομονή και όχι με δράματα ώστε να μην χειροτερεύσεις τις συνθήκες για σένα. Πρέπει να έχεις μια συμβιβαστική διάθεση μέχρι να μπορέσεις να αυτονομηθείς.

Είναι θετικό ότι φεύγεις μακριά

Δεν αναφέρεις πού θα πας να σπουδάσεις. Είναι όμως ένα ευχάριστο γεγονός ότι θα φύγεις μακρυά από τους γονείς σου και θα έχεις την ευκαιρία να δημιουργήσεις νέες καταστάσεις χωρίς την επιρροή τους. Άλλωστε πλέον μπαίνεις στο χώρο των ενηλίκων και μπορείς να γίνεις οικονομικά ανεξάρτητη ώστε να μην έχεις ανάγκη τους γονείς σου και να μην μπορούν να σε ελέγχουν με κάποιο έμμεσο τρόπο.

monaksia koritsi

Προσπάθησε να αυτονομηθείς οικονομικά

Ξέρω πως είναι δύσκολο στην εποχή μας όμως μπορείς να ψάξεις λύσεις όπως να συγκατοικήσεις με κάποια φίλη. Θα χρειαστεί να στερηθείς και ίσως να μην καταφέρεις να πάρεις το πτυχίο σου στο αναμενόμενο χρονικό διάστημα όμως θα μπορείς να αποφασίσεις για τον εαυτό σου, να κάνεις τις δικές σου επιλογές και να έχεις την ψυχική σου ηρεμία. Θα χρειαστείς αντοχή και αποφασιστικότητα σε αυτό το ταξίδι και καλό θα ήταν να ζητήσεις βοήθεια από φίλους και από άτομα που εμπιστεύεσαι ώστε να μπορέσεις να σταθείς στα πόδια σου όσο πιο σύντομα μπορείς.

Είναι υπέροχο που έχεις μια σχέση και έναν άνθρωπο που νιώθεις πως μπορείς να είσαι ο εαυτός σου και που μπορείς να εμπιστευτείς. Μπορεί λόγω ηλικίας να μην ξέρεις πώς θα εξελιχθεί καθώς δεν παύεις να είσαι έφηβη και αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να κατανοούν οι γονείς σου. Ο χρόνος θα δείξει και εσύ έχεις όλη τη ζωή μπροστά σου και έχεις δικαίωμα να επιλέξεις να την ζήσεις όπως θες εσύ.

Η γραμμή 1018 για την πρόληψη της αυτοκτονίας

Με προβληματίζει ιδιαίτερα που έχεις βρεθεί σε τόσο άσχημα ψυχολογική κατάσταση σε σημείο που σκέφτηκες την αυτοκτονία. Αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα και θα πρέπει να απευθυνθείς στην γραμμή 1018 που είναι 24ωρη και προσφέρει βοήθεια σε τέτοια ζητήματα

 

Νικέλα Καποτά MSc
Ψυχολόγος / Bodynamic Practitioner
nikelakapota.gr
[email protected]
6945038881
Αγίας Παρασκευής 55, Χαλάνδρι

Σχετικά άρθρα