Πώς μπορείς να βοηθήσεις αν το ταίρι σου πάσχει από μετατραυματικό στρες;

Έχω σχέση με μια 48χρονη η οποία παρουσιάζει συμπτώματα μετατραυματικού στρες. Βγάζει θυμό και κακή συμπεριφορά όταν ζορίζεται.

Θέλει να χωρίσουμε, περνάει καιρός που δεν μου μιλάει μιας και δεν μένουμε μαζί. Μου είπε ότι πάσχει από αυτό. Μελετώντας το, είδα πως έχει πολλά από τα συμπτώματα αυτής της αλλοπρόσαλλης συμπεριφοράς απέναντί μου.

Απατήθηκε από έναν σύντροφό της και τον πρώην σύζυγό της και αυτό είναι η αιτία. Και δεν έχει να κάνει με εμένα, εγώ την αγαπάω πολύ και προσπαθώ να της δώσω τα πάντα. Πώς μπορώ να τη βοηθήσω;

Στο ερώτημα απαντά ο ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Σεφεριάδης

Ο ναρκισσισμός είναι η πιο αρχαϊκή προβληματική του ανθρώπου. Αφορά την υποκειμενική αίσθηση του «είμαι» και του «αξίζω». Στο ένα άκρο του ναρκισσισμού βρίσκεται η καταθλιπτική πλευρά που είναι η αίσθηση ότι «δεν αξίζω τίποτα» και στο άλλο άκρο η παρανοειδή πλευρά την αίσθηση ότι «είμαι ο πιο σπουδαίος, ο καλύτερος όλων».

Όσο περισσότερο αμφιταλαντεύεται κάποιος μεταξύ των δύο άκρων ή όσο περισσότερο κλίνει προς το ένα άκρο, τόσο λιγότερη ψυχική σταθερότητα έχει και τόσο περισσότερη ψυχική πίεση και πόνο νιώθει δημιουργώντας δυσπροσαρμοστικές σχέσεις.

Το αίσθημα ότι δεν αξίζει

Το κυριότερο που βιώνει λοιπόν, η κυρία είναι το αίσθημα ότι δεν αξίζει. Και από αυτά που περιγράφεται είναι τόσο βαθιά αυτή η αίσθηση που μόνο να την προτρέψετε να δει κάποιο ψυχολόγο μπορείτε.

Δεν γνωρίζω αν υπάρχουν και άλλα προβλήματα που αφορούν αποκλειστικά στη σχέση σας, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι όχι τόσο η συμπαράσταση και η απόκτηση εμπιστοσύνης σε εσάς αλλά η απόκτηση εμπιστοσύνης προς τον εαυτό της.

Δημήτρης Σεφεριάδης
Ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής
Λ. Αλεξάνδρας 209, T.K. 11523 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 2106462030
κιν: 6973537970
email: [email protected]
www.dimseferiadis.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Mετατραυματική διαταραχή: Όταν οι κακές αναμνήσεις πονούν πολύ

Μετατραυματικό στρες: Το «τέρας» για γυναίκες με καρκίνο του μαστού

Σχετικά άρθρα