Το μεγάλο άγχος όταν πας να φας – Πώς θα ξεπεράσεις αυτόν τον φόβο;

Τον Δεκέμβριο έπαθα δηλητηρίαση και τρόμαξα πολύ. Από τότε μου έχει γίνει εμμονή και φοβάμαι όταν τρώω, όταν πάω κάπου. Όλο φοβάμαι.

Παράλληλα πέρασα και μια δύσκολη περίοδο με τον αρραβωνιαστικό μου και θεωρώ ότι παίζει πολύ ρόλο. Έφυγα και μένω μόνη μου και νιώθω καλύτερα. Αλλά υπάρχουν στιγμές που με πιάνει το ίδιο και νιώθω απαισιοδοξία.

Με έχει κουράσει όλη αυτή η φοβία και με κάνει να μην έχω όρεξη για τίποτα και ότι η ζωή έχει άσχημα πράγματα, όπως αυτό που έπαθα. Πώς να το αντιμετωπίσω;

Στο ερώτημα απαντά η Συμβουλευτική Ψυχολόγος Ίρις Κρέμερ

Πίσω από αυτό που περιγράφετε, δηλαδή τη φοβία που έχετε αναπτύξει μήπως ξαναπάθετε δηλητηρίαση, κρύβεται άγχος και στενοχώρια που στην περίπτωση σας πολύ ορθά το εντοπίσατε ότι σχετίζεται με την δύσκολη περίοδο που περάσατε με τον αρραβωνιαστικό σας και πιθανόν και με άλλα μικροπράγματα που μπορεί παράλληλα να σας άγχωναν εκείνο το διάστημα.

Όταν βιώνουμε μεγάλο άγχος είναι πολύ πιθανόν αυτό να τρυπώσει μέσα σε γεγονότα της ζωής μας που είναι απλά και καθημερινά. Θέλω να πω ότι μία τροφική δηλητηρίαση είναι ένα καθημερινό φαινόμενο που οποιοσδήποτε μπορεί να πάθει ανά πάσα στιγμή από ένα χαλασμένο τρόφιμο είτε σε κάποιο χώρο εστιατορίου/ταβέρνας/take away, είτε ακόμα και στο σπίτι μας που δεν αντιληφθήκαμε ότι κάποιο φαγητό χάλασε ή έληξε.

Το μεγάλο άγχος όταν πάτε να φάτε

Ο λόγος που βιώνετε τόσο μεγάλο άγχος όταν πάτε να φάτε είναι γιατί η τροφική δηλητηρίαση που πάθατε συνέβη σε μία φάση της ζωής σας που ήσασταν εξαιρετικά αγχωμένη και σε υπερένταση συναισθηματικά και όλο αυτό το άγχος που βιώνατε βρήκε διέξοδο να εκφραστεί μέσω μίας φοβίας, της δηλητηρίασης.

Αν είχατε πάθει αυτή τη δηλητηρίαση 6 μήνες νωρίτερα, θα την είχατε ξεπεράσει χωρίς καν να το σκεφτείτε και θα το είχατε κατατάξει ως ένα τυχαίο συμβάν στο μυαλό σας. Οι φοβίες αντιμετωπίζονται και ξεπερνιούνται όταν τις κοιτάξουμε κατάματα και εξοικειωθούμε με αυτές.

Σας προτείνω λοιπόν, να καθαρίσετε το μυαλό σας, να ηρεμήσετε και να ξεκινήστε σιγά σιγά να τρώτε πάλι έξω για να μπορέσει ο εγκέφαλος σας να καταγράψει πάλι, με υγιή τρόπο, ότι το φαγητό απέξω δεν είναι βλαβερό. Σκεφτείτε πόσες φορές στη ζωή σας έχετε φάει από έξω ή σε κάποιο άλλο σπίτι και δεν έχετε πάθει απολύτως τίποτα.

Πώς θα ξεπεράσετε αυτόν τον φόβο;

Ήταν λοιπόν, ένα τυχαίο γεγονός που έχει συμβεί σε όλους μας ή θα συμβεί σίγουρα έστω και μία φορά στη ζωή μας και αφήστε το πίσω. Όσο περισσότερο καιρό αφήνετε να περάσει και όσο περισσότερο αποφεύγετε να ξανά φάτε απέξω, τόσο θα αυξάνεται και θα μεγαλώνει το άγχος σας και η φοβία σας θα χειροτερεύει.

Είναι φυσιολογικό να αγχωθείτε και να έχετε σωματικά συμπτώματα, όπως εφίδρωση, ταχυκαρδία, τρέμουλο, βάρος στο στήθος, ζαλάδα ή δύσπνοια, την ώρα που θα δοκιμάσετε να ξανά φάτε από έξω, αλλά θα σας φύγουν μόλις έχετε κατακτήσει το στόχο σας και νιώσετε ότι τελικά τίποτα δεν πάθατε τρώγοντας απέξω.

Αν πάλι δεν καταφέρετε να ξεπεράσετε αυτόν τον φόβο μόνη σας, τότε καλό θα ήταν να επισκεφθείτε έναν ψυχολόγο που ειδικεύεται στις αγχώδεις διαταραχές.

Ίρις Κρέμερ
Συμβουλευτική Ψυχολόγος
www.lifemade.gr
T.: 2130049125

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Αληθινή ιστορία: Πώς από τα 60 κιλά έφτασα να ζυγίζω… 90;

Η ορμή της πείνας: Πότε θεωρούμαστε εξαρτημένοι από το φαγητό;

Τροφική δηλητηρίαση: Πόσο επικίνδυνα είναι τα φρούτα στο ψυγείο μας;

Σχετικά άρθρα